Koju hranu možete jesti nakon isteka roka trajanja?

Koju hranu možete jesti nakon isteka roka trajanja?

Koju hranu možete jesti nakon isteka roka trajanja?
  • Objavljeno: Srijeda, 14.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje namirnice koje nisu lako kvarljive i kojima je rok trajanja nekoliko godina ako se pohrane na pravilan način.

Bijela riža

Istraživanja su pokazala da bijela riža može zadržati svoju nutritivnu vrijednost i ostati potpuno svježa čak 30 godina. Ključno je da rižu pohranite u kutiji u koju ne ulazi zrak i držite na temperaturi nižoj od 20°C. U usporedbi s bijelom rižom, smeđa riža sadrži više vlakana i prirodnih ulja zbog čega ima i kraći rok trajanja - oko 6 mjeseci.

Provjerite kojim namirnicama možete smanjiti rizik od nastanka raka!

Med

Med je definitivno jedna od najčešće korištenih namirnica diljem svijeta jer ga je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Med je vrlo otporan na bakterije pa je i njegov rok trajanja relativno dugačak. Stručnjaci vjeruju da med može trajati nekoliko stotina godina. Važno je da ga pohranite na suho i mračno mjesto.

Pročitajte kako možete koristiti med za ljepotu kose, noktiju i kože.

Sol

Sol, ili natrijev klorid, je mineral dobiven iz Zemljine kore. Uklanja vlažnost iz namirnica pa se vrlo često koristi za produljivanje roka trajanja svježih namirnica, naročito mesa i ribe. No, nisu sve vrste soli iste. Neke soli sadrže jod, što skraćuje njihov rok trajanja, ali je on i dalje relativno dug – oko 5 godina.

Isprobajte ružičastu himalajsku sol!

Šećer

Istraživanja su pokazala da šećer u prahu i granulirani šećer imaju rok trajanja nekoliko godina. Iako ćete na svakoj ambalaži šećera pronaći rok trajanja, zapravo ga možete bez straha koristiti i nakon isteka roka.

Provjerite jeste li ovisni o šećeru!

Javorov sirup

Stručnjaci ističu da javorov sirup može trajati i do nekoliko godina. Ako ste primijetili nakupljanje plijesni na vrhu, jednostavno ju uklonite, prokuhajte sirup i nastavite ga koristiti bez straha. Sirup držite u čistoj staklenci, na suhom i tamnom mjestu.

Grah

Baš kao i riža, grah ima dugačak rok trajanja. Istraživanja su pokazala da grah nekoliko godina može zadržati nutritivna svojstva. Udio proteina, vitamina i minerala u grahu ostaje isti. Grah držite na suhom i mračnom mjestu, najbolje u papirnatoj vrećici.

Pročitajte kako vaša prehrana može postati zdravija.

Jaja

Jaja mogu trajati tjednima, bez obzira na to što piše na ambalaži. Ako niste sigurni, uvijek možete jaje staviti u lonac s vodom i vidjeti hoće li potonuti. Ako jaje ne potone, to znači da je pokvareno.

Pročitajte koje su zdravstvene prednosti jaja.

Meso i riba

Ako meso i ribu stavite u zamrzivač prije isteka roka otisnutog na ambalaži, moći ćete ih koristiti čak i nakon nekoliko mjeseci. Jedino na što trebate paziti jest da ih upotrijebite unutar jednog dana od odmrzavanja.

Mlijeko i jogurt

Ljudi su uvijek sumnjičavi po pitanju mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko i jogurt traju čak tjedan dana nakon isteka roka trajanja, naročito jogurt.

Pročitajte koje mlijeko je najbolje za vas.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije