Što se događa vašem tijelu kada pijete zeleni čaj?

Što se događa vašem tijelu kada pijete zeleni čaj?

Što se događa vašem tijelu kada pijete zeleni čaj?
  • Objavljeno: Srijeda, 29.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka diljem svijeta. Bez obzira volite li zeleni, crni ili oolong, sva tri potječu od iste biljke Camellia sinensis. Prilikom proizvodnje zelenog čaja, listovi se nakon branja kuhaju na pari kako bi se spriječila fermentacija i kako bi listovi ostali zeleni.

Istočnjačka medicina već tisućljećima preporučuje zeleni čaj zbog njegovih zapanjujućih zdravstvenih prednosti. Današnja suvremena istraživanja dokazuju bezbroj načina na koje zeleni čaj poboljšava zdravlje i dobrobit - od smanjenja tjelesne masnoće i razine šećera u krvi do jačanja zdravlja mozga. U nastavku pročitajte kako konzumacija zelenog čaja može podržati vaše zdravlje.

Zdravlje kože

Prema nedavnoj studiji iz 2023. godine, istraživači su otkrili da bi polifenoli u zelenom čaju mogli pomoći u zaštiti kože od UVB zraka koje uzrokuju melanome i nemelanomske rakove kože. Ti su učinci primijećeni i u lokalnoj i u oralnoj primjeni.

Ovo nije prvo otkriće vezano uz zeleni čaj i zdravlje kože. Starije izvješće iz 2012. otkrilo je da bi dodatak zelenog čaja u prehrani mogao pomoći kod akni, rozaceje i drugih komplikacija povezanih s kožom.

Smanjen rizik od razvoja nekih vrsta raka

Jedna od najistaknutijih dobrobiti zelenog čaja su njegova svojstva koja djeluju protiv nastanka raka. Objavljeno je više od 5000 studija o zelenom čaju i raku, uključujući klinička ispitivanja na ljudima, populacijska istraživanja i laboratorijske analize. Tisuće ovih studija dokumentiraju da polifenoli zelenog čaja i drugi bioaktivni spojevi prisutni u zelenom čaju mogu pomoći u prevenciji nekoliko vrsta raka uključujući rak dojke, debelog crijeva, jetre, jajnika, prostate, oralnog raka i raka kože.

Stručnjaci navode da nekoliko populacijskih studija upućuje da i zeleni i crni čaj pomažu u zaštiti od raka. Nekoliko preliminarnih kliničkih studija sugerira da polifenoli u čaju - posebno epigalokatehin galat (EGCG) - može igrati važnu ulogu u prevenciji raka. Istraživači također vjeruju da polifenoli pomažu u ubijanju stanica raka i mogu zaštititi zdrave stanice od opasnosti koje uzrokuju rak.

Povećan unos antioksidansa

Kao nefermentirani oblik čaja, zeleni čaj pruža više korisnih katehina od crnog ili oolong čaja, prema recenziji objavljenoj u Journal of the American College of Nutrition.

Katehini su potkategorija flavonoida koji se prirodno u visokoj koncentraciji nalaze u lišću biljke Camellia sinensis. Četiri glavna katehina u čaju su: epikatehin (EC), epikatehin-3-galat (ECG), epigalokatehin (EGC) i epigalokatehin-3-galat (EGCG). Od ovih katehina, EGCG i EGC se u zelenom čaju nalaze u najvećoj koncentraciji i bili su predmetom većine studija.

Antioksidativni katehini također su prisutni i u drugim zdravim biljnim namirnicama poput jabuka, bobičastog voća i kakaovca.

Zdravlje mozga

Ako tražite načine da održite funkciju i zdravlje svog mozga, razmislite o ispijanju zelenog čaja. U jednom randomiziranom kliničkom ispitivanju na ljudima objavljenom u Journal of Medicinal Food, sudionici koji su svakodnevno uzimali dodatak s ekstraktom zelenog čaja i L-teaninom ekstrahiranim iz čaja su doživjeli poboljšanja u blagim kognitivnim oštećenjima. U usporedbi s placebom, pamćenje je na testu pažnje i budnosti bilo poboljšano.

U drugoj studiji objavljenoj u Frontiers in Aging Neuroscience, pokazalo se da zeleni čaj poboljšava pamćenje i izvršavanje zadataka kod starijih osoba, a također je i otkriveno da pomaže u smanjenju oksidativnog stresa.

Prevencija dijabetesa tipa 2

Brojna istraživanja upućuju da zeleni čaj pomaže u smanjivanju razine šećera u krvi natašte i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Također se pokazalo da zeleni čaj pomaže u povećanju osjetljivosti na inzulin, koji može učinkovitije održavati normalnu razinu šećera u krvi. Zeleni čaj pomaže u zaštiti stanica u gušterači koje proizvode inzulin, a flavonoidi u čaju mogu pomoći u uklanjanju štetnih slobodnih radikala i suzbijanju upale.

Sve ove dobrobiti su korisne u sprječavanju dijabetesa tipa 2, kao i u smanjenju komplikacija povezanih s dijabetesom poput dijabetičke retinopatije, prema preglednom članku objavljenom u časopisu Antioxidants.

Zdravlje srca

Utvrđeno je da polifenolni katehini pronađeni u zelenom čaju poboljšavaju razinu ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola, što su dva glavna faktora rizika za srčane bolesti.

U značajnoj populacijskoj studiji objavljenoj u JAMA-i s više od 40 000 odraslih Japanaca praćenih više od 11 godina, rezultati su pokazali da pijenje više od 5 šalica zelenog čaja dnevno smanjuje rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara za 26 %, u usporedbi s ispitanicima koji su izjavili da piju manje od šalice zelenog čaja dnevno. Druga studija objavljena u European Journal of Preventive Cardiology otkrila je da pijenje zelenog čaja tri ili više puta tjedno može značajno poboljšati vaše cjelokupno zdravlje srca.

Budnost i smirenje

Iako je kava piće koje vas kratkotrajno "podigne", kofein i drugi bioaktivni spojevi u zelenom čaju vas mogu pokrenuti bez da se osjećate nervozno. Stručnjaci navode da zeleni čaj sadrži aminokiselinu L-teanin koja pruža smiren fokus i unutar zelenog čaja djeluje zajedno s kofeinom, kako bi se osiguralo polagano otpuštanje koje ne uzrokuje skokove i padove energije koje možete doživjeti od običnog kofeina koji se nalazi u kavi.

Zeleni čaj može pružati slično iskustvo u usporedbi s ispijanjem kave, samo sa smanjenom ovisnošću. L-teanin također može smanjiti tjeskobu povećanjem proizvodnje dopamina u mozgu, čime se poboljšava mentalno zdravlje i omogućuje opuštanje od stresa.

Više flavonoida u prehrani

Mnoge zamijećene zdravstvene dobrobiti zelenog, crnog ili oolong čaja su povezane s flavonoidima prisutnima u listovima čaja. Nedavno objavljena studija u časopisu Advances in Nutrition izvijestila je da je dnevni unos flavonoida iz čaja povezan sa smanjenim rizikom smrti od srčanih bolesti i bilo kojeg uzroka smrti.

Flavonoidi su prirodni prehrambeni spojevi u čaju koji se povezuju sa zdravljem srca. Dnevna konzumacija najmanje 200-500 miligrama flavonoida koji se nalaze u 2-3 šalice čaja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije