Medtronic Paradigm inzulinska pumpa

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Izdaje se na liječnički recept.

Jednokratni dodatni pribor

Pumpa koristi jednokratne spremnike za inzulin i infuzijske setove koji se mijenjaju svakih dva do tri dana ili po potrebi.

Komponente sustava

Daljinski upravljač - služi za programiranje easy bolusa ili za zaustavljanje/pokretanje rada pumpe s udaljenosti.

MiniLink™ Real-Time odašiljač - mali je ovalni disk koji se spaja na Sof-Senzor™ / Enlite senzorom™. Prikuplja podatke o razini glukoze u intersticijskoj tekućini i putem radiosignala ih prenosi na ekran Paradigm® pumpe.

Sof-Senzor™ / Enlite senzor™ - je elektroda koja stalno pretvara male količine glukoze ispod potkožnog masnog tkiva u električni signal koji se šalje odašiljaču, a odašiljač pumpi. Mjeri razinu glukoze prosječno 288 puta dnevno. Postavlja se pomoću aplikatora Sen-Sertera® / Enlite Sertera™.

Solutions™ softver i ComLink™ - program i link za prijenos (download) podataka na računalo (stariji modeli računala) iz inzulinske pumpe i aparata za mjerenje šećera u krvi. Pomaže u organizaciji podataka o pacijentovom inzulinu, ugljikohidratima i glukozi u dijagrame, grafikone i tablice s opsežnom analizom trendova i individualnim izvješćima o terapiji dijabetesa.

CareLink™ softver i CareLink™ USB stik - program i link za prijenos (download) podataka na računalo iz inzulinske pumpe, aparata za mjerenje glukoze u krvi i sustava za kontinuirano mjerenje glukoze pomoću senzora (Guardian®Real-Time™). Sustav se temelji na internetu te se izvješća mogu slati liječniku i elektroničkom poštom.

Pribor za nošenje pumpe

  • etui - za nošenje pumpe na remenu
  • kopča za pumpu - za nošenje pumpe ispod odjeće
  • kožnata torbica - fina koža presvučena najlonom, dizajna prikladna i uz poslovnu i službenu odjeću. Velcro poklopac omogućuje jednostavan pristup pumpi radi programiranja. Nosi se okomito s već postojećom kopčom za remen.
  • zaštita tijekom aktivnosti - aktivni sportaši i djeca trebaju koristiti zaštitu kako bi spriječili odvajanje pumpe (Activity Guard).
Primjena

Inzulinska pumpa je namijenjena kontinuiranoj isporuci inzulina (bazalni ritam), u različitim i promjenjivim dozama, kod osoba koje boluju od šećerne bolesti (diabetes mellitus), a ovisne su o inzulinu.

Isporučuje i bolus doze kako bi podržala potrebu za inzulinom nakon uzimanja obroka i/ili pri visokoj razini glukoze u krvi (korekcijski bolus).

Funkcija „Bolus Wizard“ na temelju osobnih postavki računa potrebnu količinu inzulina bolus doze, uzimajući u obzir i prisutnost aktivnog inzulina u organizmu (isporučen, ali neiskorišten).

Mjere opreza

Terapija inzulinskom pumpom ne preporučuje se osobama koje nisu u mogućnosti ili ne žele mjeriti glukozu u krvi najmanje četiri puta dnevno i održavati kontakt sa svojim liječnikom dijabetologom.

Uspješno rukovanje pumpom zahtijeva dobar vid i sluh.

Medtronic MiniMed ne preporučuje pumpu osobama koje zbog smanjena vida ili oslabljena sluha ne primjećuju ili ne razlikuju njezina upozorenja i alarme.

Mjere opreza

Inzulinska pumpa koristi se jedino ultra-brzodjelujućim inzulinom.

Svaki prekid u njegovoj isporuci (začepljenje unutar infuzijskog seta ili kanile, istjecanje inzulina izvan infuzijskog seta i kanile, smanjena učinkovitost inzulina, kvar inzulinske pumpe) može dovesti do hiperglikemije već unutar dva do četiri sata, a kasnije i do razvoja dijabetičke ketoacidoze (DKA) unutar četiri do deset sati.

Stres (emocionalni ili zbog bolesti) kao i infekcija također mogu uzrokovati visok porast glukoze u krvi s ketoacidozom.

Intenzivna kontrola i nadzor mogu izazvati učestale pojave hipoglikemije.

Obvezna je kontrola razine glukoze u krvi neposredno prije odlaska na spavanje, upravljanja motornim vozilom ili strojem, jer u tim okolnostima hipoglikemija može imati opasne posljedice.

Upozorenja

Jedino se inzulin koji je propisao liječnik dijabetolog smije koristiti s ovom pumpom. 

Prije rendgenskih pretraga, kompjutorizirane tomografije (CT), nuklearne magnetske rezonance (NMR) ili nekog drugog izlaganja zračenju, treba skiniti pumpu (i eventualno daljinski upravljač i odašiljač) i ostaviti je izvan tog područja.

Paradigm® inzulinska pumpa podnosi uobičajene elektromagnetske interferencije, uključujući one iz sigurnosnih sustava u zračnim lukama.

Uvjeti čuvanja

  • Izbjegavati krajnosti u temperaturi - izbjegavati izlaganje pumpe i dodatne opreme temperaturama većim od 42°C ili nižim od 1°C.
  • Otopine inzulina smrzavaju se na oko 0°C i raspadaju na visokim temperaturama. Na hladnoći, pumpu treba nositi blizu tijela i pokriti je toplom odjećom. U vrućoj okolini, izbjegavati sunce i kretanje po jako viskim temperaturama, a ako je to ipak neizbježno, pumpu svakako treba zaštititi od sunca odjećom, ili je privremeno skinuti i držati kao i inzulin na hladnom, suhom i tamnom mjestu. 
  • Zabranjeno je čišćenje i steriliziranje pumpe i njezine dodatne opreme.
  • Za vrijeme bavljenja sportovima u vodi, tuširanja ili kupanja pumpu treba obvezno skinuti.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.