Medtronic Guardian Real-Time sustav

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Izdaje se na liječnički recept.

Guardian® Real-Time je sustav za kontinuirano 24-satno mjerenje glukoze, koji pruža novu razinu zaštite i kontrole.

Real-Time zaslon uređaja daje podatke o kretanju glukoze tijekom cijelog dana.

Real-Time trend grafikoni, strelice i očitavanja glukoze pomažu doznati utjecaj hrane, tjelesne aktivnosti i lijekova na razinu glukoze.

Sa sustavom Guardian® Real-Time u svako vrijeme je poznata vrijednost glukoze, kojim smjerom i brzinom se kreće, pa se na vrijeme mogu poduzeti terapijski postupci.

Kontinuirano mjerenje glukoze otkriva četiri puta više opasnih niskih i visokih razina glukoze od klasičnog mjerenja glukoze u krvi iz prsta.

Na taj način pacijent ima bolju kontrolu i utječu na smanjenje razine HbA1C.

Komponente sustava

Ekran - prikazuje mjerenja u stvarnom vremenu (brojčano i grafički), javlja promjene razine glukoze, sadrži prijašnje podatke i prikazuje informacije o sustavu, npr. slab signal ili slaba baterija. Malen je, diskretan i lagan za nošenje – može se pričvrstiti za pojas, sakriti u džep ili staviti ispod odjeće.

MiniLink™ Real-Time odašiljač - mali ovalni disk koji se spaja na Sof-senzor™. Prikuplja podatke o razini glukoze u intersticijskoj tekućini i putem radiosignala ih prenosi na ekran Guardiana®.

Sof-Senzor™ / Enlite senzor - elektroda koja stalno pretvara male količine glukoze ispod potkožnog masnog tkiva u električni signal koji se šalje odašiljaču, a odašiljač pumpi. Mjeri razinu glukoze prosječno 288 puta dnevno. Postavlja se pomoću aplikatora Sen-Sertera® / Enlite Sertera™.

Odašiljač MiniLink™ Real-Time i Sof-Senzor™ / Enlite senzor™ otporni su na vodu, pa se s njima može tuširati, kupati i baviti sportovima u vodi.

CareLink™ softver i CareLink™ USB stik - program i link za prijenos (download) podataka na računalo iz inzulinske pumpe Medtronic Paradigm®, aparata za mjerenje glukoze u krvi i sustava za kontinuirano mjerenje glukoze pomoću senzora (Medtronic Guardian® Real-Time™). Sustav se temelji na internetu te se izvješća mogu slati liječniku i elektroničkom poštom.

Pribor za nošenje Guardian® ekrana

 • zaštitna navlaka - za nošenje ekrana na remenu
 • kopča za ekran – za nošenje ekrana ispod odjeće
 • kožnata torbica – torbica od kvalitetne kože, podstavljena sintetičkom tkaninom. Pristaje i uz poslovnu i uz formalnu odjeću. Preklop omogućuje jednostavan pristup ekranu za programiranje. Može se nositi okomito na remenu.

Način izdavanja

Izdaje se prema preporuci liječnika endokrinologa-dijabetologa.

Primjena

Sustav Guardian ® Real-Time idealan je za osobe koje: 

 • trebaju dodatnu zaštitu od niskih i visokih razina glukoze
 • nemaju simptome hipoglikemije
 • žele bolji nadzor
 • imaju dijabetes u trudnoći (gestacijski dijabetes)
 • su trudnice s dijabetesom 
 • imaju povišen HbA1C.

Guardian® Real-Time sustav za kontinuirano mjerenje glukoze bilježi razinu glukoze u intersticijskoj tekućini kod osoba  koje boluju od dijabetesa tipa 1 ili 2.

Ti podaci služe kao nadopuna, a ne kao zamjena svakodnevnom uobičajenom mjerenju glukoze iz krvi aparatom za kućnu primjenu.

Konačna odluka o terapiji uvijek ovisi o vrijednosti glukoze izmjerene glukometrom.

Svi zabilježeni podaci mogu se prikazati na zaslonu računala, presnimiti i poslati internetom, a zatim ih liječnici mogu pregledati i analizirati.

Te informacije omogućuju otkrivanje obrasca kretanja razine glukoze i kad su vrijednosti prelazile postavljene granice.

Na taj način se olakšava prilagođavanje terapije i smanjuju epizode odstupanja od željenih vrijednosti.

Pruža tri razine zaštite, koje se mogu prilagoditi po potrebi:

 • predupozorenja – mogu biti postavljena tako da upozoravaju svakih 5, 10, 15, 20, 25 ili 30 minuta prije nego što je dostignuta neželjena razina glukoze 
 • upozorenja promjene brzine – upozoravaju kad se razina glukoze naglo mijenja
 • upozorenja niskih i visokih razina glukoze – mogu biti postavljena na osam različitih pragova za različita doba dana i noći, a upozoravaju kad razina glukoze prelazi donju ili gornju granicu koja je prethodno postavljena. 

Klasični aparat za mjerenje glukoze u krvi pokazuje trenutačno izmjerenu vrijednost, dok promjene između dva mjerenja često puta ostaju neotkrivene ili se prepoznaju vrlo kasno.

Na taj način 60 posto hipoglikemija ostaje neotkriveno.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Kontinuirano mjerenje razine glukoze ne preporučuje se osobama koje ne žele ili ne mogu najmanje dva puta dnevno mjeriti glukozu u krvi glukometrom te održavati kontakt s liječnikom.

Uspješna uporaba ovog sustava zahtijeva dobar vid i sluh.

Ne preporučuje se za korištenje osobama koje zbog smanjena vida i/ili sluha ne primjećuju ili ne razlikuju upozorenja i alarme, tj. nemaju osobu koja bi u tim slučajevima to učinila umjesto njih.

Upozorenja / prevencija

Prije početka uporabe ovog sustava, korisnici trebaju naučiti programirati i raditi sa svim njegovim komponentama te reagirati na stanja alarma.

Signali struje i napona prikazani na ekranu namijenjeni su isključivo za otkrivanje mogućih problema sa sustavom kontinuiranog mjerenja glukoze i ne prikazuju trenutačnu vrijednost glukoze.

Infekciju i/ili iritaciju ubodnog mjesta može uzrokovati nepravilno postavljanje i/ili održavanje mjesta umetanja. 

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.