Alkohol ženama brže oštećuje mozak

Alkohol ženama brže oštećuje mozak

Alkohol ženama brže oštećuje mozak
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Švedski znanstvenici su otkrili kako teško konzumiranje alkohola puno brže oštećuje serotoninski sustav u ženskom mozgu, nego kod muškaraca.

Značajno smanjenje u funkciji serotoninskog sustava u ženskom mozgu može se vidjeti nakon samo četiri godine problematičnog konzumiranja alkohola, dok se takvo smanjenje u muškom mozgu vidi tek nakon 12 godina.

Serotoninski sustav regulira funkcije kao što su kontrola impulzivnosti i raspoloženja.

Istraživačka grupa iz Švedske s Odsjeka za psihologiju sa Sahlgrenska akademije, po prvi put je proučavala tri glavna neurotransmitera u mozgu. Proučavali su skupinu žena i muškaraca koji su ovisni o alkoholu.

"Koristili smo neuroendokrine tehnike kako bi pokazali da je serotoninski sustav u mozgu taj koji je ozbiljno ugrožen alkoholom. To je sustav koji regulira kontrolu impulzivnosti i raspoloženja, među ostalim funkcijama koje provodi," Top News prenosi izjavu znanstvenice i predstavnice istraživačke skupine Kristine Berglund.

Točnije, rezultati su pokazali da je funkcija serotonina u ženskom sustavu pala za 50 posto nakon samo četiri godine problematične konzumacije alkohola, dok je muškom sustavu trebalo 12 godina prije nego što se funkcija sustava prepolovila.

"Važno je napomenuti da je šteta ozbiljna i kod muškaraca i kod žena, ali je vrijeme nastupanja štete očito različito. Još uvijek ne znamo da li se serotoninski sustav može popraviti sam, no postoje rezultati drugih istraživanja koji pokazuju da se i neka drugačija oštećenja na mozgu mogu izliječiti nakon određenog razdoblja u kojem se ne konzumira alkohol," zaključuje Ulf Berggren sa Sahlgrenska akademije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti