Izazovu upalu i bolesne vene pretvaraju u tkivo

Izazovu upalu i bolesne vene pretvaraju u tkivo

Izazovu upalu i bolesne vene pretvaraju u tkivo
  • Objavljeno: Srijeda, 01.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...ravnatelj poliklinike K centar iz Zagreba koja primjenjuje ovu tehniku u suradnji s izraelskim liječnikom Yairom Galilijem. Radi se o metodi ubrizgavanja sklerozirajuće otopine u glavno stablo proširene vene.

Čak 50 posto žena pati
– Pod kontrolom ultrazvuka liječnik otkrije na kojem je mjestu, obično iznad koljena, u venu najbolje ubrizgati otopinu, koja će izazvati blagu upalnu reakciju, povlačenje i u konačnici “pretvaranje” bolesne vene u vezivno tkivo – otkriva profesor. Injektira li se otopina na pravo mjesto proširene vene, pa čak i promijenjena boja kože zbog loše cirkulacije, potpuno nestaju.

– Radi se o tome da, nakon što se jedno stablo vene pretvori u vezivno tkivo, krv nađe put po zdravim venama, pa se cirkulacija normalizira – ističe prof. Krpan.

Budući da od proširenih vena pati oko 50 posto žena i 30 posto muškaraca, a uzrokuje ih nasljedni faktor, ova je tehnika pravo osvježenje za mnoge.

– Postoje još dvije opcije liječenja proširenih vena, a to su operativni zahvat ili spaljivanje, no obje osim duljeg oporavka i visokih rizika imaju i mogućnost, oko 30 posto, povratka bolesti unutar pet godina – tvrdi prof. Krpan. Nakon uštrcavanja otopine u venu, a cijeli postupak traje dvadesetak minuta, pacijent, koji nije osjetio ništa više doli ubod igle poput onog kod vađenja krvi, može kući.

– Nema nikakvih ograničenja osim što se 24 sata ne smije baviti sportom, a vene se unutar pet godina u 85 posto slučajeva ne vraćaju – objasnio je profesor.

Tri injektiranja
– Neki pacijenti tijekom dva mjeseca, koliko treba proći do prve kontrole, na mjestu gdje je bila vena mogu osjetiti čvoriće. To je normalan proces “pretvaranja” vene u tkivo – kaže prof. Krpan.

– Većini ljudi dovoljan je jedan dolazak, a u teškim slučajevima moguće je tekućinu injektirati i tri puta, iako su rezultati u svih pacijenata vidljivi odmah – upozorava prof. Krpan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti