Saznajte zašto je ulje eukaliptusa moćan lijek iz prirode i koje su nuspojave

Saznajte zašto je ulje eukaliptusa moćan lijek iz prirode i koje su nuspojave

Saznajte zašto je ulje eukaliptusa moćan lijek iz prirode i koje su nuspojave
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ulje eukaliptusa je ljekovito zahvaljujući protuupalnim, antibakterijski, antiseptičkim i brojnim drugim svojstvima. Ono je bezbojno, a ima specifičan miris i okus.

Zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava, sve više se eukaliptusovo ulje koristi kao lijek, a prisutno je u aromaterapiji i konvencionalnoj medicini.

Eukaliptusovo ulje upotreba

Ulje eukaliptusa za inhalaciju

Ulje eukaliptusa je učinkovito kod ublažavanja raznih problema s radom dišnog sustava, uključujući kašalj, začepljenost nosa, upaljeno grlo, astmu, bronhitis i sinusitis.

Ima antimikrobna, antibakterijska, antivirusna i antiupalna svojstva, zbog čega je odličan lijek. Jednim istraživanjem se pokazalo da značajno ublažava simptome sinusitisa.

Ulje eukaliptusa za rane

Antiseptička svojstva eukaliptusovog ulja će zaštititi ranu, spriječiti nastanak infekcija i ubrzati njezino zarastanje. Ulje je odlično za žuljeve, opekotine, posjekotine, ogrebotine i ubode kukaca.

Ulje eukaliptusa za reumu

Masaža s eukaliptusovim uljem može ublažiti bolove u mišićima i zglobovima. Stručnjaci ističu da eukaliptusovo ulje može pomoći osobama koji pate od reume, lumbaga, problema s ligamentima i tetivama. Masirajte tijelo kružnim pokretima kako bi učinak bio još bolji.

Ulje eukaliptusa za umor

Znanstvenici su dokazali da ulje eukaliptusa može povećati razinu energije, koncentracije i sposobnost rješavanja problema. Također je učinkovito kod smanjenja stresa i anksioznosti.

Ulje eukaliptusa za usnu šupljinu

Ulje eukaliptusa može pomoći da spriječite nastanak karijesa, smanjite zubni plak i rizik od nastanka bolesti desni.

Ulje eukaliptusa nuspojave

Ulje eukaliptusa ne biste smjeli konzumirati ili nanositi direktno na kožu, a da ga prije toga ne pomiješate s nekim drugim uljem. Znakovi otrovanja mogu biti bol u želucu, mučnina, slabost, povraćanje i proljev.

Nisu provedena istraživanja koja bi sa sigurnošću odredila način korištenja ulja eukaliptusa. Trebate znati da prirodni proizvodi nisu uvijek sigurni, puno ovisi o vašoj dobi i cjelokupnom zdravlju. Prije korištenja se svakako posavjetujte sa stručnjakom.

Trudnoća i dojenje

Eukaliptus je siguran, ali eukaliptusovo ulje može uzrokovati razne komplikacije. Još uvijek ne postoje dokazi da je eukaliptusovo ulje potpuno sigurno za dojilje i trudnice, stoga je bolje da ga izbjegavate.

Djeca

Eukaliptusovo ulje nije sigurno za djecu! Ne smiju ga konzumirati ili nanositi na kožu. Također ne postoji dovoljno dokaza da su listovi eukaliptusa sigurni za djecu, stoga ih je najbolje izbjegavati.

Dijabetičari

Neka istraživanja pokazuju da eukaliptusovo ulje može regulirati razinu šećera u krvi, ali postoje dokazi koji upućuju da razinu šećera u krvi smanjuje u tolikoj mjeri da može doći do hipoglikemije.

Operacije

Nemojte koristiti eukaliptusovo ulje najmanje 2 tjedna prije operacije jer smanjenje razine šećera u krvi i može uzrokovati komplikacije tijekom i nakon operacije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije