Promjene u menstrualnom krvarenju: uzroci i simptomi

Promjene u menstrualnom krvarenju: uzroci i simptomi

Promjene u menstrualnom krvarenju: uzroci i simptomi
  • Objavljeno: Utorak, 11.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako menstrualna krv nije uvijek jednaka za vrijeme mjesečnice, to je vrlo vjerojatno sasvim normalno. Postoje slučajevi, međutim, kada promjene u boji ili gustoći mogu ukazivati ​​na probleme.

Važno je razgovarati s liječnikom o bilo kakvim pitanjima koja vas muče.

Što se događa za vrijeme menstruacije i koliko dugo ona traje?

Tijekom menstrualnog ciklusa, sluznica maternice se priprema za trudnoću. Ako do trudnoće ne dođe, tijekom mjesečnice, maternica se ljušti i izlazi krv. Prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana. Za neke žene, ciklus može biti nešto kraći, oko 21 dan. Za druge žene on može biti i do 35 dana. Normalna mjesečnica traje između dva i sedam dana. Prosječna dužina je tri do pet dana.


Jesu li ugrušci u menstrualnoj krvi neobični tijekom mjesečnice?

S vremena na vrijeme, mnoge žene imaju ugruške u menstrualnoj krvi. Ugrušci u menstruaciji mogu biti svijetlo crvene ili tamne boje pa žene pomisle da imaju crnu ili smeđu menstruaciju. Prisutnost više ugrušaka može promijeniti boju menstruacije i izgled menstrualne krvi pa se može čuti žene kako govore da u menstruaciji imaju komadiće tkiva.

Vaše tijelo obično oslobađa antikoagulanse da menstrualna krv ne bude zgrušana. No, kada je menstruacija obilna, nema dovoljno vremena da antikoagulansi djeluju. To omogućuje pojavu ugrušaka.

Ako imate česte i velike ugruške konzultirajte se sa svojim liječnikom kako bi utvrdio da li je sve u redu.

Je li tamna i gusta menstrualna krv normalna pojava?

Ponekad možete primijetiti da menstrualna krv postaje tamno smeđa ili gotovo crna kao pred kraj menstruacije. To je normalna promjena boje. To se događa kada je krv starija i nije izašla iz tijela brzo.

Privremeno gusta menstrualna krv nije nužno razlog za zabrinutost. Međutim, redovite teške menstruacije razlog su za posjetu liječniku. Mnoge žene se naviknu na obilne menstruacije, ali tijekom vremena mjesečni gubitak krvi dovodi do anemije, uzrokujući slabost ili umor.

Što uzrokuje probleme s menstrualnom krvi?

Promjene u boji i gustoći menstrualne krvi su često normalne. No, postoji niz problema koji bi mogli uzrokovati nenormalne ugruške u menstrualnoj krvi ili promjene u boji ili gustoći. Zapamtite, važno je razgovarati o tome sa svojim liječnikom. Problemi koji mogu izazvati promjene uključuju:

Pobačaj

Žene koje su imale pobačaj mogu pronaći krvne ugruške ili sive nakupine tkiva iz vagine. Ako postoji mogućnost da ste trudni, obratite se svom liječniku ako primijetite krvarenje ili zgrušavanje krvi.

Fibroidi

Fibroidi su dobroćudni tumori koje se stvaraju u maternici. Ne uzrokuju uvijek simptome. Najčešće žene s malim fibroidima uopće nemaju simptome. No, neke žene mogu primijetiti veće količine menstrualne krvi nego inače.

Hormonske promjene

Tijelo se oslanja na osjetljivu ravnotežu hormona progesterona i estrogena. Ti hormoni reguliraju proizvodnju i debljinu endometrija. Kada je ta ravnoteža poremećena, može doći do podebljanja endometrija i jačeg krvarenja nego inače. To također može uzrokovati ugruške u menstrualnoj krvi.

Hormonske promjene mogu se pojaviti zbog:

  • menopauze
  • nedavne velike promjene tjelesne težine
  • kao nuspojava nekih lijekova, uključujući i steroide

Velika maternica

Ako se maternica nakon trudnoće ne vrati na izvornu veličinu menstrualna krv može imati vremena za prikupljanje i stvaranje ugrušaka prije nego što je puštena iz tijela. To bi također moglo rezultirati tamnom bojom ili velikom gustoćom menstrualne krvi.

Ometanje protoka menstrualne krvi

Sve što ometa ili blokira protok menstrualne krvi iz maternice kroz vrat maternice i iz rodnice može dovesti do problema s ugrušcima, promjene boje ili gustoće menstrualne krvi. Benigni polipi u maternici mogu promijeniti protok krvi za vrijeme menstruacije.

Endometrioza

Kada se tkivo endometrija nalazi na mjestima van maternice javlja se endometrioza. Simptomi mogu biti bolne i obilne menstruacije ili poremećaji u menstrualnom ciklusu. Može se povećati gustoća menstrualne krvi i mogu se stvoriti ugrušci.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije