Kako pripremiti starije dijete na dolazak mlađeg djeteta?

Kako pripremiti starije dijete na dolazak mlađeg djeteta?

Kako pripremiti starije dijete na dolazak mlađeg djeteta?
  • Objavljeno: Petak, 19.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Dolazak s bebom doma je nešto drugačiji drugi put. S prvim djetetom ste bili fokusirani na oporavak i na to kako što prije svladati sve potrebno za brigu o djetetu. S drugim djetetom ćete se više fokusirati na to kako će ga prvo dijete prihvatiti.

Razgovor o dolasku brata ili sestre započnite prije nego do toga dođe, odnosno za vrijeme same trudnoće.

Objasnite starijem djetetu da će beba većinu vremena samo spavati, jesti i plakati. Beba neće odmah postati partner za igru. Kako biste što više starijem djetetu smanjili stres, razmišljajte unaprijed. Ako će dolazak bebe promijeniti životne navike vašeg djeteta, kao što je spavanje u svojoj sobi, s tim promjenama započnite prije rođenja bebe.

Kako upoznati starije dijete s bebom?

Kada se beba rodi, neka vaš partner dođe u posjet s djetetom. Tijekom posjeta dozvolite djetetu da određeno vrijeme drži bebu. Sa starijim djetetom proslavite rođenje bebe na njemu drag način, kao što je odlazak na njegovo omiljeno mjesto.

Trebate znati da način na koji ćete starijem djetetu objasniti dolazak brata ili sestre uvelike ovisi o njegovoj dobi.

Djeca mlađa od 2 godine

Ovako mala djeca neće u potpunosti razumjeti što to znači dolazak brata ili sestre. Razgovarajte s djetetom o tome da će vaša obitelj imati novog člana.

Djeca u dobi od 2 do 4 godine

Djeca ove dobi će možda biti suzdržanija i pomalo ljubomorna. Objasnite djetetu da beba treba puno pažnje. Ohrabrite dijete da i ono daje bebi pažnju. Čitajte starijem djetetu o bebama, braći i sestrama.

Školarci

Starija djeca će vjerojatnije biti ljubomorna na pažnju koju dajete bebi. Razgovarajte s djetetom o bebinim potrebama. Naglasite prednosti starijeg brata ili sestre, kao što su kasniji odlazak u krevet, igranje s određenim igrama, odlazak u školu i slično. Dopustite djetetu da drži bebu, ali pod vašim nadzorom.

Starije dijete će možda pokušati pridobiti vašu pažnju kršenjem pravila, čak i onda kada to znači da će biti kažnjeno. Kako biste zaustavili ovo ponašanje, pohvalite dijete kada se ponaša lijepo.

Kako potaknuti starije dijete da bude nježno s bebom?

Ponekad starija djeca svoje frustracije oslobađaju na bebama. Ako primijetite da je u pitanju ovakvo ponašanje, definitivno je vrijeme za ozbiljan razgovor. Objasnite djetetu zašto je takvo ponašanje nepoželjno. Čak i onda kada se sve čini u redu, nemojte starije dijete ostavljati s bebom, sve do dobi od najmanje 12 godina.

Kako će starije dijete reagirati kada vidi da dojite?

Nemojte se previše brinuti. Starije dijete će vjerojatno biti znatiželjno kada prvi put vidi da dojite. Objasnite što radite i odgovorite na sva pitanja. Objasnite da ste isto radili i s njim ili njom. Pobrinite se za to da starije dijete ima neku zanimaciju.

Kako objasniti da je beba bolesna?

Ako beba ima problema sa zdravljem, to svakako trebate reći starijem djetetu. Objasnite da je beba bolesna i da ste zabrinuti. Zapamtite da će dijete misliti da nešto nije u redu ako nećete pričati o stanju ili bolesti od koje beba pati. Bolje bi bilo da mu date informacije o stanju koje dijete može razumjeti.

Najnovije

Najčitanije