Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezani prostor infekcije pod kožom.
Kategorija: Koža

Liječenje čireva i karbunkula i lijekovi

Liječnik može iscijediti veliki čir ili karbunkul tako što napravi maleni rez na vrhu. To ublažava bol, ubrzava oporavak i pomaže smanjenju ožiljka. Duboke infekcije koje se ne mogu potpuno iscijediti moguće je pokriti sterilnom gazom, tako da se gnoj može nastaviti cijediti. Ponekad liječnik može propisati antibiotike kako bi se liječile teške ili povratne infekcije.

Životni stil i kućni lijekovi

Ove mjere mogu pomoći brže izliječiti infekciju i spriječiti ju da se širi:

Nanesite topli ručnik ili pritisnite na upaljeno područje

Činite to najmanje 10 minuta svakih nekoliko sati. Ako je moguće, najprije namočite krpicu u toploj slanoj vodi. To pomaže bržem puknuću i iscjeđivanju čira.

Nježno operite čir dva do tri puta dnevno

Nakon pranja, nanesite antibiotik i pokrijte zavojem.

Nikad ne tiskajte ili kopajte čir

To može proširiti infekciju.

Operite dobro ruke nakon tretiranja čira

Također, perite odjeću, ručnike ili obloge koji su dotaknuli zaraženo područje.

Alternativna medicina

Ulje čajevca, koji je izvađen iz lišća australskog čajevca, korišten je stoljećima kao antiseptik, antibiotik i krema protiv gljivica. Može pomoći kod oslobađanja neudobnost i brzine ozdravljenja.

Za najbolje rezultate, nanesite ulje na čir nekoliko puta dnevno. Ulje može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi, pa ga prestanite koristiti ako imate bilo kakvih problema.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!