Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezani prostor infekcije pod kožom.
Kategorija: Koža

Pretrage i dijagnoza čireva i karbunkula

Liječnici obično dijagnosticiraju čireve i karbunkule s obzirom na znakove, simptome i povijest bolesti i naravno gledajući čireve.

Ako imate infekcije koje se ponavljaju, infekcije koje ne reagiraju na standardnu terapiju ili imate oslabljen imunološki sustav, vaš liječnik može kultivirati iscjedak. Tijekom ovog testa, liječnik koristi sterilni bris za nježno uklanjanje malo gnoja ili iscjetka iz čira ili karbunkula. Uzorak se zatim uzgaja u laboratoriju kako bi se otkrila moguća prisutnost bakterija.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!