Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezani prostor infekcije pod kožom.
Kategorija: Koža

Uzroci čireva i karbunkula

Čirevi obično nastaju kada se jedna ili više folikula dlake (cjevasta okna iz kojih raste kosa) zaraze bakterijom stafilokokom. Ove bakterije, koje se normalno nastanjuju u koži, a ponekad i u grlu i nosnom prolazu, odgovorne su za niz ozbiljnih bolesti, uključujući upalu pluća, meningitis, infekcije mokraćnog sustava i endokarditis (infekcija sluznice srca). Oni su također jedan od glavnih uzroka bolnički stečenih infekcija i bolesti koje se prenose hranom.

Bakterije stafilokoka koje uzrokuju čireve općenito ulaze pod kožu kroz rez, ogrebotinu ili druge pukotine u koži. Čim se to dogodi, specijalizirane bijele krvne stanice koje zovemo neutrofili hrle prema mjestu ozljede kako bi se borile protiv infekcije. Ovo dovodi do upale i na kraju do stvaranja gnoja, koji je mješavina starih bijelih krvnih stanica, bakterija i mrtvih stanica kože.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!