Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezani prostor infekcije pod kožom.
Kategorija: Koža

Simptomi čireva i karbunkula

Čirevi

Čir se obično pojavljuje iznenada kao bolna ružičasta ili crvena kvrga koja je uglavnom između 1 i 2 cm u promjeru. Okolna koža može biti crvena i natečena.U roku od nekoliko dana, izraslina se napuni gnojem. Ona s vremenom raste i postaje bolnija, a ponekad doseže veličinu loptice za golf prije nego što razvije žuto-bijeli vrh dok konačno ne pukne i ispusti gnoj. Čirevi općenito nestanu u potpunosti kroz nekoliko tjedana, iako može potrajati i mjesec dana ili više. Mali čirevi obično zacijele bez ožiljka, ali veliki mogu ostaviti ožiljak.Čirevi se mogu pojaviti bilo gdje na koži, ali se uglavnom pojavljuju na l

icu, vratu, pod pazuhom, na stražnjici ili bedrima, općenito u područjima prekrivenim dlakom u kojima se najvjerojatnije znojite i doživljavate puno trenja.

Čirevi mogu nalikovati upaljenim, bolnim kvržicama uzrokovanim cističnim aknama. No, u usporedbi s cističnim aknama, čirevi su obično bolniji i crveniji ili više upaljeni oko rubova.

Karbunkuli

Karbunkul je skup čireva koji se često pojavljuje na stražnjoj strani vrata, ramena ili bedara. Karbunkul izaziva dublje i teže infekcije nego što to čini jedan čir. Također, karbunkul se duže razvija i liječi sporije i vjerojatno ostavlja ožiljak. Karbunkuli se ponekad javljaju s umorom i groznicom.

Što su čirevi i karbunkuli?

Prištevi i karbunkuli su bolne, gnojem ispunjene izrasline koje nastaju ispod vaše kože kada bakterije inficiraju i zagnoje jednu ili više folikulu vaše dlake.

Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezani prostor infekcije pod kožom.

Obično se možete brinuti za jedan čir kod kuće, ali ne pokušavajte ga probosti ili stisnuti, to bi moglo pomoći proširivanju infekcije. Nazovite svog liječnika ako čir ili karbunkul bude izuzetno bolan, traje duže od dva tjedna ili se javlja s povišenom temperaturom.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!