Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezani prostor infekcije pod kožom.
Kategorija: Koža

Komplikacije čireva i karbunkula

Trovanje krvi

U nekim slučajevima, bakterija iz čira može otići u krvotok i putovati u druge dijelove tijela. Širenje infekcije, obično poznate kao otrovanje krvi (sepsa), vrlo brzo može postati opasno po život.

U početku, trovanje krvi uzrokuje znakove i simptome kao što su lagana pothlađenost, groznica, brzi rad srca i osjećaj da ste izuzetno loše. Ali stanje se može brzo razviti u šok, koji je obilježen padom krvnog tlaka i tjelesne temperature, zbunjenost, abnormalnosti u vidu zgrušavanja i krvarenje u kožu. Trovanje krvi traži medicinski hitno liječenje, ako se ne liječi, ona može biti smrtonosna.

MRSA

Još jedan potencijalno ozbiljan problem je pojava soja bakterije stafilokoka otporne na lijekove. Meticilin rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA) je visoko zarazan i širi se ubrzano u prenapučenim ili nehigijenskim situacijama, ili kada se dijeli sportska oprema ili ručnici. Iako dobro reagira na nekoliko drugih antibiotika, MRSA je otporan na penicilin i može biti vrlo težak za liječenje.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!