Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli

Čirevi i karbunkuli
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezani prostor infekcije pod kožom.
Kategorija: Koža

Prevencija čireva i karbunkula

Iako nije uvijek moguće spriječiti čireve, pogotovo ako imate ugrožen imunološki sustav, slijedeće mjere mogu vam pomoći da izbjegnete stafilokokne infekcije:

Perite ruke redovito s blagim sapunom

Ili, koristite često maramice na bazi alkohola. Pažljivo pranje ruku je vaša najbolja obrana protiv mikroba.

Temeljito očistite čak i male posjekotine i ogrebotine

Operite dobro ranu sapunom i vodom i primijenite antibiotsku mast.

Rane držite pokrivenima

Neka vam rezovi i ogrebotine budu čisti i prekriveni sterilnim, suhim zavojem dok ne ozdrave.

Neka osobne stvari ostanu osobne

Izbjegavajte dijeljenje osobnih stvari, kao što su ručnici, plahte, britve, odjeća i sportska oprema. Stafilokokne infekcije se mogu širiti preko objekata, kao i od osobe do osobe. Ako imate posjekotinu ili vam je to područje upaljeno, operite posteljinu i ručnike koristeći deterdžent i vruću vodu s dodatkom sredstva za bijeljenje i osušite u sušilici.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!