Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Neuropatski zglobovi

Objašnjenje

Poznati i kao Charcotovi zglobovi. Zglobovi koje obilježava destrukcija zglobnih površina koja je povezana s prethodnim gubitkom osjeta bola. Ovaj se poremećaj susreće najčešće u bolesnika sa šećernom bolešću, tabes dorzalisom, nekim nasljednim senzoričkim neuropatijama ili pak ozljedama leđne moždine i perifernih živaca. Najčešće je zahvaćen jedan zglob, no može biti nekoliko zglobova istodobno zahvaćeno. Zahvaćeni je zglob u akutnoj fazi otečen, topao, crven i osjetljiv. U kroničnoj fazi zglobovi mogu ponavljano oticati, postupno postaju nestabilni i poprimaju groteskne oblike. U zahvaćenim je zglobovima moguće izvesti abnormalne pokrete (koji su inače nemogući) praktično bezbolno. Najčešće se bolest dodatno komplicira pojavom prijeloma, upala i infekcija, krvarenjima u zglob. Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom, radiogramima te otkrivanjem bolesti u podlozi poremećaja. Liječi se mirovanjem u akutnoj fazi, a u kroničnoj se fazi nastoji stabilizirati zglob (udlagama, operativno ili pak ukočenjem).

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177