Kako pripremiti najbolji i najkremastiji špinat na mlijeku? Imamo recept!

Kako pripremiti najbolji i najkremastiji špinat na mlijeku? Imamo recept!

Kako pripremiti najbolji i najkremastiji špinat na mlijeku? Imamo recept!
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Špinat na mlijeku je ukusno i hranjivo jelo koje je baš ono što vam treba nakon blagdanskog pretjerivanja. Većina nas je zadnjih dana jela dosta teške hrane, kolača i mesnih specijaliteta, pa sada maštamo o nečemu laganom i toplom. Kombinacija svježeg špinata i mlijeka stvara kremast spoj okusa i teksture, čineći ga izvrsnim izborom za ručak ili laganu večeru. Osim što je nevjerojatno ukusan, špinat na mlijeku je bogat izvor vitamina i minerala, što ga čini super zdravom namirnicom.

Zašto je špinat zdrav?

Špinat je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100 g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije). Odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola. Zanimljivo je da 100 g svježeg špinata sadrži oko 25 % ukupne preporučene dnevne vrijednosti željeza. Također je odličan izvor antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kada se ovi spojevi udruže, čine odličnu zaštitu od nastanka raznih bolesti. Smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i igraju važnu ulogu u popravljanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala.

Zašto se špinat ne smije podgrijavati?

Treba naglasiti da špinat nije preporučljivo podgrijavati. Naime, podgrijavanje špinata može nitrate pretvoriti u nitrite, a nitrite u nitrosamine koji mogu imati kancerogeno djelovanje. Ovi spojevi mogu biti izrazito štetni, naročito za djecu, stoga budite oprezni.

Recept za špinat na mlijeku

Sastojci:

  • 500 g svježeg špinata, opranog i nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 2 šalice mlijeka
  • sol i papar po ukusu
  • muškatni oraščić po ukusu

Priprema:

  1. U velikoj tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte pritom pazeći da vam ne zagori.
  2. Dodajte nasjeckani špinat u tavu i pirjajte dok ne uvene i smanji volumen.
  3. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Postupno dodajte mlijeko uz neprestano miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte dok smjesa ne zgusne.
  5. Začinite solju, paprom i po želji dodajte malo muškatnog oraščića za dodatnu aromu.
  6. Kuhajte još nekoliko minuta, povremeno miješajući, kako biste postigli željenu konzistenciju.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije