Limfni sustav - čuvar vašeg zdravlja

Limfni sustav - čuvar vašeg zdravlja

Limfni sustav - čuvar vašeg zdravlja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svom tijelu pružajte ljubav. Ono je vaš hram. Zapamtite da su fizičko, mentalno i duhovno zdravlje usko povezani. Jeste li znali da limfni sustav cirkulira, čisti i filtrira sve ostatke krvi unutar tijela? Poznavanje principa rada limfnog sustava je vrlo važno za bolje održavanje zdravlja cjelokupnog organizma.

U probavnom sustavu pronalazimo čak 80% naših imunoloških stanica. One su direktno povezane s limfnim sustavom. Od naših krajnika i adenoida pa sve do debelog crijeva, probavni sustav je sačinjen od limfnih čvorova. Limfocite ili bijele krvne stanice, koje su dio limfnog sustava, također pronalazimo u timusu iza srca, slezeni, koštanoj srži i limfnim čvorovima.

Uloga limfnog sustava

Za limfni sustav bi se moglo reći da je to kanalizacijski sustav tijela. Tijelo pumpa oko 90% krvi i vraća ju u srce. Preostalih 10% obuhvaća ono što je poznato kao limfa. Svi virusi, bakterije, toksini i kancerogeni spojevi i kemikalije prolaze kroz limfu.

Kada malo bolje razmislite, svako dijagnosticiranje raka započinje biopsijom limfnih čvorova. Zašto? Kroz limfu prolaze ostaci krvi iz svakog tjelesnog organa. Ako limfni sustav ne funkcionira pravilno, toksini i kancerogeni spojevi se ne mogu izlučiti i otpad se počinje trajno pohranjivati na različitim mjestima u tijelu. Ti toksini se zadržavaju u sustavu i nakon nekog vremena uzrokuju nastanak i širenje raka. Sve vrste raka se šire upravo na ovaj način.

Zato svako dijagnosticiranje raka započinje biopsijom limfnih čvorova. Ako su kancerogene stanice prisutne u limfnim čvorovima, tada prognoze nisu dobre. Kemoterapija nema sposobnost razlučiti koje su tjelesne stanice zdrave, a koje kancerogene. Kemoterapija potiče apoptozu, odnosno samouništavanje svake tjelesne stanice. To objašnjava zašto je neophodno provesti korake koji će osigurati pravilan rad limfnog sustava. Limfni sustav je taj koji signalizira bijelim krvnim stanicama da postoji problem i potiče oslobađanje štetnih spojeva kroz jetru i debelo crijevo.

Limfni sustav je svakodnevno izložen velikoj količini toksina koje u tijelo unosimo pušenjem, udisanjem zagađenog zraka, uzimanjem lijekova, konzumacijom hrane s velikim udjelom aditiva, kemikalija i pesticida. Uz sve to, veliki broj ljudi nema zdrave prehrambene navike, ne unosi adekvatnu količinu važnih aminokiselina, vitamina i minerala. Naravno da će nakon nekog vremena ključni dijelovi tijela početi ispaštati. Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste vratili u ravnotežu rad limfnog sustava.

Redovito vježbajte

Što točno pumpa limfu? Zapamtite da srce nije uključeno u limfni sustav. Pokretanje mišića stimulira rad krvnih žila koje potom stimuliraju rad limfnog sustava. Opiranje gravitaciji zahtjeva veliki mišićni napor. Samo nekoliko sekundi skakanja je dovoljno da limfa bolje kola tijelom.

Pročitajte kako intervalnim treningom doći do željene težine.

Radite inverzije

Inverzije označavaju položaj tijela koji potiče pumpanje limfe prema srcu. Što ćete dobiti kada spojite tjelovježbu i inverziju? Jogu. Joga je odlična za detoksikaciju i buđenje limfnog sustava. Joga visokog intenziteta je još bolja jer potiče znojenje, a već je poznato da znojenje potiče detoksikaciju.

Isprobajte jogu za mršavljenje!

Prakticirajte dijafragmalno disanje

Dijafragmalno disanje je odličan način da potaknete limfu da kola prema limfnim kanalima. Naša tijela imaju daleko više limfe od krvi. Dijafragmalno disanje potiče pravilan rad limfnog sustava i filtriranje limfe.

Prehrana je imperativ

Morate eliminirati procesuirane namirnice i hranu s visokim udjelom pesticida. U svoju prehranu uvrstite cjelovite namirnice i pratite sezonski tip prehrane. Zimi jedite topla variva i juhe od sezonskog povrća, a ljeti osvježavajuće i lagane obroke. Kada je prehrana dulje vrijeme nezdrava, limfa može od silnih nakupljenih toksina postati iznimno gusta i otežano će kolati tijelom. Prema ayurvedskoj medicini, za buđenje limfnog sustava je odlično jesti svježe voće na prazan želudac. Zapamtite da je sve bolesti lakše spriječiti nego liječiti.

Isprobajte ayurvedsku prehranu prema tipu tijela!

Suho četkajte tijelo

Koristite četku od prirodnih vlakana. Svako jutro kružnim pokretima četkajte tijelo tako da započnete na rukama i nogama i nastavljate prema srcu.

Provjerite kako se suhim četkanjem kože riješiti toksina i pobijediti celulit!

Povećajte unos mlake vode

Prestanite piti slatka i gazirana pića. Voda podmazuje limfu i omogućava joj lakše kolanje tijelom. Mlaka voda je najbolja za poticanje rada limfnog sustava, a još je bolje ako je filtrirana.

Pročitajte zašto je dobro piti vodu na prazan želudac.

Priuštite si masažu

Masaža stimulira limfni sustav na različite načine. Smanjuje razinu stresa koji je jedan od uzročnika narušenog rada limfnog sustava. Danas su dostupne masaže koje se temelje upravo na stimulaciji limfnog sustava.

Saznajte zašto tijelo voli masažu!

Povećajte unos joda

Niska razina joda može biti jedan od uzročnika nepravilnog rada limfnog sustava. Jod potiče eliminaciju toksina iz tijela. Ako uzimate neke lijekove, prije povećanja unosa joda se svakako posavjetujte s liječnikom.

Birajte voće i povrće crvene boje

To su šipak, trešnje, cikla i brusnice. Imaju odlično djelovanje na rad limfnog sustava i vrlo često se koriste u ayurvedskoj medicini.

Isprobajte sok od cikle za zdravlje i ljepotu!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije