5 razloga zbog kojih vaša koža voli kurkumu

5 razloga zbog kojih vaša koža voli kurkumu

5 razloga zbog kojih vaša koža voli kurkumu
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako uopće hrana poput curryja može biti dobra za kožu? Zato što sadrži začin nad začinima, kurkumu. Osim da poboljša okus i izgled jela (sviđa nam se njezina vatrena žuto-narančasta nijansa), kurkuma se kao lijek tisućljećima koristi u Ayurvedskoj medicini. No, pustimo to, i suvremena istraživanja pokazuju da ovaj začin ima nevjerojatna svojstva za poboljšanje zdravlja, ali nas ovdje zanima samo ono što čini našoj koži. I nevjerojatna je: štiti nas od preuranjenog starenja, čisti kožu te pospješuje zacijeljivanje i obnavljanje stanica. Kakav beauty proizvod!

1. Ona je antioksidant i ima anti-aging djelovanje

Jedan od glavnih razloga zbog kojim nam koža stari – uključujući pojavu bora – je šteta koju koži nanose slobodni radikali. A taj proces se zbiva i unutar našeg tijela (naše stanice stvaraju slobodne radikale kad proizvode energiju) i izvan njega (na primjer, šteta koju nam nanose UV zrake). Istraživanja pokazuju da sastojci kurkume, prije svega kurkumin – ima jaku antioksidacijsku aktivnost i izravno usporava starenje kože, uključujući i gubitak vlage te stvaranje bora.

Nikada nemojte koristiti kurkumu uz ove lijekove!

2. Protuupalna je

Upala je čest izvor kožnih problema, od akni do psorijaze, ekcema i raznih osipa. Zato je tako važno spriječiti upale, a tu se kurkuma opet pokazala super-učinkovitom. Njezino protuupalno djelovanje potvrdila su mnoga istraživanja.

3. Pomaže radu jetre i čišćenju krvi

Tradicionalno, kurkuma se koristila kao čistač krvi, a to dokazuju i novija istraživanja. Nakupljeni toksini u krvi su jedan od razloga kožnih problema, uključujući sivilo ili obješenost kože, osipe pa čak i ubrzano starenje kože. Znanstvenici su dokazali da kurkuma čisti organizam na dva načina: povećavajući aktivnost nekih enzima koji pomažu uklanjanju toksina iz krvi i, drugo, potiče lučenje žuči, što zapravo pomaže radu jetre, našeg najvažnijeg pročistača.

Isprobajte čaj od kurkume, limuna i đumbira za detoksikaciju jetre!

4. Poboljšava cirkulaciju

Dobra cirkulacija pomaže da se što više hranjivih tvari dopremi do stanica naše kože, a da se štetne stvari što prije izbace iz tijela. Klinička istraživanja su potvrdila da su pacijenti koji su uzimali kurkumu imali bolju mikrocirkulaciju.

5. Potiče proizvodnju kolagena

Kolagen je važan protein koju održava našu kožu čvrstom, mekanom i mladolikom. Također nam je potreban za obnavljanje i zacijeljivanje kože. Istraživanja pokazuju da kurkumin potiče zacjeljivanje rana podižući razinu kolagena u koži.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije