Keto dijeta: Prednosti i nedostaci

Keto dijeta: Prednosti i nedostaci

Keto dijeta: Prednosti i nedostaci
  • Objavljeno: Petak, 19.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ketogena dijeta potiče zamjenu ugljikohidrata sa zdravim mastima i namjerno dovodi tijelo u ketozu zbog gubitka težine. Vaše tijelo uglavnom koristi ugljikohidrate kao izvor energije. Ako ne unosite adekvatnu količinu ugljikohidrata, tijelo kao izvor energije počinje koristiti masti što predstavlja suštinu ove dijete.

Ketoni su spojevi koji se stvaraju tijekom razgradnje masti. Ponekad je razina ketona u tijelu previsoka, te se to stanje naziva ketoza. U ovom stanju tijelo počinje koristiti mast kao primarni izvor energije koji mu je potreban za obavljanje osnovnih tjelesnih funkcija. Ketogena prehrana ima neke prednosti i nedostatke.

Keto dijeta prednosti

Ketonska dijeta - sagorijevanje masti

Ako pratite ketonski tip prehrane, tijelo će početi koristiti masti kao izvor energije. Ako povećate unos ugljikohidrata, smanjuje se sposobnost tijela da masti koristi kao izvor energije. U stanju ketoze, tijelo koristi isključivo masti kao izvor energije.

Ketonska dijeta - izlučivanje ketona

Kada je tijelo u stanju ketoze, više nema potrebu za ketonima i počinje ih oslobađati putem mokraće. To znači da će mokraća početi izlučivati mast. Najbolje od svega je to što tijelo više nema potrebu pohranjivati energetske supstrate za buduću upotrebu.

Ketonska dijeta - bolja upotreba proteina

Pretpostavimo da unosite adekvatnu količinu proteina. Kada je tijelo u stanju ketoze, počet će oslobađati ketone, a ne glukozu. S obzirom na to da se tijelo sastoji od visokog udjela masti, smanjit će se oksidacija proteina u svrhu proizvodnje glukoze (proces poznat kao glukoneogeneza). To znači da će se proteini koristiti za druge tjelesne funkcije.

Ketonska dijeta - regulacija razine inzulina

Ketonska prehrana će smanjiti razinu inzulina u tijelu. Na taj način će potaknuti lipolizu i oslobađanje glicerola. To je potpuno suprotan proces od procesa do kojeg dolazi kada pratite uobičajen tip prehrane na kojem se povećava razina inzulina. Visoka razina inzulina u tijelu blokira lipolizu i otežava upotrebu masti kao izvora energije. Niska razina inzulina pogoduje otpuštanju hormona, uključujući i hormon rasta.

Ketonska dijeta - smanjenje apetita

U stanju ketoze će se smanjiti apetit. Moći ćete obavljati sve tjelesne funkcije, bez obzira na niži unos kalorija. Nećete osjećati glad koja je uobičajena nakon obilnog obroka punog ugljikohidrata.

Keto dijeta nedostaci

Ketogena dijeta - manjak koncentracije

Ketonska prehrana može negativno utjecati na razinu koncentracije i fokus. To će biti najizraženije tijekom prvih nekoliko tjedana praćenja ovog plana prehrane. Razina energije će postupno postajati viša, razina šećera u krvi sve stabilnija i prestat ćete osjećati poteškoće s koncentracijom.

Ketogena dijeta - manjak mikronutrijenata

S obzirom na to da je unos ugljihidrata kod ketonske prehrane ograničen, povećava se rizik od preniske razine mikronutrijenata. Kako biste ovo izbjegli, počnite uzimati suplemente vitamina i minerala i povećajte unos vlakana.

Ketoacidoza

Ketoni pripadaju skupini kiselina. Ako je njihova razina previsoka, postoji rizik od nastanka ketoacidoze, a to narušava pH ravnotežu u tijelu. Ovo predstavlja najveći problem za dijabetičare jer razina šećera u krvi može postati previsoka. Upravo zbog toga je za dijabetičare posebno važno da se savjetuju s liječnikom ili stručnjakom prije nego što započnu s ketonskim planom prehrane.

Dugoročni učinci ketoze nisu temeljito istraženi. Svatko tijelo drugačije reagira na ketozu. Iako neki ljudi mogu proizvoditi inzulin tijekom ketoze kako bi usporili proizvodnju ketona i izbjegli toksičnu razinu, drugi ne mogu. Ketoza postaje opasna kad krv postane previše kisela. Uvijek se trebate prvo obratiti liječniku prije unošenja bilo kakvih promjena u prehranu.

Keto dijeta - recepti

Ako se pak odlučite za keto dijetu, ketogenu ili ketonsku dijetu (sve su to različiti nazivi za istu dijetu), donosimo vam nekoliko brzih i jednostavnih recepata koji slijede keto dijetu, izvrsnog su okusa i mogu ih raditi i amateri i profesionalci.

Keto dijeta: Vegetarijanska paprika punjena sirom

Keto dijeta:  Vegetarijanska paprika punjena sirom

Keto dijeta: Oreo keksi bez šećera

Keto dijeta: Oreo keksi bez šećera

Keto dijeta: Slani muffini od jaja

Keto dijeta: Slani muffini od jaja

Keto dijeta: Mousse od čokolade i kave

Keto dijeta: mousse od čokolade

Keto dijeta: Domaći kruh s češnjakom

Keto dijeta: Kruh sa češnjakom

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije