Vitamini i suplementi za oboljele od raka

Vitamini i suplementi za oboljele od raka

Vitamini i suplementi za oboljele od raka
  • Objavljeno: Subota, 14.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prije svega, suplementi i vitamini mogu utjecati na terapiju za liječenje raka, stoga nikada nemojte nešto uzimati bez dogovora s liječnikom.

Bolnica ili centar gdje primate terapiju je jako dobro mjesto da se počnete informirati o tome koje biljke, čajeve ili suplemente možete uzimati kako biste ostali jaki i bolje se nosili s posljedicama tretmana.

Komplicirana povezanost između imunološkog sustava i raka često nije dobro shvaćena. Vaš imunološki sustav treba prepoznati i uništiti abnormalne stanice. No, u mnogim slučajevima, naročito u ranoj fazi raka, imunološki sustav ne prepoznaje kancerogene stanice kao prijetnju.

Iako jačanje imuniteta nije prava terapija za rak, to je jako važan korak u borbi protiv raka. Osobe, koje pate od raka, često imaju oslabljen imunitet i skloniji su različitim infekcijama koje za oboljele od raka predstavljaju veliki problem.

Vitamin D

Vitamin D je jedan od najčešće istraživanih vitamina za prevenciju raka i liječenje raka. Vitamin D je znanstvenicima najzanimljiviji jer većina ljudi ima premalo vitamina D u tijelu.

Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od raka, uglavnom pate i od manjka vitamina D. U jednom istraživanju se pokazalo da manjak vitamina D može pospješiti širenje raka dojke.

Češnjak

Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno jedu češnjak imaju manji rizik od nastanka raka. Kako znanstvenici iznova otkrivaju ljekovite moći češnjaka, tako se pitaju ima li češnjak moći koje mogu spriječiti, ali i liječiti rak.

Češnjak će definitivno ojačati imunitet osoba oboljelih or raka, a neki spojevi češnjaka mogu usporiti rast i širenje kancerogenih stanica.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole koji imaju odlična antikancerogena svojstva. Zeleni čaj će usporiti širenje raka i pomoći u uništavanju stanica raka.

S obzirom da bi dnevno trebali piti 10 do 12 šalica zelenog čaja kako bi osjetili zdravstvene prednosti, stručnjaci preporučuju ekstrakt zelenog čaja.

Antioksidansi

Antioksidansi su spojevi koje pronalazimo u voću i povrću, i u nešto manjoj količini u orašastim plodovima i mesu. Ove fitokemikalije smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu koji mogu oštetiti DNA i povećati rizik od nastanka raka.

Najpoznatiji antioksidansi su vitamin A, C i E. Iako stručnjaci  vjeruju da konzumacija antioksidansa ima svojstva koja pomažu u prevenciji i liječenju raka, neka istraživanja su pokazala da određene vrste antioksidansa mogu povećati rizik od nastanka nekih vrsta raka.

Đumbir

Mučnina i povraćanje su dvije najčešće nuspojave kemoterapije. One mogu biti jako ozbiljne. Mučnina i povraćanje mogu uzrokovati prekomjerno mršavljenje, manjak nutritivnih tvari u tijelu i kronični umor koji otežava samu borbu protiv raka.

Postoje brojni lijekovi protiv mučnine i povraćanja, ali znanstvenici su otkrili da svakodnevna konzumacija đumbira može biti jednako učinkovita.

Željezo

Sami rak može uzrokovati kronični umor, a kamoli liječenje raka. U stvari, kronični umor je nuspojava koja se javlja kod 9 od 10 osoba oboljelih od raka.

Terapija za liječenje raka može oštetiti stanice u koštanoj srži koje su odgovorne za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Kada tijelu nedostaje crvenih krvnih stanica, povećava se rizik od nastanka anemije. Tada crvene krvne stanice nemaju dovoljno hemoglobina koji prenosi kisik.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije