Što jesti za visoku razinu energije?

Što jesti za visoku razinu energije?

Što jesti za visoku razinu energije?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.12.2013.
  • Broj pregleda: 588
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Premalo sna, brige i obveze su samo neki od faktora koji vas čine iscrpljenima i značajno smanjuju kvalitetu života. Kronični umor povećava rizik od nastanka depresije, kroničnog stresa i naglih promjena raspoloženja. Kronični umor najčešće možemo spriječiti, ali trebate znati da san nije jedini i najvažniji faktor.

Zdrava i raznolika prehrana može pomoći da razina vaše energije ostane na zavidnoj razini cijeli dan, čak i onda kada niste baš najbolje spavali.

Jedite prave ugljikohidrate

Napetost pospješuje proizvodnju hormona stresa, kao što su adrenalin i kortizol. Ako ste pod kroničnim stresom, razina ovih hormona je uvijek visoka. Teško ćete se odmoriti, što uzrokuje umor, glavobolju i bolove u leđima.

Cjelovite žitarice su odličan izvor ugljikohidrata koji su složeni, duže se probavljaju i povećavaju razinu serotonina, spoja koji ima umirujuće djelovanje na um i tijelo.

Unosite adekvatnu količinu vlakana

Hrana bogata vlaknima se duže probavlja i održava razinu energije stabilnom. Također će vas držati dulje sitima jer će probavni sustav trebati više vremena da razgradi vlakna. Vlakna će također smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Svakih nekoliko sati pojedite manju količinu namirnica bogatih vlaknima kako biste zadovoljili dnevnu potrebu za vlaknima. To je oko 25 grama, ovisno o spolu, dobi i cjelokupnom zdravstvenom stanju osobe.

Hidratizirajte tijelo

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da održite svoju energiju stabilnom i ostanete fokusirani. Nedavno istraživanje je pokazalo da razina energije značajno pada nakon 15 sati smanjenog unosa vode i namirnica bogatih vodom.

Trebate znati da se svaki vaš dio tijela i svaka vaša stanica sastoje od vode i da je za pravilno funkcioniranje organizma potrebna adekvatna količina vode. Može se unositi putem voća i povrća, juhi ili variva.

Uzmite pauzu za čaj

Čaj sadrži spojeve koji povećavaju razinu energije i potiču budnost. Najdjelotvorniji je crni čaj jer ujedno smanjuje i razinu stresa.

Naime, istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno piju čaj imaju manju razinu kortizola u tijelu.

Jedite češće manje obroke

Češćom konzumacijom manjih obroka i grickanjem svakih nekoliko sati ćete osigurati stabilnu razinu energije tijekom cijelog dana. Češćom konzumacijom manjih obroka ćete spriječiti nagle promjene u razini šećera u krvi, što također određuje i razinu energije.

Istraživanja su pokazala da osobe, koje imaju preobilan ručak, češće doživljavaju popodnevni umor, u odnosu na osobe, koje jedu češće i manje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije