Voćna kremšnita

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kremšnita je jedna od onih slastica koje nas odmah vrate u djetinjstvo - bilo da ste je jeli u obiteljskom restoranu, u slastičarnici nakon škole ili za nedjeljnim stolom kod bake. Ova kremasta poslastica pojavila se još u 17. stoljeću u Francuskoj pod nazivom mille-feuille, a kod nas je doživjela brojne varijacije, od samoborske do bledske.
Iako je klasična kremšnita poznata po sloju lisnatog tijesta i bogatoj vanilija kremi, ova verzija je laganija i osvježavajuća - s dodatkom voća, idealna za tople dane kada vam se jede nešto slatko, ali ne preteško.
Sastojci
-
500 g lisnatog tijesta (dva komada po 250 g)
-
1,5 l mlijeka
-
6 žumanjaka
-
200 g kristal šećera
-
4 vanilin šećera (40 g)
-
180 g gustina (škrobnog brašna)
-
100 g maslaca ili margarina
-
5 dl slatkog vrhnja za šlag
-
400 g višanja (može i zamrznute)
-
100 g kristal šećera (za voćni sloj)
-
30 g gustina (za voćni sloj)
-
1 dl vode (za voćni sloj)
-
Šećer u prahu za posipanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 250 g):
- Energija: 280 kcal
- Proteini: 6 g
- Masti: 12 g
- Ugljikohidrati: 35 g
- Vlakna: 3 g
- Prirodni šećeri: 10 g
Priprema
-
Lisnato tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte svaki na približno 40 x 28 cm, položite na pleh obložen papirom za pečenje i izbockajte vilicom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 15 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
-
Za vanilin kremu, u zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte oko 2 dl mlijeka, gustin i dobro promiješajte.
-
U loncu zagrijte ostatak mlijeka do vrenja, maknite s vatre i umiješajte smjesu sa žumanjcima. Vratite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
Za voćni sloj, stavite višnje, šećer i pola vode u lončić i zagrijavajte do vrenja. U preostalu vodu umiješajte gustin, dodajte u voće i kuhajte još dvije minute dok se ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi.
-
U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i miksajte nekoliko minuta. Postupno dodajte slatko vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete glatku i prozračnu kremu.
-
U duboki pleh stavite jednu koru lisnatog tijesta, rasporedite polovicu vanilin kreme, zatim voćni sloj, pa ostatak kreme. Pokrijte drugom korom lisnatog tijesta.
-
Posipajte šećerom u prahu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Voćnu kremšnitu poslužite ohlađenu, kao osvježavajući desert uz kavu ili čaj.
Dodatni savjeti
-
Višnje možete zamijeniti drugim bobičastim voćem poput malina, jagoda ili šumskog voća.
-
Za bogatiju kremu, koristite vrhnje s većim udjelom masnoće.
-
Lisnato tijesto pecite do zlatnožute boje kako bi bilo hrskavo i spriječilo omekšavanje.
-
Kremu uvijek dobro ohladite prije dodavanja vrhnja za šlag kako bi se postigla idealna tekstura.
-
Posipajte šećer u prahu neposredno prije posluživanja da ne upije vlagu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiBajadera15 min12345
-
DesertiPavlova torta od jagoda1:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
Popularni recepti
-
DesertiVoćna kremšnita45 min12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine i feta sira na grčki način10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto od kvinoje35 min12345
-
DesertiBajadera15 min12345
-
Jela od mesaPohane hrenovke u tijestu - corn dog30 min12345
-
JuheKrem juha od poriluka i krumpira40 min12345