Voćna kremšnita

Voćna kremšnita

Voćna kremšnita
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kremšnita s voćem: osvježavajuća verzija omiljene slastice iz djetinjstva.
Izvor slike: AI-generated
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kremšnita je jedna od onih slastica koje nas odmah vrate u djetinjstvo - bilo da ste je jeli u obiteljskom restoranu, u slastičarnici nakon škole ili za nedjeljnim stolom kod bake. Ova kremasta poslastica pojavila se još u 17. stoljeću u Francuskoj pod nazivom mille-feuille, a kod nas je doživjela brojne varijacije, od samoborske do bledske.

Iako je klasična kremšnita poznata po sloju lisnatog tijesta i bogatoj vanilija kremi, ova verzija je laganija i osvježavajuća - s dodatkom voća, idealna za tople dane kada vam se jede nešto slatko, ali ne preteško.

Sastojci

  • 500 g lisnatog tijesta (dva komada po 250 g)

  • 1,5 l mlijeka

  • 6 žumanjaka

  • 200 g kristal šećera

  • 4 vanilin šećera (40 g)

  • 180 g gustina (škrobnog brašna)

  • 100 g maslaca ili margarina

  • 5 dl slatkog vrhnja za šlag

  • 400 g višanja (može i zamrznute)

  • 100 g kristal šećera (za voćni sloj)

  • 30 g gustina (za voćni sloj)

  • 1 dl vode (za voćni sloj)

  • Šećer u prahu za posipanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 250 g):

  • Energija: 280 kcal
  • Proteini: 6 g
  • Masti: 12 g
  • Ugljikohidrati: 35 g
  • Vlakna: 3 g
  • Prirodni šećeri: 10 g

Priprema

  1. Lisnato tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte svaki na približno 40 x 28 cm, položite na pleh obložen papirom za pečenje i izbockajte vilicom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 15 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

  2. Za vanilin kremu, u zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte oko 2 dl mlijeka, gustin i dobro promiješajte.

  3. U loncu zagrijte ostatak mlijeka do vrenja, maknite s vatre i umiješajte smjesu sa žumanjcima. Vratite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

  4. Za voćni sloj, stavite višnje, šećer i pola vode u lončić i zagrijavajte do vrenja. U preostalu vodu umiješajte gustin, dodajte u voće i kuhajte još dvije minute dok se ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi.

  5. U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i miksajte nekoliko minuta. Postupno dodajte slatko vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete glatku i prozračnu kremu.

  6. U duboki pleh stavite jednu koru lisnatog tijesta, rasporedite polovicu vanilin kreme, zatim voćni sloj, pa ostatak kreme. Pokrijte drugom korom lisnatog tijesta.

  7. Posipajte šećerom u prahu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Voćnu kremšnitu poslužite ohlađenu, kao osvježavajući desert uz kavu ili čaj.

Dodatni savjeti

  • Višnje možete zamijeniti drugim bobičastim voćem poput malina, jagoda ili šumskog voća.

  • Za bogatiju kremu, koristite vrhnje s većim udjelom masnoće.

  • Lisnato tijesto pecite do zlatnožute boje kako bi bilo hrskavo i spriječilo omekšavanje.

  • Kremu uvijek dobro ohladite prije dodavanja vrhnja za šlag kako bi se postigla idealna tekstura.

  • Posipajte šećer u prahu neposredno prije posluživanja da ne upije vlagu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti