Cefalexin Alkaloid prašak za oralnu suspenziju

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Cefalexin Alkaloid sadrži?

Djelatna tvar je cefaleksin (u obliku hidrata).

5 ml (1 mjerna žličica) pripremljene suspenzije sadržava 250 mg cefaleksina (u obliku hidrata).

Pomoćne tvari: saharoza; ksantanska guma; celuloza, mikrokristalična i

karmelozanatrij; kalijev sorbat; boja allura red (E 129); natrijev citrat, dihidrat; citratna kiselina hidrat; aroma maline.

Kako Cefalexin Alkaloid izgleda i sadržaj pakovanja

Cefalexin Alkaloid prašak za oralnu suspenziju je kristalično praškasta smjesa gotovo bijele boje ugodnog mirisa maline.

Smeđa staklena bočica s praškom za pripremu 100 ml suspenzije, s aluminijskim zatvaračem, u kutiji. Priložena je i plastična mjerna žličica.

Kako čuvati Cefalexin Alkaloid?

Cefalexin Alkaloid čuvati izvan pogleda i dohvata djece.

Valjanost pripremljene suspenzije je 7 dana ako se čuva na sobnoj temperaturi ili 14 dana ako se čuva u hladnjaku.

Cefalexin Alkaloid se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenoga na pakovanju. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan tog mjeseca.

Lijekovi se ne trebaju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Upitajte svoga ljekarnika kako ukloniti lijekove koje vam više ne trebaju. Ove će mjere pomoći u zaštiti okoliša.

Primjena

Što je Cefalexin Alkaloid i za što se koristi?

Cefaleksin spada u grupu lijekova koji se nazivaju antibiotici i koriste se u liječenju infekcija uzrokovanih bakterijama.

Cefaleksin se koristi za liječenje sljedećih infekcija:

 • infekcije dišnih putova
 • infekcije srednjeg uha
 • infekcije kože i mekih tkiva
 • infekcije kostiju i zglobova
 • infekcije mokraćnih i spolnih organa, uključujući prostatu
 • infekcije zuba.
Doziranje

Kako uzimati Cefalexin Alkaloid?

Uvijek uzimajte Cefalexin Alkaloid onako kako je odredio Vaš liječnik. Ukoliko niste sigurni, posavjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Odrasli

Preporučene doze Cefalexina Alkaloid su od 1 do 4 g dnevno u podijeljenim dozama. Kod većine infekcija dovoljna je doza od 500 mg svakih 8 sati.

Uobičajeno doziranje kod infekcija kože i mekih tkiva, upale ždrijela uzrokovane streptokokom i blagih infekcija mokraćnog sustava je 250 mg svakih 6 ili 500 mg svakih 12 sati.

Kod težih infekcija ili onih uzrokovanih manje osjetljivim organizmima mogu biti potrebne veće doze.

Ako je dnevna doza cefaleksina veća od 4 g, potrebno je razmotriti parenteralnu primjenu odgovarajuće doze drugog cefalosporinskog antibiotika.

Starije osobe

Kao i kod odraslih. Ako je bubrežna funkcija značajno oslabljena (glomerularna filtracija<10 ml/min) potrebno je smanjiti maksimalnu dnevnu dozu na 500 mg.

Djeca

Ukupna doza se određuje prema tjelesnoj težini djeteta. Uobičajena preporučena doza za djecu iznosi 25 – 50 mg/kg/dan u podijeljenim dozama.

Kod upale ždrijela uzrokovane streptokokom, infekcija kože i infekcija urinarnog trakta, ukupna dnevna doza se može podijeliti na dvije doze koje se daju svakih 12 sati.

Za većinu infekcija predložena je sljedeća shema doziranja:

 • djeca mlađa od 5 godina: 125 mg svakih 8sati
 • djeca starija od 5 godina: 250 mg svakih 8sati.

U slučaju težih infekcija doza se može udvostručiti.

Preporučena doza za djecu kod otitis media je 75-100 mg/kg dnevno u 4 podijeljene doze.

Kako se priprema Cefalexina Alkaloid 250 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju

Priprema suspenzije se provodi u ljekarni, po sljedećem postupku:

Bočicu s praškom za oralnu suspenziju dobro protresti, dodati 60 ml pročišćene vode i snažno promućkati do jednolične suspenzije.

Pripremljena suspenzija je viskozna tekućina blijedo ružičaste boje i ugodnog mirisa maline.

Dobro protresti prije svake primjene lijeka.

Ako uzmete više Cefalexina Alkaloid nego što ste trebali

Ako Vi, ili netko drugi slučajno uzme više lijeka nego što je propisano, odmah se javite svom liječniku ili najbližoj bolnici.Uzmite uputu о lijeku ѕа sobom kako bi zdravstveni

djelatnici kojima ste ѕе obratili znali točno koji ste lijek uzeli. Simptomi koji ѕе javljaju kod predoziranja Cefalexinom Alkaloid su: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev i krv u mokraći.

Ako ste zaboravili uzeti Cefalexin Alkaloid

Ako ste propustili dozu, sljedeću dozu uzmite prema rasporedu. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako prestanete uzimati Cefalexin Alkaloid

Vrlo je važno uzimati lijek kako Vam je preporučio liječnik. Nemojte prestati uzimati lijek zato jer se osjećate bolje. Ako odlučite prekinuti uzimanje lijeka, Vaše se zdravstveno stanje može pogoršati.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Cefalexina Alkaloid, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte uzimati Cefalexin Alkaloid:

 • ako ste preosjetljivi na cefaleksin i druge cefalosporinske antibiotike, odnosno na neki od pomoćnih sastojaka lijeka.

Budite posebno oprezni s Cefalexinom Alkaloid

 • ako ste preosjetljivi na penicilin
 • ako ste prethodno imali proljev uz primjenu nekog antibiotika
 • ako imate oštećenje bubrega
 • ako imate kroničnu upalnu bolest crijeva (npr. ulcerozni kolitis).
 • ako ste dijabetičar (cefaleksin može ometati neke testove za određivanje glukoze u urinu)
 • ako ste trudni, mislite da bi mogli biti trudni, ili dojite

Uzimanje drugih lijekova s Cefalexinom Alkaloid

Molimo obavijestite Vašeg liječnika o svim lijekovima koje uzimate ili koje ste nedavno uzimali, uključujući i one koje kupujete bez recepta

Obavijestite svog liječnika ako uzimate sljedeće:

 • lijekove za liječenje uloga ili gihta (probenecid)
 • oralne kontraceptive (tablete za spriječavanje trudnoće)
 • aminoglikozide
 • kolestiramin

Uzimanje hrane i pića s Cefalexinom Alkaloid

Vaš lijek možete uzimati neovisno o obroku.

Trudnoća i dojenje

Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije nego počnete koristiti bilo koji lijek. Ne preporučuje sе primjena Cefalexina Alkaloid u trudnica i dojilja, osim uz preporuku i nadzor liječnika.

Upravljanje vozilima i strojevima

Vaš lijek nema utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima.

Važne informacije o nekim sastojcima Cefalexina Alkaloid

Ako Vam je liječnik rekao da imate bolest tzv. nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek posavjetujete se sa svojim liječnikom.

Cefalexin Alkaloid prašak za oralnu suspenziju sadrži 2,8 g saharoze u 5 ml pripremljene suspenzije. O tome treba voditi računa kod bolesnika koji imaju šećernu bolest.

Kao i svi drugi lijekovi, Cefalexin Alkaloid može izazvati nuspojave, koje se ne javljaju kod svih bolesnika.

Ovaj lijek može uzrokovati nuspojave poput proljeva, mučnine, probavnih smetnji i bola u trbuhu. Vaginalni iscjedak, svrbež u području čmara i genitalija, vrtoglavica, glavobolja, uznemirenost, smetenost i priviđenja (halucinacijе) se događaju vrlo rijetko.

Rijetko testovi pokazuju prolaznu promjenu funkcije jetre i bubrega, te promjenu broja krvnih stanica. Javite se svom liječniku ukoliko primijetite neku od spomenutih nuspojava.

Iznimno rijetko, može doći do ozbiljne alergijske reakcije s promjenama kože i sluznice. Ukoliko primijetite jednu od sljedećih nuspojava, prestanite uzimati lijek i odmah se javite liječniku: osip ili koprivnjača, otekline kože, sluznica i/ili jezika ѕ osjećajem gušenja, poteškoće s disanjem, teški proljev (vodeni ili krvavi), snažna bol u trbuhu ili povraćanje.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika!

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.