Estracyt kapsule

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što sadrže Estracyt kapsule?

Djelatna tvar u lijeku Estracyt kapsulama je estramustin.

Jedna kapsula, tvrda sadrži 140 mg natrijevog estramustin fosfata u obliku natrijeva estramustin fosfata, hidrata.

U Estracyt kapsulama sadržane su i pomoćne tvari: talk, natrijev laurilsulfat, silicijev dioksid, koloidni, bezvodni, magnezijev stearat, titanijev dioksid (E171), želatina, tinta za označavanje*

* sastoji se od šelaka, željezovog oksida, crnog (E172), propilen glikola, amonijak, koncentrirane otopine, ili od šelaka, propilen glikola, amonijaka, koncentrirane otopine, kalijeva hidroksida i željezovog oksida, crnog (E172).

Kako izgledaju Estracyt kapsule i sadržaj pakovanja?

Estracyt kapsule su tvrde želatinske neprozirno bijele kapsule.

Na kapici je radijalni otisak "ESTRACYT®", a na tijelu kapsule "K Ph 750" u crnoj tinti.

Estracyt kapsule su dostupne u pakovanju od 40 kapsula u smeđoj staklenoj bočici sa plastičnim (HDPE) sigurnosnim zatvaračem , u kutiji

Kako čuvati Estracyt kapsule?

Estracyt kapsule morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece!

Čuvati na temperaturi ispod 25°C.

Nemojte uzimati Estracyt kapsule nakon isteka roka valjanosti.

Primjena

Što su Estracyt kapsule i za što se koriste?

Estracyt kapsule sadrže djelatnu tvar estramustin, te pripada lijekovima koji se nazivaju citostatici (koriste se za liječenje karcinoma).

Estracyt  kapsule  koriste  se  za   liječenje uznapredovanih stadija karcinoma prostate, posebno   u bolesnika s tumorima koji ne reagiraju na hormonsko liječenje, te kao osnova liječenja u bolesnika s prognostičkim pokazateljima koji ukazuju na slab odgovor na hormonsko liječenje.

Doziranje

Kako uzimati Estracyt kapsule?

Uvijek uzmite Estracyt točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ukoliko niste sigurni.

Liječenje Estracytom trebaju provoditi stručnjaci s iskustvom u liječenju antineoplasticima.

Odrasli

Raspon doza za liječenje kapsulama je od 7 do 14 mg/kg tjelesne mase (4 do 8 kapsula) na dan podijeljeno u 2 (ili 3) doze. Za postizanje doze od najmanje 10 mg/kg preporučuje se započeti s 4 do 6 kapsula na dan.

Kapsule treba cijele progutati s čašom vode najmanje 1 sat prije ili 2 sata nakon jela.

Mlijeko, mliječni proizvodi ili lijekovi koji sadrže kalcij, magnezij ili aluminij (npr. antacidi) ne smiju se uzimati istodobno s kapsulama estramustina (vidjeti dio Uzimanje hrane i pića s Estracytom).

Ako se nakon 4 do 6 tjedana učinak Estracyta ne uoči, liječenje je potrebno prekinuti.

Djeca

Estracyt se ne smije primjenjivati u djece.

Ako ste uzeli više Estracyt kapsula nego što ste trebali

Ako ste uzeli više Estracyt kapsula nego što ste trebali, odmah obavijestite Vašeg liječnika ili se uputite u najbližu hitnu službu. (budući da se može se očekivati ozbiljnije očitovanje poznatih nuspojava, posebice onih u probavnom sustavu, stoga će biti potrebno isprati želudac i primijeniti simptomatsko liječenje.)

Uzmite sa sobom ovu uputu i preostale tablete kako bi medicinsko osoblje znalo točno koji ste lijek uzeli.

6 tjedana nakon predoziranja Estracytom (najkraći period, može i dulje) potrebno je nadzirati krvnu sliku i funkciju jetre.

Ako ste zaboravili uzeti Estracyt kapsule

Ako ste zaboravili uzeti dozu lijeka na vrijeme, sljedeću dozu uzmite čim se sjetite osim ak nije vrijeme za sljedeću dozu lijeka.

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako prestanete uzimati Estracyt kapsule

Ne smijete prestati s uzimanjem Estracyta osim ako Vam liječnik nije to rekao. Uzimajte tablete sve dok Vam liječnik ne kaže da prekinete s terapijom.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte uzimati Estracyt kapsule:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na bilo koji sastojak Estracyta ili na estradiol ili nitrogenmustard
 • ako imate ulkus (čir) želuca
 • ako imate tešku jetrenu bolest
 • ako imate tešku kardiovaskularnu bolest: zatajenjesrca
 • ako imate problema s zgrušavanjem krvi (npr. aktivna trombozu ili tromboembolijske poremećaje)
 • ako imate tegobe uzrokovane sa zadržavanjem tekućine Estracyt se ne smije primjenjivati u djece.

Budući da se Estracyt koristi za liječenje karcinoma prostate u muškaraca, nije namijenjen primjeni u žena.

Ako niste sigurni odnosi li se nešto od iznad navedeno na Vas, obratite se Vašem liječniku.

Budite posebno oprezni s Estracyt kapsulama

Obavijestite svog liječnika prije početka uzimanja Estracyta ako bolujete ili ste u prošlosti bolovali od jednog od sljedećih stanja:

 • ako imate poremećaj rada koštane srži; ili su Vam rekli da imate nizak broj krvnih stanica (potrebna je primjena opreza i redovita kontrola broja krvnih stanica)
 • ako imate problema s krvnim ugrušcima ili proširenim venama (npr. tromboflebitis, trombozu ili tromboembolijske poremećaje) posebno ako su povezani s liječenjem estrogenima
 • ako imate dijagnosticiranu srčano-žilnu bolest, krvožilnu bolest mozga ili bolest koronarnih arterija
 • ako imate šećernu bolest (zbog moguće smanjene podnošljivosti glukoze, biti će potreban nadzor liječnika)
 • ako imate ili ste imali visok krvni tlak (pri uzimanju lijeka moguća je pojava visokog krvnog tlaka, stoga je potrebno redovito pratiti vrijednosti krvnog tlaka)
 • ako bolujete od zadržavanja tekućine ili ako imate srčane tegobe koje mogu izazvati kratkoću daha ili oticanje zglobova (budući da je u nekih je bolesnika liječenih Estracytom je uočeno pogoršanje postojećih perifernih otoka i kongestivne bolesti srca)
 • ako imate epileptičke napadaje, patite od migrena ili poremećaj rada bubrega (ta stanja se mogu pogoršati zbog zadržavanja tekućine ste zahtijevaju pozorno praćenje)
 • ako imate ili ste imali povišenu razinu kalcija u krvi, odnosno metaboličke bolesti kostiju povezane s povišenom razinom kalcija u krvi ili imate zatajenje bubrega (Estracyt je potrebno primjenjivati s oprezom i pratiti razinu kalcija jer lijek može promijeniti metabolizam kalcija i fosfora)
 • ako imate bolest jetre (budući da se lijek može slabije metabolizirati u bolesnika s oštećenjem jetre pa ga je potrebno primjenjivati s oprezom)
 • ako ste napravili ili ćete napraviti laboratorijske testove funkcije endokrinog sustava i jetre (budući da lijekovi koji sadrže estrogen utječu na određene funkcije endokrinog sustava i jetre i na povezane laboratorijske nalaze)
 • ako ste se cijepili ili ćete se cijepiti bilo kojim cijepivom (Cijepljenje živim cjepivom potrebno je izbjegavati u bolesnika liječenih Estracytom zbog moguće pojave ozbiljnih infekcija. Mogu se primijeniti mrtva ili neaktivirana cjepiva; međutim, odgovor na takva cjepiva može biti smanjen.)

Redovita kontrola

Vaš liječnik će napraviti testove Vaše krvi. Funkcije jetre i razine kalcija u Vašoj krvi. On će Vam reći koliko često je to potrebno napraviti.

Uzimanje drugih lijekova

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ukoliko uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Neki lijekovi mogu utjecati na djelovanje Estracyta, a Estracyt može utjecati na učinkovitost drugih istodobno primijenjenih lijekova. Obavijestite svog liječnika ako uzimate bilo koji od sljedećih lijekova:

 • određene lijekove za liječenje depresije (triciklički antedepresivi) budući da estrogeni povećavaju njihovu terapijsku učinkovitost i toksičnost, vjerojatno inhibicijom njihovog metabolizma
 • lijekove koje sadržavaju kalcij, magnezij ili aluminij (antacide) jer mogu umanjiti apsorpciju Estracyta budući da estramustin stvara netopljive soli s polivalentnim ionima metala. Stoga se njihovo istodobno uzimanje mora izbjegavati.
 • ACE inhibitore (lijekove za liječenje visokog krvnog tlaka ili srčane bolesti) budući na mogućnost interakcije uslijed njihove istodobne primjene što može dovesti do povećanog rizika od angioneurotskog edema

S obzirom da lijekovi koji sadržavaju estrogene mijenjaju određene endokrine i jetrene funkcije, mijenjaju se i vrijednosti odgovarajućih laboratorijskih testova.

Uzimanje hrane i pića s Estracytom

Mlijeko i mliječni proizvodi ne smiju se uzimati istodobno s Estracytom budući da sadržavaju kalcij koji može smanjiti djelovanje lijeka.

Trudnoća i dojenje

Budući da se Estracyt koristi za liječenje karcinoma prostate u muškaraca, nije namijenjen primjeni u žena.

Muškarci koji se liječe Estracytom moraju upotrebljavati primjerenu kontracepciju tijekom liječenja. Estracyt može izazvati oštećenja u djeteta tijekom razvoja u trudnoći, stoga je važno obavijestiti liječnika u slučaju sumnje na trudnoću partnerice.

Obratite se svom liječniku za savjet prije nego uzmete bilo koji lijek.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nema dostupnih podataka o utjecaju Estracyta na sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima.

Kao i svi lijekovi, Estracyt može uzrokovati nuspojave.

Odmah se obratite svome liječniku u slučaju pojave:

 • alergijske reakcije (reakcije preosjetljivosti) koja može uključivati sljedeće znakove: piskanje pri disanju, otežano disanje, oticanje kapaka, lica ili usana, osip ili svrbež (osobito ako zahvaća cijelo tijelo)
 • povećano znojenjem nelagodu ili obezbojenje jedne ili obje noge
 • bol u prsima ili nedostatak zraka

Pri liječenju estramustinom (djelatna tvar Estracyt kapsula) zabilježene su nuspojave :

 • poremećaji krvi: anemija, leukopenija, trombocitopenija (rijetko)
 • reakcije preosjetljivosti (kožni osip, angioneurotski edem)
 • zadržavanje tekućine (edemi)
 • psihijatrijski poremećaji: smetenost i depresija
 • poremećaji živčanog sustava: rijetko se mogu javiti glavobolja i letargija
 • srčani poremećaji: kongestivno zatajenje srca, ishemijska srčana bolest, infarkt miokarda
 • krvožilni poremećaji: hipertenzija,tromboembolija
 • poremećaji probavnog sustava: mučnina i povraćanje (posebice tijekom prvih dvaju tjedana liječenja),proljev.
 • poremećaji jetre i žuči: oštećenje jetrene funkcije.
 • poremećaji kože i potkožnog tkiva: reakcije preosjetljivosti, uključujući kožni osip alergijskog podrijetla.
 • poremećaji mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva: mišićna slabost(rijetko)
 • poremećaji reproduktivnog sustava i dojki: ginekomastija, impotencija.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.