Zašto se trebate odreći šećera zauvijek?

Zašto se trebate odreći šećera zauvijek?

Zašto se trebate odreći šećera zauvijek?
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šećer sam po sebi nije štetan. Dostupan je u velikom broju namirnica, uključujući mlijeko i voće. No, dodavanje šećera u prehranu jednostavno nije potrebno. Zapravo, primijetit ćete niz pozitivnih promjena kada se konačno odlučite prestati s konzumacijom šećera. Ako prestanete jesti sve ono što u svom sastavu nema isključivo prirodan oblik šećera, primijetit ćete sljedeće promjene.

Provjerite jedete li previše šećera.

Povećat će se razina energije

Ironično je što kod pada razine energije najčešće posežemo za nečime slatkim i kofeinom. Istraživanja su pokazala da kada prestanete s unosom umjetnog šećera, razina energije drastično raste. Razina šećera u krvi će ostajati stabilna duže vremena, stoga će popodnevni umor biti sve rjeđi i rjeđi.

Smršavit ćete

Šećer stvara dodatnu žudnju za šećerom i pri tome ne mislimo samo na rafinirani bijeli šećer. Šećer dolazi u različitim oblicima, većinom u namirnicama s visokim postotkom masti ili ugljikohidrata koje su procesuirane i sadrže niz neželjenih sastojaka. Prestanak konzumacije šećera će tijelu omogućiti da se adekvatno posveti potrošnji kalorija. Neće tako često osjećati glad i u konačnici ćete početi primjećivati smanjenje suvišnih kilograma.

Probavni sustav će bolje funkconirati

Probavni sustav svaki dan žudi za vlaknima, a u što manjoj količini želi probavljati namirnice koje se teško probavljaju i koje nisu cjelovite. Kada iz svoje prehrane uklonite šećer, probavnom sustavu ćete omogućiti da radi kako treba. Možda ćete primijetiti češću potrebu za pražnjenjem crijeva a to je, u svakom slučaju, pozitivno.

Prestat ćete žuditi za šećerom

Jednom kada prestanete konzumirati umjetni šećer, tijelo će se polagano početi odvikavati od šećera. Prestat će za njime žuditi, kao i za svim namirnicama koje ga sadrže u prekomjernoj količini. Dokazano je da šećer može uzrokovati ovisnost, odnosno da povećanje unosa šećera potiče povećanje žudnje za šećerom.

Saznajte jeste li ovisni o šećeru?

Koža će biti ljepša

Kada prestanete konzumirati šećer, primijetit ćete manji broj akni i prištića. Smanjit će se potreba za kremama, mastima i losionima. Šećer škodi vašoj koži, a većina ljudi ističe da njihova koža izgleda zdravije i ljepše nakon što su izbacili šećer iz prehrane.

Ako ste konzumirali šećer u prekomjernoj količini, nemojte prestati naglo. Ispočetka postupno smanjujte količinu šećera koju unosite, dok u konačnici potpuno ne prestanete. Što prije počnete sa smanjenjem unosa šećera, prije ćete početi primjećivati pozitivne promjene.

Svaka osoba treba unijeti određenu količinu kalorija u danu kako bi tijelo moglo pravilno funkcionirati. Stručnjaci preporučuju da putem šećera ne unosite više od 5% ukupnog preporučenog dnevnog unosa kalorija.

Započnite s uvođenjem malih promjena. Pripazite na ono što pijete jer sokovi sadrže veliki udio šećera. Možete prestati konzumirati zaslađene sokove, a kasnije postupno smanjujte unos grickalica.

Trebat će vam oko 3 tjedna da usvojite na nove navike i da to postane svakodnevna i ugodna rutina. Ako ponekad i pojedete nešto slatko, nemojte dopustiti da vas to obeshrabri.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije