5 zabrinjavajućih znakova da vaš mozak stari brže nego bi trebao

5 zabrinjavajućih znakova da vaš mozak stari brže nego bi trebao

5 zabrinjavajućih znakova da vaš mozak stari brže nego bi trebao
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jedan od najizazovnijih aspekata starenja je kognitivni pad. Prema istraživanjima, razumijevanje, pamćenje i vještine rasuđivanja mogu početi opadati već tijekom srednje dobi života, ili oko 45. godine. Iako je slabljenje kognitivnih sposobnosti prirodan dio starenja, postoje određeni znakovi na koje treba pripaziti i uočiti događaju li se navedene promjene ranije nego što bi trebale, piše portal Eatthis.com.

Određeni dijelovi mozga smanjuju se sa starenjem, mogu slabiti veze između moždanih stanica, a javljaju se i drugi problemi, poput mikrovaskularnih ili drugih kognitivnih bolesti. Međutim, ako se kognitivni pad dogodi prerano, prebrzo ili u većem stupnju od očekivanog, to bi moglo značiti da postoji zdravstveni problem koji treba riješiti. U tim je slučajevima važno razgovarati s liječnikom i provjeriti što se točno događa. Nastavite čitati i saznajte na što obratiti pažnju.

Gubite osjećaj za ravnotežu

Fleksibilnost i snaga ključni su kad je u pitanju ravnoteža, a oboje je nužno kako bi tijelo ostalo uspravno. Problem s održavanjem ravnoteže može biti posljedica smanjene mišićne mase, ali može biti i znak upozorenja da se nešto drugo događa u vašem mozgu.

Imate problema s koordinacijom pokreta

Imate li kontrolu na svojim pokretima, posebno kad je riječ o "finim" kretnjama? Obratite pažnju na to jer neki od uobičajenih znakova koji upućuju na demenciju uključuju probleme s koordinacijom, uz dezorijentiranost, poteškoće s pamćenjem te primjetno slabljenje komunikacijskih vještina.

Zaboravljate riječi i/ili patite od gubitak pamćenja

Stručnjaci kažu da je prirodno povremeno zaboraviti nekoliko riječi, ali ako vam se učini da se to događa češće nego bi trebalo, imajte na umu da bi vam vaše tijelo moglo tako poručivati da nešto nije u redu. Osim toga, uobičajeno je i zaboraviti neke stvari iz prošlosti, no ako ustvrdite da gubite dugoročno pamćenje ili ne možete formirati kratkoročna sjećanja, to bi moglo značiti da se nešto događa s vašim mozgom.

Teško vam je obavljati dnevne zadatke

Svatko od nas ponekad teško pronalazi motivaciju za obavljanje zadataka i njihovo privođenje kraju. Međutim, ako vam se učini da su i uobičajeni zadaci poput plaćanja računa postali mukotrpni i izazovniji nego su to bili inače, nemojte to zanemariti.

Imate problema s promjenama raspoloženja

Još jedna važna funkcija mozga je reguliranje raspoloženja. Promjene raspoloženja sasvim su normalna stvar, ali neobjašnjive promjene raspoloženja mogu biti znak da trebate razgovarati s liječnikom. Svakako obratite pažnju na to jesu li se dogodile iznenadne promjene vezane uz to kako se osjećate i ponašate.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije