Pljeskavice od prosa i povrća

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za 6 srednjih pljeskavica:
- 100 g prosa
- 250 ml vode
- 1 mala tikvica (naribana i ocijeđena)
- 1 srednja mrkva (naribana)
- 1 manji crveni luk (sitno sjeckan)
- 1 režanj češnjaka (sitno sjeckan)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku verziju)
- 2 žlice zobenih pahuljica ili krušnih mrvica
- Sol, papar, origano, kurkuma ili dimljena paprika po ukusu
- Svježi peršin (po želji)
Nutritivne vrijednosti
(Navedene vrijednosti odnose se na 1 pljeskavicu, od ukupno 6 srednjih komada)
- Energetska vrijednost: 130 kcal
- Proteini: 4 g
- Ugljikohidrati: 20 g
- Masti: 4,5 g
- Vlakna: 3 g
- Željezo: 1,2 mg
- Kalij: 210 mg
Priprema:
-
Proso isperite pod tekućom vodom, zatim ga kuhajte u 250 ml vode uz prstohvat soli dok ne upije svu tekućinu (oko 15 minuta). Ostavite da se ohladi.
-
Tikvicu naribajte, posolite i ostavite 10 minuta, zatim je dobro ocijedite.
-
U većoj zdjeli pomiješajte kuhani proso, naribanu tikvicu i mrkvu, sitno sjeckani luk i češnjak, maslinovo ulje, jaje, zobene pahuljice i začine.
-
Smjesu dobro promiješajte i ostavite 10 minuta da se poveže. Po potrebi dodajte još mrvica ako je smjesa premekana.
-
Oblikujte pljeskavice i složite ih na papir za pečenje.
-
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta, pa ih pažljivo okrenite i pecite još 10 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe i čvrste, a možete ih pržiti i na tavi s malo ulja 3-4 minute po strani.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite pljeskavice uz integralnu lepinju, svježu salatu i umak od jogurta ili avokada. Izvrsne su i kao dio obroka u zdjeli s kuhanom kvinojom, povrćem i tahini dressingom.
Dodatni savjeti:
-
Za vegansku verziju, zamijenite jaje s lanenim jajetom (1 žlica mljevenog lana + 3 žlice vode).
-
Za dodatnu hrskavost, uvaljajte pljeskavice u sezam ili lanene sjemenke prije pečenja.
-
Možete ih zamrznuti – formirajte pljeskavice i zamrznite ih sirove, pa peći po potrebi.
-
Varijacije: Umjesto tikvica, probajte dodati kuhani batat ili ribanu ciklu za bogatiji okus i boju.

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehrana'Pljeskavice' od špinata i slanutka35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPljeskavice od graška s kuskus salatom35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZelene pljeskavice30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPljeskavice od patlidžana i šampinjona45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPljeskavice od kukuruza i tikvica40 min12345
Popularni recepti
-
VarivaJuneći gulaš s mahunama1:30h12345
-
Vegetarijanska prehranaMuffini od kvinoje za doručak40 min12345
-
DesertiDunavski valovi1:10h12345
-
Vegetarijanska prehranaPuding od kvinoje25 min12345
-
Niskokalorična jelaGriz na mlijeku10 min12345
-
Jela od mesaZapečeni krumpir s lukom, sirom i slaninom1:10h12345