Pljeskavice od prosa i povrća

Pljeskavice od prosa i povrća

Pljeskavice od prosa i povrća
  • Objavljeno: Subota, 05.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ukusne, hrskave izvana i mekane iznutra.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 20 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za 6 srednjih pljeskavica:

  • 100 g prosa
  • 250 ml vode
  • 1 mala tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 1 srednja mrkva (naribana)
  • 1 manji crveni luk (sitno sjeckan)
  • 1 režanj češnjaka (sitno sjeckan)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku verziju)
  • 2 žlice zobenih pahuljica ili krušnih mrvica
  • Sol, papar, origano, kurkuma ili dimljena paprika po ukusu
  • Svježi peršin (po želji)

Nutritivne vrijednosti

(Navedene vrijednosti odnose se na 1 pljeskavicu, od ukupno 6 srednjih komada)

  • Energetska vrijednost: 130 kcal
  • Proteini: 4 g
  • Ugljikohidrati: 20 g
  • Masti: 4,5 g
  • Vlakna: 3 g
  • Željezo: 1,2 mg
  • Kalij: 210 mg

Priprema:

  1. Proso isperite pod tekućom vodom, zatim ga kuhajte u 250 ml vode uz prstohvat soli dok ne upije svu tekućinu (oko 15 minuta). Ostavite da se ohladi.

  2. Tikvicu naribajte, posolite i ostavite 10 minuta, zatim je dobro ocijedite.

  3. U većoj zdjeli pomiješajte kuhani proso, naribanu tikvicu i mrkvu, sitno sjeckani luk i češnjak, maslinovo ulje, jaje, zobene pahuljice i začine.

  4. Smjesu dobro promiješajte i ostavite 10 minuta da se poveže. Po potrebi dodajte još mrvica ako je smjesa premekana.

  5. Oblikujte pljeskavice i složite ih na papir za pečenje.

  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta, pa ih pažljivo okrenite i pecite još 10 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe i čvrste, a možete ih pržiti i na tavi s malo ulja 3-4 minute po strani.

Prijedlog za serviranje:

Poslužite pljeskavice uz integralnu lepinju, svježu salatu i umak od jogurta ili avokada. Izvrsne su i kao dio obroka u zdjeli s kuhanom kvinojom, povrćem i tahini dressingom.

Dodatni savjeti:

  • Za vegansku verziju, zamijenite jaje s lanenim jajetom (1 žlica mljevenog lana + 3 žlice vode).

  • Za dodatnu hrskavost, uvaljajte pljeskavice u sezam ili lanene sjemenke prije pečenja.

  • Možete ih zamrznuti – formirajte pljeskavice i zamrznite ih sirove, pa peći po potrebi.

  • Varijacije: Umjesto tikvica, probajte dodati kuhani batat ili ribanu ciklu za bogatiji okus i boju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti