Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju

Što sadrži Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju?

Djelatna tvar je metotreksat.

Metotreksat Pliva 2,5 mg/ml otopina za injekciju/infuziju

 • Jedna bočica s 2 ml otopine za injekciju sadrži 5 mg metotreksata.

Metotreksat Pliva 25 mg/ml otopina za injekciju/infuziju

 • Jedna bočica s 2 ml otopine za injekciju sadrži 50 mg metotreksata.

Metotreksat Pliva 100 mg/ml otopina za injekciju/infuziju

 • Jedna bočica s 10 ml otopine za injekciju sadrži 1000 mg metotreksata.

Metotreksat Pliva (2,5 mg/ml i 25 mg/ml) otopina za injekciju/infuziju sadrži i sljedeće pomoćne tvari: natrijev hidroksid, natrijev klorid, kloridna kiselina, voda za injekcije.

Metotreksat Pliva (100 mg/ml) otopina za injekciju/infuziju sadrži i slijedeće pomoćne tvari: natrijev hidroksid, kloridna kiselina, voda za injekcije.

Kako Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju izgleda i sadržaj pakiranja?

Metotreksat Pliva 2,5 mg/ml otopina za injekciju/infuziju je bistra, žuta otopina bez vidljivih čestica.

Dostupan je u pakiranju: Jedna prozirna staklena bočica s 2 ml otopine za injekciju s gumenim čepom, aluminijskom kapicom i plastičnim poklopcem, u kutiji.

Metotreksat Pliva 25 mg/ml otopina za injekciju/infuziju je bistra, žuta otopina bez vidljivih čestica.

Dostupan je u pakiranju: Jedna prozirna staklena bočica s 2 ml otopine za injekciju s gumenim čepom, aluminijskom kapicom i plastičnim poklopcem, u kutiji.

Metotreksat Pliva 100 mg/ml otopina za injekciju/infuziju je bistra, narančasta do smeđa otopina, bez vidljivih čestica.

Dostupan je u pakiranju: Jedna prozirna staklena bočica s 10 ml otopine za injekciju s gumenim čepom, aluminijskom kapicom i plastičnim poklopcem, u kutiji.

Kako čuvati Metotreksat Pliva otopinu za injekciju/infuziju?

Čuvati na temperaturi ispod 25°C.

Čuvati u originalnom pakiranju, radi zaštite od svjetlosti.

 • Otopina Metotreksata Pliva 2,5 mg/ml i 25 mg/ml (5mg/2ml i 50mg/2ml); Nakon razrjeđivanja s 5%-tnom otopinom glukoze i 0,9%-tnom otopinom NaCl potvrđena je fizikalno kemijska stabilnost tijekom 72 sata na temperaturi ispod 25°C. S mikrobiološkog stajališta razrijeđenu otopinu treba primijeniti odmah.
 • Otopina Metotreksata Pliva 100 mg/ml (1000mg/10ml); Nakon razrjeđivanja s 5%-tnom otopinom glukoze i 0,9%-tnom otopinom NaCl potvrđena je fizikalno kemijska stabilnost tijekom 24 sata na temperaturi ispod 25°C. S mikrobiološkog stajališta razrijeđenu otopinu treba primijeniti odmah.

Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju se ne smije upotrijebiti ako otopina nije bistra.

Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad.

Pitajte svog liječnika kako baciti lijekove koje više ne koristite.

Ove će mjere pomoći očuvanju okoliša.

Primjena

Što je Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju  i za što se koristi?

Metotreksat Pliva 2,5 mg/ml, Metotreksat Pliva 25 mg/ml i Metotreksat Pliva 100 mg/ml je otopina za injekciju/infuziju. Djelatna tvar je metotreksat.

Metotreksat je antimetabolit (lijek koji utječe na rast tjelesnih stanica) i imunosupresiv (lijek koji potiskuje djelovanje imunološkog sustava).

Metotreksat se u velikim dozama (sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima) primjenjuje u liječenju

 • nekih vrsta zloćudnih bolesti (npr. raka dojke, karcinoma na području glave i vrata, raka pluća, leukemije, limfoma).

U manjim se dozama može primjenjivati u liječenju:

 • teške psorijaze u odraslih (kožne bolesti s izdignutim mrljama upaljene, crvene kože, često prekrivenima srebrnastim ljuskama) koja ne reagira na druge oblike liječenja.
 • teškog oblika psorijatičnog artritisa koji ne reagira na druge oblike liječenja.
Doziranje

Kako primjenjivati Metotreksat Pliva otopinu za injekciju/infuziju?

Metotreksat Pliva otopinu za injekciju/infuziju ce Vam davati zdravstveni djelatnik .

Doza lijeka koju ćete primati ovisi o bolesti koja se liječi, o Vašem zdravstvenom stanju, dobi, tjelesnoj težini ili površini tijela i o tome kako funkcioniraju Vaši bubrezi.

Metotreksat Pliva otopinu za injekciju/infuziju možete primati u mišić (intramuskularno), u venu (intravenski) ili u leđnu moždinu (intratekalno).

Prije početka liječenja, liječnik će zatražiti da obavite krvne pretrage, kako bi utvrdio broj krvnih stanica te funkciju jetre i bubrega. Možda će biti potrebno obaviti rendgenski pregled prsnog koša. Tijekom liječenja i nakon njegova okončanja moguće su i dodatne pretrage.

Nemojte propustiti odlazak liječniku radi obavljanja potrebnih pretraga!

Budući da ćete ovaj lijek primati u bolnici, primit ćete ga u za Vas primjerenoj dozi. Ako imate pitanja o doziranju i načinu primjene lijeka, obratite se svom liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Metotreksat Pliva otopinu za injekciju/infuziju:

 • ako ste alergični na metotreksat ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka,
 • ako imate tešku ili od ranije postojeću infekciju,
 • ako imate upalu sluznice u ustima (stomatitis) ili čir u probavnom sustavu,
 • ako imate problema s bubrezima ili jetrom,
 • ako imate poremećaj krvi (smanjen broj bijelih krvnih stanica - leukocita, crvenih krvnih stanica - eritrocita (anemija) ili smanjen broj krvnih pločica - trombocita) npr. zbog prethodne terapije zračenjem ili lijekovima,
 • ako imate poremećaj imunološkog sustava,
 • ako u većoj mjeri konzumirate alkohol,
 • ako imate tešku bolest pluća,
 • ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti,
 • ako dojite.

Obratite se svom liječniku ako se bilo što od navedenog odnosi na Vas, jer u tom slučaju liječenje metotreksatom možda za Vas nije primjereno.

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri prije nego primijenite Metotreksat Pliva otopinu za injekciju.

Budite posebno oprezni s lijekom Metotreksat Pliva otopinom za injekciju/infuziju

 • ako imate šećernu bolest,
 • ako imate bolest koja uzrokuje nakupljanje tekućine u plućima ili u trbušnoj šupljini (prije početka liječenja metotreksatom tekućinu treba odstraniti),
 • ako imate ograničenu funkciju bubrega,
 • ako imate ograničenu funkciju pluća,
 • ako ste prethodno liječeni ili se morate podvrgnuti zračenju (može se povećati opasnost od oštećenja tkiva i kostiju).

Metotreksat je vrlo toksičan lijek , što znači da nepropisno rukovanje može naštetiti zdravlju pa je prilikom primjene potreban poseban oprez.

Nuspojave se mogu pojaviti kod svih doza i u svakom trenutku za vrijeme liječenja. Stoga odmah obavijestite svojeg liječnika ako primijetite bilo koju od sljedećih nuspojava ili nepoželjnih učinaka:

Upala sluznice u ustima, proljev, krvava stolica, crna stolica, povraćanje krvi, izrazito narušeno opće stanje, vrućica, otežano mokrenje, kašalj, izrazito otežano disanje, kožni osip, krvarenje iz nosa, krvarenja u koži.

S obzirom na to da metotreksat može izazvati oštećenja jetre, za vrijeme liječenja treba izbjegavati uzimanje lijekova koji štetno utječu na jetru. Prilikom liječenja metotreksatom obavezno treba izbjegavati konzumaciju alkohola.

Nuspojave liječenja metotreksatom mogu biti pojačane uslijed manjka tekućine. Stoga za vrijeme terapije treba obratiti pažnju na uzimanje dovoljne količine tekućine.

Metotreksat može izazvati ozbiljne kožne reakcije, u nekim slučajevima sa smrtnim ishodom, do kojih može doći i nakon jednokratnog uzimanja.

Kožne promjene uzrokovane psorijazom mogu se pogoršati za vrijeme liječenja metotreksatom pri istodobnom izlaganju ultraljubičastom zračenju.

Prilikom primjene metotreksata mogu se ponovno pojaviti dermatitis (upalna kožna reakcija)  i opekline od sunca.

Ako se istodobno uzimaju nesteroidni protuupalni lijekovi (određeni lijekovi protiv bolova i upala), potreban je poseban oprez. U vezi s time zabilježene su teške nuspojave, uključujući i slučajeve sa smrtnim ishodom.

Za vrijeme terapije metotreksatom nije dozvoljeno cijepljenje, a osobito ne cijepljenje živim cjepivima (npr. protiv ospica, mumpsa, rubeole).

Metotreksat može prouzročiti genetska oštećenja. Zbog toga se muškarcima koji se liječe metotreksatom savjetuje da za vrijeme liječenja i do 6 mjeseci po njegovom završetku izbjegavaju mogućnost začeća.

Terapija metotreksatom može uzrokovati ozbiljne smetnje u stvaranju i sazrijevanju spermija. tj. muških spolnih stanica (spermatogeneza). Radi kasnije želje za začećem, prije početka liječenja preporučuje se potražiti savjet o pohrani i čuvanju spermija.

Žene za vrijeme liječenja metotreksatom i najmanje 6 mjeseci nakon njegovog završetka moraju izbjegavati trudnoću. Potrebno je voditi računa o učinkovitoj zaštiti od začeća!

Prilikom liječenja metotreksatom zabilježene su teške nuspojave koje zahvaćaju mozak i živčani sustav poput glavobolje, kome, oblika kljenuti i moždanog udara. Te se nuspojave najčešće javljaju kod djece i mladih osoba koje su uz metotreksat uzimale i neki drugi lijek za liječene tumora (citarabin).

Nemojte svojevoljno mijenjati terapiju. Odazovite se svim kontrolnim pregledima, tj. podvrgnite se svim nužnim krvnim pregledima i drugim dodatnim pregledima koje po potrebi treba provesti kod liječnika specijalista, a koje je Vaš liječnik s Vama dogovorio.

Drugi lijekovi i Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju

Ako metotreksat uzimate u kombinaciji s drugim lijekovima, može doći do uzajamnog pojačavanja ili ublažavanja djelovanja, po mogućnosti pojačanih nuspojava, a pod određenim uvjetima i teških tjelesnih oštećenja.

Ako Vam drugi liječnici propišu lijekove za liječenje drugih bolesti, o tome obavezno obavijestite liječnika koji nadzire terapiju metotreksatom.

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, ako ste nedavno uzeli ili biste mogli uzeti  bilo koje druge lijekove, kao što su:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi, npr. ibuprofen, salicilatna kiselina. Tijekom istodobne primjene s metotreksatom može doći do teških oblika otrovanja koji čak mogu imati smrtni ishod, a koji prije svega zahvaćaju probavni sustav i krv.
 • leflunomid (lijek za liječenje artritisa – upale zglobova)
 • probenecid (lijek za liječenje gihta) može usporiti izlučivanje metotreksata putem bubrega zbog čega može doći do promjena u krvnoj slici i probavnom sustavu
 • lijekovi za liječenje raka koji djeluju štetno na bubrege (npr. cisplatin)
 • antibiotici koji se uzimaju kroz usta (npr. tetraciklin, kloramfenikol)
 • lijekovi koji mogu umanjiti djelovanje metotreksata:
 • vitaminski preparati koji sadrže folnu kiselinu, kortikosteroidi („kortizon”), citostatici (lijekovi za liječenje tumora) poput L-asparaginaze i bleomicina, triamteren (sredstvo koje pospješuje mokrenje) i alopurinol (lijek za liječenje gihta).
 • lijekovi koji mogu pojačati djelovanje metotreksata:

Metotreksat je u tijelu vezan za posebni protein seruma (albumin u serumu).

Sljedeći lijekovi mogu potisnuti metotreksat iz tog proteina, a tako dolazi do neizravnog  povećanja doze:

 • Salicilati (analgetici), nesteroidni protuupalni lijekovi (lijekovi protiv bolova  i upala), oralna kontracepcijska sredstva („pilula”), anksiolitici (lijekovi za smirenje), barbiturati (sredstva za narkozu), antibiotici (tetraciklini, cefalotin), lijekovi za šećernu bolest (sulfonamidi), difenilhidantoin (lijek za liječenje epilepsije), lijekovi za lokalnu anesteziju (para-aminobenzojeva kiselina).
 • lijekovi koji mogu imati nuspojave vezane uz koštanu srž (npr. difenilhidantoin, sulfonamidi, određeni antibiotici širokog spektra poput kloramfenikola) jer terapija metotreksatom može izazvati smetnju u stvaranju krvnih stanica.
 • terapija zračenjem tijekom primjene metotreksata može povećati rizik nastanka odumiranja mekog tkiva ili kostiju
 • lijekove za liječenje leukemije, npr. citarabin (istodobna primjena s metotreksatom može izazvati teške glavobolje, oblike kljenuti, komu i napadaje slične moždanom udaru) ili merkaptopurin (može doći do povećanja koncentracije merkaptopurina u krvi).
 • penicilini i sulfonamidi mogu umanjiti izlučivanje metotreksata putem bubrega,  što može dovesti do povećane koncentracije metotreksata u tijelu i uzrokovati oblike otrovanja.
 • alkohol i lijekovi koji mogu oštetiti jetru (npr. azatioprin, leflunomid, retinoidi, sulfasalazin) jer se povećava vjerojatnost od oštećenja jetre.
 • teofilin (lijeka za liječenje astme). U kombinaciji s metotreksatom može se smanjiti izlučivanje teofilina. Zbog toga treba češće kontrolirati razinu teofilina u plazmi.
 • inhibitori protonske pumpe („zaštita želuca” kod čireva u želucu i dvanaesniku, npr. omeprazol, pantoprazol, lansoprazol) mogu uzrokovati odgodu ili blokadu izlučivanja metotreksata bubrezima te time uzrokovati neizravno povišenu dozu metotreksata.
 • anestetici na bazi dušikovog oksida (sredstva za narkozu) pojačavaju citostatsko djelovanje (blokadu rasta i diobe stanica) metotreksata i uzrokuju tešku i nepredvidivu mijelosupresiju (blokadu stvaranja novih stanica koštane srži) i stomatitis (upalu sluznice u ustima). To se može ublažiti primjenom kalcijevog folinata (preparata folne kiseline).
 • kolestiramin (za sniženje kolesterola u krvi), može povećati izlučivanje metotreksata
 • kod pacijenata koji su za vrijeme terapije metotreksatom istodobno zbog kožnog herpesa zostera uzimali kortikosteroide („kortizon”) to je u pojedinačnim slučajevima uzrokovalo prošireni herpes zoster.
 • kod pacijenata koji su nakon infuzije metotreksata primili transfuzije krvi zabilježene su trajno visoke koncentracije metotreksata u krvi.

Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju  s hranom, pićem i alkoholom

Za vrijeme terapije metotreksatom potrebno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju kave, gaziranih pića koja sadrže kofein i crnog čaja jer mogu ograničiti (umanjiti) njegov učinak.

Također treba piti veće količine tekućine zbog moguće dehidracije (gubitka vode u tijelu) što može uzrokovati povećanu toksičnost metotreksata.

Tijekom primjene lijeka Metotreksat Pliva otopina za injekciju/infuziju morate izbjegavati alkohol.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku za savjet prije nego uzmete lijek.

Metotreksat u pravilu ne smijete uzimati tijekom trudnoće zbog opasnosti od teških oštećenja kod nerođenog djeteta.

Bolesnici u reproduktivnoj dobi (žene i muškarci) za vrijeme liječenja i do 6 mjeseci po njegovom završetku moraju obratiti pozornost na učinkovitu zaštitu od začeća. Ako prije početka ili za vrijeme liječenja metotreksatom zatrudnite, o tome odmah morate obavijestiti liječnika.

S obzirom na to da metotreksat može prouzročiti genetska oštećenja, po mogućnosti biste prije planiranoga početka liječenja metotreksatom trebali zatražiti savjet genetskog savjetovališta ako planirate trudnoću.

Metotreksat se izlučuje u majčino mlijeko pa zbog toga za vrijeme liječenja ne smijete dojiti. Ako Vaš liječnik smatra da je liječenje metotreksatom za vrijeme dojenja apsolutno nužno, morate prestati dojiti.

Upravljanje vozilima i strojevima

Primjena metotreksata može dovesti do nuspojava u središnjem živčanom sustavu kao što su umor i vrtoglavica. Zbog toga sposobnost upravljanja vozilima i/ili rukovanja strojevima  može u pojedinim slučajevima biti ograničena. Taj je utjecaj osobito izražen u kombinaciji s alkoholom.

Ovaj lijek sadrži natrij.

Metotrekasat Pliva 2,5 mg/ml otopine za injekciju/infuziju sadrži 3,62 mg/ml natrija.

Metotrekasat Pliva 25 mg/ml otopine za injekciju/infuziju sadrži 4,91mg/ml natrija.

Metotrekasat Pliva 100 mg/ml otopine za injekciju/infuziju sadrži 10,12 mg/ml natrija.

O tome treba voditi računa u bolesnika ograničenim unosom natrija.

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može izazvati nuspojave iako se one neće razviti kod svakoga.

Ako primijetite bilo koju od slijedećih nuspojava, odmah o tome obavijestite svog liječnika.

 • Upala pluća praćena nedostatkom zraka – može se javiti kašalj koji ne prolazi, bol ili otežano disanje, ili možete imati osjećaj da ste ostali bez daha.
 • Jaka alergijska reakcija – iznenada se može pojaviti osip koji svrbi (urtikarija), te otekline šaka, stopala, gležnjeva, lica, usana, usne šupljine ili grla (što može otežati disanje ili gutanje).
 • Simptomi infekcije, npr. vrućica, drhtavica, bol,grlobolja.
 • Neočekivano krvarenje, npr. krvarenje desni, krv u mokraći ili u sadržaju koji ste povratili, neočekivana pojava modrica i prsnuće krvnih žila (prsnuće vena).
 • Crna stolica (boje katrana).
 • Ranice u ustima, osobito ako se jave brojne ulceracije ili plikovi u ustima ili po jeziku.
 • Kožni osip sa stvaranjem mjehura i ljuštenjem, plikovi u ustima, grlu, nosu i genitalnoj regiji, kao i konjukntivitis (crvene i otečene oči) često popraćeni simptomima koji nalikuju na gripu.

Učestalost nuspojava definirana je prema sljedećim kriterijima:

 • Vrlo često: javlja se kod više od 1 na 10 liječenih osoba
 • Često: javlja se kod 1 do 10 na 100 liječenih osoba
 • Manje često: javlja se kod 1 do 10 na 1.000 liječenih osoba
 • Rijetko: javlja se kod 1 do 10 na 10.000 liječenih osoba
 • Vrlo rijetko: javlja se kod manje od 1 na 10.000 liječenih osoba
 • Nepoznato: učestalost se ne može procijeniti iz dostupnih podataka

Zabilježene su sljedeće nuspojave:

Manje često:

 • smanjen broj crvenih krvnih stanica – eritrocita (anemija), smanjeno stvaranje krvnih stanica, smanjen broj krvnih pločica –trombocita
 • grčevi, oštećenje mozga, bolest bijele tvari u mozgu, glavobolja, kljenut jedne polovice tijela
 • upala plućnog tkiva (također i sa smrtnim ishodom)
 • proljev, upala sluznice usta, upala gušterače, gubitak apetita, povraćanje,mučnina
 • teški poremećaji rada bubrega, zatajivanje bubrega
 • ćelavost
 • podložnost infekcijama zbog oslabljenog imuniteta (također i sa smrtnim ishodom)
 • limfom, koji može biti prolazan
 • oštećenje fetusa
 • porast vrijednosti jetrenih enzima.

Rijetko:

 • smanjen mišićni tonus
 • vrtoglavica, kljenut, poremećaji govora (uključujući smetnje u stvaranju glasova i stečeni potpuni gubitak govora)
 • zamućen vid, poremećaji vida
 • upala ždrijela, zadebljanje i otvrdnuće plućnog tkiva
 • upala crijeva, čirevi i krvarenja u probavnom sustavu, upala zubnog mesa
 • crna stolica (boje katrana)
 • bol pri mokrenju
 • akne, pojava krvarenja i stvaranja modrica ispod kože, crvene mrlje uzdignute kože, kožni osip, čvorovi ispod kože, bolna oštećenja kože, ljuskave nakupine na koži (psorijatični plak), poremećaji pigmentacije, svrbež, čirevi na koži, koprivnjača, osjetljivost na sunčevo svjetlo
 • bolovi u zglobovima ili mišićima, slabljenje kostiju (osteoporoza), prijelomi kostiju
 • šećerna bolest
 • po život opasne komplikacije infekcija
 • stvaranje ugrušaka i začepljenje krvnih žila, upala vena
 • pobačaj
 • akutna upala jetre, stvaranje vezivnog tkiva i oštećenje jetre (fibroza i ciroza jetre), toksični učinci na jetru
 • promjene raspoloženja, prolazni poremećaj spoznajnih funkcija

Vrlo rijetko:

 • povećano nakupljanje tekućine u srcu, upala srčane ovojnice
 • manjak svih krvnih stanica u krvotoku (aplastična anemija)
 • neobična osjetilna opažanja
 • upala očne spojnice (konjunktivitis), prolazna sljepoća / gubitak vida
 • kronična opstruktivna plućna bolest koja  je  karakterizirana smanjenim protokom zraka kroz dišne putove
 • povraćanje krvi
 • povećane vrijednosti kreatinina, ureje, mokraćne kiseline i sl. u krvi
 • upala mokraćnog mjehura, krv u mokraći
 • gnojni čirevi, trajno proširene kapilare
 • sindrom raspadanja zloćudnih stanica
 • upala krvnih žila
 • iznenadna smrt
 • smanjene razine imunoglobulina, smanjene razine albumina
 • poremećaj razvoja jajnih stanica/spermija, nesposobnost postizanja erekcije, neplodnost, gubitak libida, prolazan smanjen broj spermija, upala rodnice, iscjedak iz rodnice

Nepoznato:

 • povećanje jednog ili više limfnih čvorova, bolesti popraćene povećanim stvaranjem limfocita koje su u nekim slučajevima prolazne, smanjenje broja svih krvnih stanica, smanjen broj vrste bijelih krvnih stanica - neutrofila koju karakterizira sklonost za razvoj infekcija koje mogu biti opasne po život, povećan broj eozinofilnih stanica u
 • upala alveola (plućnih mjehurića), bjelančevine u mokraći
 • infekcije pluća (uključujući uzročnika Pneumocystis carinii), gnojna infekcija koja zahvaća pluća, kožu ili središnji živčani sustav (nokardioza), gljivične infekcije, herpes zoster (izbijanje bolnih mjehurića na koži jedne strane lica ili tijela), infekcije virusom herpes simpleks i njihovo pogoršanje (mogu zahvatiti kožu, usne, oči, spolovilo), citomegalovirusne infekcije (karakterizirane oboljenjem jetre)
 • smrt ploda, zatajivanje jetre

S obzirom na to da metotreksat može oštetiti i stvaranje krvnih stanica, funkciju bubrega i funkciju jetre, za vrijeme liječenja su nužni redoviti laboratorijski pregledi. Zato je važno da se točno pridržavate pregleda koje Vam je propisao liječnik

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika,ljekarnika ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V.

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.