Što trebate znati o hripavcu?

Što trebate znati o hripavcu?

Što trebate znati o hripavcu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hripavac je potencijalno smrtonosna zarazna bolest koja se vrlo lako može spriječiti. Najbolja obrana od hripavca je cijepljenje. Problem je u tome što bebe, mlađe od 2 mjeseca, još uvijek ne smiju primiti cjepivo, a u tom razdoblju su najosjetljivije. Donosimo vam ključne činjenice o ovoj, poprilično čestoj, dječjoj bolesti.

Saznajte sve o simptomima i liječenju hripavca!

Hripavac je jedna od najčešćih zaraznih bolesti

Nakon inkubacije od 5 do 21 dan, hripavac postaje vrlo zarazan, u rangu s ospicama. Hripavac se širi putem bakterija koje se nalaze u inficiranim kapljicama koje osoba iskašljava. Kada osoba kašlje ili kiše, drugi mogu udahnuti taj zrak i zarazne bakterije. Ako se rano dijagnosticira, hripavac se može liječiti antibioticima. Hripavac je toliko zarazan da vam liječnik može preporučiti uzimanje antibiotika čak u slučajevima ako jedan član obitelji pati od hripavca.

Hripavac može biti smrtonosan

Hripavac može biti smrtonosan, naročito za bebe, koje mogu osjećati intenzivne napade, prestati disati, razviti upalu pluća ili zadobiti oštećenja mozga. Većina žrtava je mlađa od 3 mjeseca. Oko 95% smrtnih slučajeva, uzrokovano hripavcem, se događa u zemljama u razvoju.

Hripavac može biti poprilično intenzivan

Hripavac može biti toliko intenzivan da osoba koja pati od hripavca osjeća potrebu za kašljanjem doslovno svakih 15 sekundi. Tijekom kašljanja bebe često osjećaju poteškoće s disanjem, ne unose dovoljno kisika, pomodre pa čak i prestanu disati. Hripavac se na početku može vrlo lako zamijeniti s prehladom jer su simptomi poprilično slični. No, kašalj ubrzo postaje toliko intenzivan da može početi uzrokovati povraćanje, trbušnu kilu i pucanje krvnih žila.

Hripavac je najopasniji za bebe mlađe od 1 godine

Bakterije se mogu prilagođavati i mijenjati tijekom vremena. Istraživanja su pokazala da veliki broj djece (starosti do 1 godine) koja se zaraze hripavcem ima malu vjerojatnost preživljavanja, naročito ako se hripavac ne prepozna dovoljno rano da bi liječenje bilo uspješno.

Hripavac ne utječe na sve na jednak način. Veliki utjecaj ima imunološki sustav pojedinca, ima li on potpuno razvijena pluća ili ne, i ima li jak imunološki sustav ili ne. Bebe mlađe od 1 godine, koje pate od hripavca, često trebaju hospitalizaciju. Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav, naročito oboljeli od raka, također imaju povećan rizik od nastanka komplikacija uzrokovanih hripavcem.

Izolacija djeteta može pomoći

Da bi se zaštitili najugroženiji, ponekad je potrebno spriječiti izloženost bilo kakvim rizicima. Roditelji moraju smanjiti izloženost bebe. Stručnjaci ističu da je neophodno i za ostale članove obitelji da provedu mjere opreza kako se ne bi zarazili hripavcem i prenijeli ga na najugroženije članove obitelji.

Cijepljenje je najbolja zaštita protiv hripavca

Cjepivo protiv hripavca se smatra sigurnim i u 80 do 90% slučajeva je učinkovito u prevenciji infekcije. Čak i ako dođe do zaraze hripavcem, simptomi su obično puno blaži kod osoba koje su primile cjepivo. No, prvi korak u prevenciji hripavca je jačanje imuniteta jer osobe s oslabljenim imunitetom imaju znatno veći rizik od nastanka hripavca, u odnosu na osobe čiji je imunitet jak.

Trudnice se trebaju cijepiti protiv hripavca u svakoj trudnoći

Trudnice se trebaju cijepiti protiv hripavca obično u trećem tromjesečju kako bi zaštitile novorođenčad. Na taj način se preko posteljice prenose antitijela koja pomažu bebi da se nesmetano razvija. Žene bi se tijekom svake trudnoće, ne samo prve, trebale cijepiti protiv hripavca kako bi smanjile rizik od zaraze u prvim mjesecima djetetovog života.

Vitashop