Mucanje

Mucanje

Mucanje
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Definicija

Vjerojatno nema osobe u svijetu koja se nikad nije srela s osobom koja ima poteškoća s mucanjem. Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut ponavljanjem i produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi. Također mucanje možemo definirati kao poremećaj u tečnom govoru kada osoba zna što želi reći, ali njeni govorni mišići i organi (govorni centri u mozgu) nisu dovoljno usklađeni da bi ta riječ bila izgovorena.

Mucanje je staro koliko i govor. Poznato nam je da su se mucanjem bavili čak i u antičkoj grčkoj. Aristotel i Hipokrat su smatrali da mucanje nastaje uslijed poremećaja govornih i dišnih organa. Kroz povijest su se mijenjala i mišljenja i priroda mucanja još uvijek nije do kraja poznata. Tako su u srednjem vijeku u doba inkvizicije mucanje tumačili kao useljenje zlog duha u ljudsko tijelo. S razvojem zanimanja za znanost u 18.st mucanje se tumači kao posljedica bolesnog jezika i organa za govor. Tek početkom 19.st, kad su teoriju počeli proučavati u praksi, znanstvenici su došli do zaključka da bi mogući uzroci mucanja mogli biti neuro-psihički poremećaji.

Statistički podaci govore da 1% svih odraslih osoba i 2-3% djece pate od mucanja. Najprošireniji oblik tog poremećaja je i tzv. ?razvojno mucanje?, odnosno mucanje koje se javlja u razvoju djeteta. Dječaci pate od mucanja češće nego curice što dokazuje sporije sazrijevanje i veću osjetljivost živčanog sustava.

Uzroci mucanja nisu dovoljno istraženi ali s napretkom medicine i spoznaje o nastanku mucanje će biti jasnije. Dosadašnja istraživanja su pokazala da mozak osobe koja muca radi na drugačiji način od mozga osobe koja ne muca. U osobe koja muca dolazi do privremenog nesklada u radu mišića koji su neophodni za govor.

Uzroci mucanja

Predispozicijski uzroci mucanja su oni uzroci koji određuju sklonost djeteta prema mucanju. Često buđenje s plačem, mokrenje u krevet, uzbuđeno trčkara, lako se zaigra, vrlo teško odlazi na spavanje? sve to čini opterećenje na mladi živčani sustav i pogoduje nastanku mucanja. Ako dijete posjeduje jednu ili više predispozicija samo je pitanje vremena kad će se mucanje pojaviti.

Čimbenici koji uvrštavaju dijete u skupinu rizika za pojavu mucanja

Nasljedna sklonost

Proučavanjem obitelji znanstvenici su otkrili da se mucanje češće javlja u nekim obiteljima te postoji velika vjerojatnost da je mucanje nasljedno. Geni koji uzrokuju mucanje nisu još pronađeni. Otprilike trećina osoba koji mucaju imaju rođake s istim problemom.

Ubrzani razvoj govora

Većina djece progovori oko 10.-12. mj. ali ima djece koja prve smislene riječi progovore s 8-9 mj. kod njih govor i usvajanje riječi raste ubrzano pa postoji mogućnost da zbog motoričkih sposobnosti dijete guta glasove ili slogove.

Psihička nestabilnost samog djeteta

Razni strahovi (mrak, paukovi, kukci, psi, voda?) utječu na nestabilnost i opterećuju mladi živčani sustav.

Opća zdravstvena slabost i boležljivost djeteta

Takva djeca snažno reagiraju na okolinu i promjene i zahtijevaju povećanu ljubav, brigu i zaštitu roditelja.

Proizvodni uzroci mucanja su oni uslijed kojih dolazi do mucanja:

  • preopterećenje mozga djeteta s kompliciranim govornim materijalom koji nije pogodan za mentalnu dob djeteta, učenje nekoliko stranih jezika djeteta koji ima sklonost mucanju. Također se može javiti i kao oponašanje tuđeg mucanja
  • psihološki uzroci- razni stresovi, šokovi ili traume ili čak prekomjerna radost; npr. Dijete se uplašilo psa, bilo je svjedokom neke nesreće, učestala svađa roditelja?
  • socijalni uzroci- stvaraju se unutar obitelji- strogost roditelja, zlostavljanje, nepravilan govor roditelja, zapostavljanje različiti tipovi odgoja(baka, djed, mama, tata, dadilja?). Nije ga lako odvojiti od psiholoških uzroka
  • fiziološki uzroci- razne povrede i bolesti mozga i živčanog sustava

Vitashop