Kako spriječiti uši u kosi kod djece: Savjeti za roditelje i nastavnike

Kako spriječiti uši u kosi kod djece: Savjeti za roditelje i nastavnike

Kako spriječiti uši u kosi kod djece: Savjeti za roditelje i nastavnike
  • Objavljeno: Utorak, 17.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Za mame

Uši u kosi su nepoželjan, ali vrlo čest gost u vrtićima i školama diljem svijeta. Riječ je o sitnim parazitskim kukcima koji se, najčešće, nastanjuju na vlasištima i u kosi djece i lako prelaze s jedne osobe na drugu prilikom tjelesnog dodira. Budući da ne mogu letjeti ni skakati, do prijenosa u većini slučajeva dolazi tijekom igre - posebno onda kada su dječje glave, odnosno njihova kosa, u bliskom kontaktu - ili uslijed zajedničkog korištenja predmeta poput kapa i šalova, kaciga ili jastučnica. Iako uši u kosi jesu najčešće kod djece, to ne znači da ih ne mogu dobiti i odrasli.

Dobro je znati da uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje u smislu prenošenja bolesti, međutim, mogu biti izrazito neugodne. Hrane se krvlju pa na vlasištu i stražnjoj strani vrata, na mjestima ugriza, ostavljaju male crvene kvržice ili ranice. Ugrizi, ali i kretanje ušiju po glavi izazivaju svrbež, a pretjerano češanje kod nekih može izazvati probleme s koncentracijom ili čak spavanjem. Osim toga, zbog češanja na mjestu nastalih ranica, koža može postati sklonija razvoju infekcije.

Uklanjanje ovih nametnika može biti mukotrpan posao, a iako danas postoje proizvodi koji učinkovito i brzo uništavaju uši i njihova jajašca (gnjide), širenju zaraze unutar vrtića i škola teško je stati na kraj. Iz tog je razloga važno razmišljati o prevenciji - koracima koje roditelji, ali i odgajatelji i nastavnici, mogu poduzeti kako bi se mogućnost širenja zaraze ušima smanjila.

Kako spriječiti pojavu ušiju kod djece?

Djeca vrtićke i školske dobi neizbježno su tijekom igre u bliskom kontaktu i taj je faktor nemoguće eliminirati. Zato je kod prevencije važno staviti naglasak na edukaciju i redovnu kontrolu stanja kako bi se potencijalna zaraza što brže suzbila i kako bi se, koliko god je to moguće, spriječilo njezino širenje.

1. Objasnite djeci da ne treba sve dijeliti

Potaknite djecu da ne koriste stvari koje su bile na ili u blizini glave drugog djeteta, uključujući četke za kosu, češljeve, kape, šalove, ručnike, kacige, jastuke, vreće za spavanje i slično. Osim toga, uputite ih da svoje jakne ili kapute i kape objese na odvojenu kukicu na vješalici u školi, umjesto da dijele istu kukicu s nekim ili svoje stvari bace na hrpu s odjećom drugih učenika.

2. Odmah operite stvari koje su bile u doticaju s ušima

Ako su vaša djeca bila u doticaju s nekim tko ima uši, najbolje je da odmah operete odjeću koju su nosila, uključujući kape, šalove i jakne, na temperaturi od 60°C. Potapanjem u vodi jednake temperature možete i dezinficirati neke predmete, na primjer češljeve. Ako je riječ o odjeći ili predmetima koje ne možete oprati, možete ih pohraniti u plastičnu vrećicu koju ćete držati zatvorenom dva tjedna.

3. Naučite prepoznati simptome pojave ušiju

Znak koji ćete najlakše uočiti je češanje po glavi, odnosno svrbež vlasišta. Kad uočite taj simptom, obavezno provjerite postoje li na stražnjoj strani vrata i tjemena male crvene kvržice ili ranice. Ako ih pronađete, velika je vjerojatnost da ćete u kosi pronaći uši i gnjide. U tom slučaju, što prije započnite s liječenjem zaraze.

4. Redovno pregledavajte kosu i vlasište svoje djece

Educirajte se kako biste znali što tražiti u kosi svojeg djeteta - uši su sivo-smeđi insekti veličine otprilike kao sjemenke sezama, a gnjide ćete prepoznati kao sitne bijele ljuskice. Na prvi pogled, gnjide biste mogli zamijeniti s peruti, no razlika je u tome što se perut lako skida s kose, dok gnjide ostaju čvrsto prilijepljene uz vlas.

Pregled bi trebalo obavljati jednom tjednom, i pritom posebno obratiti pažnju na stražnji dio glave, blizu vrata i ušiju. Najbolje ga je obaviti nakon kupanja, dok je kosa još vlažna jer ćete je tada lakše raščešljati. Ako utvrdite da na glavi vaše djece nema ušiju i gnjida, ali ipak vjerujete da postoji rizik od zaraze, možete ih zaštititi korištenjem preparata koji se ne ispiru, kao što je Hedrin Protect & Go.

5. Pazite na higijenu prostora u kojem boravite

Rizik od toga da će uš koja je pala na tepih ili namještaj proširiti zarazu je vrlo mali. Uši koje padnu s glave i tako se odvoje od vlasišta koje im je izvor hrane, mogu preživjeti samo jedan do dva dana, a u tim uvjetima ni gnjide se neće izleći te će uginuti u roku od tjedan dana ako nisu izložene temperaturi kakva je u blizini vlasišta.

Ipak, jesto na kojem je sjedila ili ležala osoba zaražena ušima poželjno je usisati, ali osim toga, nisu potrebne druge mjere. Kad je riječ o boravku u školskim prostorima, preporučljivo je da djeca izbjegavaju korištenje tapeciranog namještaja.

Što učiniti ako dijete ipak dobije uši?

Iako neugodna, pojava ušiju i gnjida u kosi ne treba predstavljati razlog za paniku. Važno je situaciji pristupiti smireno i sa strpljenjem, obavijestiti vrtić ili školu o zarazi, a zatim razgovarati s djetetom i pobrinuti se da razumije kako se radi o problemu koji se može dogoditi bilo kome i da ne treba osjećati sram. Nakon toga, prije nego počnete s tretmanom protiv ušiju, svakako pregledajte svoje i vlasište svakog od ukućana, kako biste utvrdili je li još netko u obitelji dobio uši.

Prilikom odabira sredstva za uništavanje ušiju i gnjida, najbolje je ne koristiti sredstva protiv ušiju na bazi pesticida. Takvi proizvodi mogu biti previše agresivni za vlasište, a uz to možda neće niti biti učinkoviti jer su, prema mišljenju stručnjaka, uši s vremenom postale otporne na pesticide. Hedrin preparati protiv ušiju učinkovito uništavaju uši i gnjide iz kose, jednostavno se koriste i ne sadrže štetne pesticide.

U roku od dva do tri dana nakon primjene tretmana, provjerite jesu li sve uši nestale i ako je potrebno, ponovite postupak. Kako biste spriječili ponovnu zarazu ušima, nakon uspješno provedenog tretmana nastavite s preventivnim mjerama, posebno s pregledima vlasišta, te koristite sprej za preventivnu zaštitu od ušiju.

Vitashop