Najbolji savjeti koje mame mogu čuti od svoje mame

Najbolji savjeti koje mame mogu čuti od svoje mame

Najbolji savjeti koje mame mogu čuti od svoje mame
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Majke su pravi heroji koji se svakodnevno susreću s brojnim izazovima i bore protiv zlikovaca. Zlikovci u roditeljstvu su sve one situacije koje vam se čine bezizlaznima i prepreke koje uspješno rješavate.

Ipak, svim je mamama potrebna pomoć i svakoj su majci savjeti dobrodošli. Može li itko dati bolje savjete o majčinstvu nego bake? Upravo su bake te koje su odgojile djecu, iskusile uspone i padove koje nosi majčinstvo te tijekom svih tih godina naučile ono što je doista važno.

Iako postoji niz knjiga i stručnih izvora sa savjetima o roditeljstvu, savjeti koji daju bake su zlata vrijedni. Zato smo odlučili prikupiti savjete koje bake žele da njihove kćeri znaju u trenutku kada i same postanu majke.

Njegujte svoj odnos s partnerom

U trenutku kada beba dođe na ovaj svijet, ona postaje najvažniji dio vašeg života i sve je podređeno tom malenom stvorenju. No, biti predan svojoj bebi ne znači da trebate zapostaviti odnos sa svojim partnerom.

Bebe upijaju poput spužve, stoga želite li ih naučiti ljubavi, toleranciji i zdravim međuljudskim odnosima, to ćete najbolje učiniti ako ćete njegovati dobar odnos sa svojim partnerom.

Osim toga, vaša će beba jednog dana postati mlada osoba i zaputiti se u svijet odraslih, a ostat ćete samo vi i vaš partner. Zato je važno da ulažete u svoj brak i održavate svoju vezu jakom.

Brinite o sebi

Svaka majka dolaskom bebe zapostavi sama sebe i ispunjavanje svojih potreba. Briga o bebi iziskuje puno vremena i ljubavi, a ponekad i čelične živce što može biti iscrpljujuće. Svakoj je mami ponekad potreban predah. Ako odvojite malo vremena za sebe, lakše ćete ispunjavati svakodnevne obaveze.

Nećete biti loša majka ako dijete ostavite na čuvanje baki ili nekoj drugoj osobi od povjerenja i to vrijeme iskoristite za opuštajuću kupku, šetnju s partnerom ili druženje s prijateljicama, pa iako to bilo i samo pola sata.

Nemojte se bojati tražiti pomoć. Način na koji ćete se brinuti za sebe odrazit će se na vašu bebu. Ako ste vi nezadovoljni i vaša će beba biti nezadovoljna.

Vjerujte svojim instinktima

Ne trebate biti iste kao i druge mame, ne trebate raditi stvari kao druge mame i nikada se ne trebate uspoređivati s drugim mamama.

Uvijek trebate imati povjerenja u sebe, svoje odluke i vjerovati svojim instinktima. Ne postoji mama koja zna baš sve, stoga se nemojte bojati da ćete napraviti pogrešku i nemojte se sramiti tražiti pomoć.

Čak i kada napravite pogrešku, priznajte same sebi da ste pogriješile. Naravno da biste voljele da nikad ne pogriješite, no prihvatite pogreške kao normalan dio majčinstva i iz svake učinjene pogreške izvucite pouku.

Budite dosljedne

Biti dobra majka znači naučiti svoje dijete razliku između ispravnog i pogrešnog, ali i postaviti svom djetetu određena ograničenja. Upravo su ograničenja i dosljednost ključ za postizanje discipline.

Kada postavljate ograničenja budite ljubazne, ali i čvrste. Kada dođe trenutak da morate kazniti svoje dijete, tu kaznu pretvorite priliku da ono nešto nauči što će mu koristiti u budućnosti.

Djeca su pametnija i razumiju puno više no što odrasli misle. Budite dosljedne u onome što očekujete od njih i o posljedicama koje će uslijediti.

Okružite svoju bebu ljubavlju

Mnogo grlite svoje bebu i pružajte joj dovoljno ljubavi. Dijete nikad ne možete voljeti previše, stoga se ne trebate bojati da ćete ga na taj način razmaziti jer postoji velika razlika između voljenog i razmaženog djeteta.

Ako ćete svojem djetetu ljubav pokazivati kupujući mu sve materijalno što poželi, ili ćete pak biti previše zaštitnički nastrojeni, onda ćete ga razmaziti. Majčinska se ljubav iskazuje djelima, a ne poklonima.

Svaka beba je drugačija

Svaka beba ima svoj karakter, stoga nemojte svoju bebu uspoređivati s drugim bebama, pogotovo kada su u pitanju razvoj i usvajanje novih vještina. Ne trebaju sve bebe prohodati ili početi govoriti u istoj dobi.

Neke će bebe zaspati bez problema, dok će kod drugih beba ritual uspavljivanja iziskivati nešto više vremena i truda. Također, neke će bebe često plakati, dok će druge rijetko kad pustiti suzu. Zapamtite da to nije vaša pogreška i da niste loša majka zato što vaša beba nije ista poput drugih beba.

Prihvatite svoju bebu onakvu kakva je i usmjeravajte ju na pravi put, umjesto da bezuspješno pokušavate od nje napraviti ono što ona nije.

Uživajte u svakoj minuti

Bebe rastu iznimno brzo stoga uživajte u svakom trenutku provedenom s njima.

Da, bit će dugih dana i neprospavanih noći, no doći će i dan kada će vaša beba postati mlada osoba spremna na ulazak u svijet odraslih i kada će vam nedostajati uspavljivanje, hranjenje i maženje, pa čak i plakanje. Uživajte u svakom trenutku jer su ti trenutci jedinstveni, koliko god ponekad znaju biti teški.

Budite uzor svojoj bebi

Odrasli ponekad misle da bebe ne razumiju mnogo toga. No, trebate znati da vaša beba poput spužve upija sve što se oko nje događa. Svaki postupak, događaj ili izgovorena riječ oblikuje osobnost i određuje u kakvu će osobu jednog dana vaša beba izrasti.

Od prvih dana trudite se biti uzor svojoj bebi jer ćete tako jednog dana biti ponosni na osobu u koju je vaše dijete izraslo.

Svaka poteškoća će proći

Neke faze razvoja znaju biti pomalo teške, ali koliko god vam se činilo da ste u bezizlaznoj situaciji zbog još jedne neprospavane noći, bolnih bebinih grčeva i odbijanja hrane, zapamtite da će i to završiti.

Jednog dana ćete gledati fotografije i s osmjehom na licu prisjećati se svih anegdota koje ste proživjeli sa svojom bebom te se smijati onim sitnicama koje su vas znale izbaciti iz takta u prvim danima majčinstva jer su ste mislili da su to veliki problemi.

Tražite pomoć kada god je potrebno

Ako trebate pomoć kada je u pitanju briga oko bebe, ne libite se nazvati sebi blisku osobu kako bi vam olakšala prelazak preko prepreka koje majčinstvo ponekad nosi.

Koliko god se tijekom trudnoće pripremale za majčinstvo čitajući razne knjige, nikad ne možete biti dovoljno spremne za realne situacije. Kad se pojavi određeni problem ili poteškoća, znajte da niste same. Ne trebate sve prolaziti same, zato i postoje bliske osobe. Kada niste sigurne što napraviti, nazovite svoju majku ili prijateljicu koja će vam rado priskočiti u pomoć.

Kako biste lakše kontaktirale blisku osobu i zatražile njezin savjet ili pomoć pobrinuo se A1 koji je svim novopečenim mamama koje su rodile, posvojile ili udomile u 2020. godini omogućio neograničeni mobilni Internet i do 500 kn popusta na novi mobitel i to na najboljoj mreži.

Prijatelji i rodbina mogu biti velika pomoć i podrška, a s pametnim telefonom možete brže nego ikad podijeliti ideje i tražiti pomoć od stručnjaka, obitelji i osobe od povjerenja.

Vitashop