Vrste dječjih bolesti

Vrste dječjih bolesti

Vrste dječjih bolesti
  • Objavljeno: Petak, 27.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je vrlo česta bolest u djetinjstvu. Čak je i češća od sezonske gripe. većina djece pati od RSV-a u dobi do druge godine. Simptomi su vrlo slični simptomima gripe i prehlade. Kod djece, mlađe od godine dana, RSV može uzrokovati upalu pluća i bronhitis. Prijevremeno rođena djeca mogu biti posebno osjetljiva na RSV. Nema cjepiva za RSV, ali postoje lijekovi koji mogu spriječiti nastanak komplikacija.

Peta bolest

Peta bolest uzrokuje crveni osip na licu, torzu i udovima. Peta bolest je uzrokovana virusom koji se zove ljudski parvovirus B19. Mnoga djeca zaražena virusom ne pokazuju nikakve simptome. U većini slučajeva, to je prilično benigno stanje. Međutim, ponekad infekcija parvovirusom B19 može dovesti do pojave boli u zglobovima. Ti simptomi obično nestaju u roku od 3 tjedna.

Sapi

Sapi je bolest u djetinjstvu najčešće uzrokovana skupinom virusa koji uzrokuju prehladu. Glavni simptom je kašalj. Sapi može biti toliko ozbiljan da zahtijeva liječenje u bolnici. Sapi obično traje oko tjedan dana.

Šarlah (Scarlatina)

Započinje kao infekcija grla. Dijete obično ima jaku grlobolju i visoku temperaturu. Počinje se javljati osip na području prsa i trbuha, koji se postupno širi po cijelom tijelu. Djetetov jezik može biti bjelkast. Šarlah se lako liječi antibioticima.

Pročitajte česta pitanja o dječjim bolestima.

Impetigo

Impetigo je bakterijska infekcija kože. To je treće najčešće kožno stanje kod djece. Vrlo je zarazan, a mogu ga dobiti i odrasle osobe. Javlja se na koži kao male kvržice i čirevi ispunjeni tekućinom. Tu tekućinu se ne smije dodirivati jer se infekcija može vrlo lako proširiti. Rani početak liječenja može spriječiti nastanak ožiljaka.

Kawasakijeva bolest

Kawasakijeva bolest je vrlo rijetka bolest bez poznatog uzroka. To je neobična kombinacija simptoma, uključujući visoku temperaturu, osip, crvene dlanove i stopala, otečene ruke i noge, zakrvavljene oči, natečene limfne žlijezde i ispucale usne. Većina djece se oporavi, ali bolest je ponekad smrtonosna.

Reyev sindrom

Reyev sindrom je vrlo ozbiljna i izuzetno rijetka bolest. Ako ste ikada pitali zašto djeci ne biste trebali davati aspirin, Reyeva bolest je razlog. Reyevog sindroma dolazi naglo, nakon virusne bolesti kao što su vodene kozice ili gripa. Uzrokuje probleme s jetrom i oticanje mozga, što dovodi do radikalnih promjena u ponašanju i osobnosti, gubitka svijesti, konvulzije i kome.

Hripavac

Hripavac je zarazna bakterijska infekcija. Mogu ju dobiti djeca i odrasli, ali se češće javlja kod djece. Sva djeca se trebaju cijepiti protiv hripavca, a odrasli se trebaju zaštititi kako ne bi zarazili djecu.

Vitashop