Kada bebi početi davati krutu hranu?

Kada bebi početi davati krutu hranu?

Kada bebi početi davati krutu hranu?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prvih šest mjeseci, majčino mlijeko i/ili zamjena za mlijeko daju sve hranjive tvari i tekućinu koju vaše dijete treba. Hrana se ne bi trebala davati prije nego beba bude stara šest mjeseci. Isto tako, nakon šest mjeseci, bi trebalo nastaviti dojiti i/ili hraniti bebu zamjenom za majčino mlijeko, uz čvrstu hranu do dvije godine starosti. Ne bi trebali dati djetetu kravlje mlijeko prije dobi od 12 mjeseci.

Odvikavanje

Uvođenje krute hrane je poznato kao odvikavanje. Ne preporučuje se prije nego što beba navrši šest mjeseci jer probavni sustav i bubrezi, obično nisu dovoljno razvijeni za krutu hranu.  

Treba davati bebi mekanu hranu jer djeca nisu u stanju žvakati u ovoj dobi. Počnite s rižom, kuhanim povrćem ili voćem. 

Meso, riba, mliječni proizvodi, mahunarke su odličan izvor proteina i željeza, a važni su za održavanje rasta i razvoja vaše bebe.

Hrana za bebe

Postoje mnoge vrste hrane za bebe koje dolaze u staklenkama, spremne za jesti. Mogu biti dobre ako ih želite koristiti s vremena na vrijeme. Međutim, ne biste se smjeli osloniti na njih. Kad god je to moguće, trebate dati svom djetetu svježu hranu.

Jela koja je potrebno izbjegavati

Postoji veliki broj namirnica koje treba izbjegavati u prehrani za bebe. Navedene su u nastavku.

Gluten

Gluten je protein koji se nalazi u određenim žitaricama, poput pšenice, raži, ječma i zobi. Trebali biste izbjegavati davanje hrane koja sadrži gluten. To će smanjiti rizik od razvoja reakcije na gluten koja se zove celijakija.

Sol

Nemojte dodavati sol u djetetovu hranu, jer su njihovi nezreli bubrezi nesposobni da to procesuiraju. Djeca u dobi od 1 do 3 godine ne bi trebali konzumirati više od 2g soli (0.8g natrija) dan.

Šećer

Trebali bi ograničiti količinu i učestalost slatke hrane i pića, u dječjoj prehrani, jer oni mogu oštetiti zube i uzrokovati kvarenje zuba.

Morski plodovi

Školjke mogu izazvati alergične reakcije kod male djece. Neke vrste riba, kao što je morski pas, marlin, i sabljarka, mogu sadržavati relativno visoke razine žive, što može utjecati na živčani sustav.

Cijeli i sjeckani orasi

Cijeli i sjeckani orasi se ne smije davati djeci mlađoj od pet godina zbog opasnosti od gušenja. Kikiriki je povezan s alergijama u nekim obiteljima koje imaju tendenciju naslijeđenog stanja, kao što su astma, ekcem i peludna groznica.

Med

Med se ne smije davati dojenčadi mlađoj od jedne godine jer može sadržavati štetne bakterije.

Jaja

Nemojte davati jaja dojenčadi. Jaja pripremljena za stariju dojenčad i djecu trebaju se dobro skuhati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop