Kako umiriti bebino plakanje?

Kako umiriti bebino plakanje?

Kako umiriti bebino plakanje?
  • Objavljeno: Subota, 05.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Bebe plaču iz raznih razloga, to je jedan od njihovih načina komunikacija. One vam ne mogu reći što im ne odgovara pa jednostavno počnu plakati. Novi roditelji se često brinu oko bebinog plača i odmah pomišljaju na najgore.

Donosimo vam nekoliko tehnika koje su se pokazale učinkovitima, a neke od njih će sigurno biti djelotvorne i u vašem slučaju.

Umotajte bebu u dekicu

Kada se sami umotate u deku, možda imate osjećaj kao da ste u zatvoru. No, bebi koja plače će to vratiti osjećaj kao da je opet u maternici. Umotajte ju dovoljno čvrsto da ne može micati ruke ni noge. Možda zvuči zastrašujuće, ali to će ju umiriti. Pročitajte kako uspavati dijete bez plakanja!

Promijenite položaj

Dok držimo bebu, često glavu okrećemo prema gore. Umjesto toga ju okrenite prema podu. Stavite jednu ruku ispod bebinog trbuha, tako da je njena glava na vašoj podlaktici. Pritisak na trbuhu će joj pomoći smanjiti prisutnost neugodnih plinova u probavnom sustavu.

Pustite tihe zvukove

Malo zvukova će pomoći bebi da se osjeća kao da je opet u maternici. Možete pustiti nešto tiho, ali možete puštati i nešto glasnije. Bez straha uključite fen, usisavač ili pojačajte televizor. Bebama takvi zvukovi odgovaraju.

Dajte joj dudu

Novorođenčad ima jako razvijen instinkt za sisanjem, stoga duda može uistinu pomoći bebi da se umiri. Jedno istraživanje je pokazalo da duda može smanjiti rizik od nastanka iznenadne dojenačke smrti.

Pođite u vožnju

Bebe su u maternici navikle na podrhtavanja i puno pokreta. Jedan od najboljih načina je da pođete u vožnju. Stavite bebu u sjedalicu i zavežite ju. Dovoljno je da vozite nekoliko minuta i primijetit ćete kako se beba umirila.

Masirajte ju

Dodir ima čudesnu moć kada je beba u pitanju. Bebe vole kontakt kože na kožu. Istraživanja su pokazala da bebe koje su često masirane puno rjeđe plaču i bolje spavaju. Masirajte joj noge, ruke, leđa, lice i prsa. Primijetit ćete da ova masaža opušta i vas same.

Nemojte zanemariti sebe

Ako ste proveli neprospavane noći zbog bebinog plakanja, normalno da nećete biti u stanju umiriti bebu. Pobrinite se da se odmorite. Kada to nije opcija, prisjetite se da je sasvim u redu pustiti bebu da plače dok god znate da nisu neki veći problemi u pitanju.

Okupajte bebu

Bebu stavite u lavor s toplom vodom i mokrom pamučnom gazom joj trljajte tijelo. To će ju podsjetiti na toplo okruženje maternice i ona će se umiriti. Topla kupka opušta i vas, pa nema razloga da ne opusti i bebu. Pročitajte kako okupati novorođenče.

Vitashop