Mitovi o začeću: ginekolog otkriva što je istina, a što možete ignorirati

Mitovi o začeću: ginekolog otkriva što je istina, a što možete ignorirati

Mitovi o začeću: ginekolog otkriva što je istina, a što možete ignorirati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Znamo da način života tijekom trudnoće može imati velik utjecaj na zdravlje vašeg djeteta, ali mogu li stvari koje radimo prije trudnoće utjecati na plodnost? Ako planirate trudnoću, važno je razumjeti kako plodnost i proces začeća funkcioniraju te što je potrebno izbjegavati ako želite uspješno zatrudnjeti. Dr. Kristian Kurdija, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije iz Specijalne bolnice Podobnik za ginekologiju i porodništvo u Zagrebu otkriva što je istina, a što mit kada je u pitanju začeće.

Dr. Kristian Kurdija, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije

1. U prosjeku, parovi zatrudne u roku od tri mjeseca nakon što krenuti raditi na trudnoći

Vjerojatnost da će doći do začeća kod jednog para nakon mjesec dana nezaštićenih spolnih odnosa iznosi od 15 do 25%. Vjerojatnost unutar prva 3 mjeseca iznosi tek 40%, unutar 6 mjeseci 70%, a prosječna vjerojatnost da će do začeća doći unutar godinu dana iznosi 85%. Prema ovim podacima je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definirala neplodnost kao bolest reproduktivnog sustava s nemogućnošću postizanja kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Otprilike 80% parova će, uz redovite nezaštićene spolne odnose, postići trudnoću u prvoj godini pokušavanja. Od preostalih 20% parova, dio njih će ostvariti spontanu trudnoću u drugoj godini pokušavanja, a ostali tek uz medicinsku pomoć.

Prvi simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti prije izostanka menstruacije

2. Plodnost žene počinje opadati nakon 35. godine života

Plodnost žene je najveća između 20. i 30. godine života, dalje slijedi postepeni pad plodnosti u žena iza 30.godine, a posebno iza 40. godine života. Razlog tome je smanjivanje ukupnog broja jajnih stanica, ali i opadanje kvalitete jajnih stanica tijekom godina. U obzir treba uzeti da tijekom godina dolazi i do sve češćih oštećenja reproduktivnog sustava upalnim i drugim čimbenicima, kao što su pušenje cigareta, zračenje, kemoterapija i različiti autoimuni poremećaji.

3. Trudnoća nije moguća tijekom menstruacije

Začeće je moguće tijekom nezaštićenog spolnog odnosa tijekom menstrualnog krvarenja, ali iznimno rijetko. Naime manje od 2% žena ima ovulaciju u prva 4 dana ciklusa. Žene normalno imaju menstrualne cikluse koji traju 28 dana ili više te im je ovulacija oko 14. dana ciklusa. Te žene mogu ostati trudne ako su nezaštićeni spolni odnos imale od 11. do 21. dana ciklusa. Međutim, žene kojima su ciklusi kraći i menstruacija im dolazi svakih 21 do 24 dana imaju ovulaciju ranije u ciklusu. S obzirom na to da spermiji u ženskom reproduktivnom sustavu nakon ejakulacije mogu preživjeti nekoliko, čak i do 5 dana, postoji šansa da zatrudne ako se nezaštićeni odnos dogodio pred kraj menstruacije.

Jesti za dvoje i drugi savjeti o trudnoći: ginekologinja otkriva što je istina, a što mit

4. Da bi došlo do začeća, potrebno je imati spolni odnos prije ovulacije

Prije svega svaka žena treba znati svoj menstrualni ciklus. Menstrualni ciklus je razdoblje koje počinje prvim danom menstrualnog krvarenja i traje do prvog dana sljedećeg krvarenja. Kod većine žena to razdoblje traje između 24 do 35 dana, odnosno oko 28 dana u prosjeku. U prvoj polovici takvog urednog i pravilnog ciklusa unutar jajnika dolazi do dozrijevanja folikula s jajnom stanicom. Taj prvi dio menstrualnog ciklusa se zato i naziva folikularna faza. Oko 14. dana menstrualnog ciklusa dolazi do pucanja folikula i oslobađanja zrele jajne stanice spremne za oplodnju. Taj događaj se naziva ovulacija. Oplodnja obuhvaća spajanje spermija s jajnom stanicom. Jajna stanica preživi u jajovodu nakon ovulacije samo 24 sata, a spermiji nakon spolnog odnosa 3 i više dana, tako da su ta 4 dana jedino vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zanijeti. Stoga je najbolje imati spolni odnos dan ili dva prije ovulacije.

5. Da bi došlo do začeća, potrebno je imati spolne odnose više puta dnevno

Najveće šanse za trudnoću su ako par ima spolne odnose dan ili dva prije ovulacije, no točan dan ovulacije može ponekad biti teško odrediti, posebno kod žena koje nemaju redovite menstrualne cikluse. Zbog sazrijevanja sjemene tekućine, sperme i spermija unutar nje, najbolje je imati spolne odnose svaki drugi dan. Naime, nakon ejakulacije spermi treba 48 sati za sazrijevanje, pa tako česti svakodnevni spolni odnosi nisu garancija začeća nego mogu imati čak i suprotan efekt. S druge strane, ne preporučuje se ni preduga apstinencija, odnosno, ne dulja od pet dana, jer su stariji spermiji manje pokretni.

Prepoznajte simptome visoke plodnosti koje vam pokazuje vaše tijelo

6. Podizanje nogu u zrak nakon seksa može pomoći začeću

Nema znanstvenog dokaza da podizanje nogu u zrak nakon spolnog odnosa može pomoći začeću. Međutim preporučuje se nakon spolnog odnosa ostati ležati na leđima do 15 minuta.

7. Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula trudnoća nije odmah moguća

Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula jajnici se vraćaju na stari način funkcioniranja. Menstruacijski ciklus se vraća u ritam kao prije uzimanja pilula, tako ako su ciklusi bili neredoviti opet će biti neredoviti, ako su bili redoviti opet će biti redoviti. Tijelu obično treba 2-3 mjeseca da se prilagodi na novu situaciju bez pilula i da se vrati u stari ritam. Prvi mjesec nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula ovulacija je nepredvidiva i ne može se sa sigurnošću odrediti kad će se dogoditi pa lako može doći do začeća.

8. Žena koja pokušava zatrudnjeti treba izbjegavati kofein

Nekoliko je istraživanja pokazalo da kofein otežava začeće. Konzumacija kofeina izaziva smanjenje aktivnosti (kontrakcija) jajovoda. Može izazvati hormonsku neravnotežu te tako izravno utjecati na ovulatorne procese i oslabiti plodnost žene. Kava također negativno utječe na aktivnost spermija. Nadalje kava smanjuje sposobnost ženskog tijela da apsorbira željezo, mineral neophodan ne samo za zdravlje majke, već i za sam fetus tijekom trudnoće.

Isprobajte kalendar menstruacije, ovulacije, začeća i poroda!

9. Tjelesna težina žene može smanjiti njezine šanse za trudnoću

Plodnost žene izravno ovisi o njenoj tjelesnoj težini. Debljina i pretilost smanjuju mogućnost trudnoće. Masno tkivo je aktivni endokrini organ koji utječe na mnoge metaboličke procese. Pretilost se definira kao indeks tjelesne mase (body mass index, BMI) veći od 25. Posljedice složenih metaboličkih poremećaja jesu kronična anovulacija i loša folikulogeneza s nastankom jajne stanice slabije kvalitete, što dovodi do teže oplodnje, smanjenja receptivnosti endometrija te nekvalitetne implantacije. Pretile žene pate od poremećaja menstruacije, tako da 30-47% prekomjerno teških i pretilih žena nema redovitu menstruaciju. Pretilost može biti praćena sindromom policističnih jajnika koji se klinički manifestira znakovima hiperandrogenemije i funkcionalno dovodi do kronične anovulacije pa je važno da se sindrom pravodobno prepozna i liječi.

Druga krajnost, kada je indeks tjelesne mase manji od 18, također smanjuje proizvodnju hormona važnih za redovitu ovulaciju. U slučaju oplodnje, nedovoljna razina istih hormona može utjecati na kapacitet endometrija da prihvati oplođeno jajašce. Prenizak indeks tjelesne mase za 72% povećava rizik od spontanog pobačaja tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Stoga svaka žena koja planira trudnoću treba težiti idealnom BMI između 19 i 24.

10. Pušenje je štetno samo tijekom trudnoće i ne utječe na sposobnost žene da zatrudni

Pušenje smanjuje plodnost. Prestankom pušenja žene koje nastoje zatrudnjet će povećati svoju šansu za zdravom trudnoćom i zdravom bebom. Prema istraživanju Američkog društva za reproduktivnu medicinu otkriveno je da ženama koje puše treba duže vrijeme da bi začele te da pušenje uzrokuje nepravilnosti jajnih stanica.
Pušenje majke prije trudnoće povećava rizik od razvoja spontanih pobačaja, preranog odljuštenja (abrupcije) posteljice, razvoja predležeće posteljice (placente previje) te prijevremenog poroda, a prestanak pušenja pozitivno utječe na povećanje mase djeteta pri porodu.

Vitashop