Prepoznajte simptome visoke plodnosti koje vam pokazuje vaše tijelo

Prepoznajte simptome visoke plodnosti koje vam pokazuje vaše tijelo

Prepoznajte simptome visoke plodnosti koje vam pokazuje vaše tijelo
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

U vrijeme ovulacije dolazi do niza hormonalnih promjena koje uzrokuju različite simptome. Obratite li pažnju na svoje tijelo, moći ćete sa sigurnošću procijeniti kada su vam najplodniji dani jer vam tijelo uvijek sve signalizira.

Želite li znati kada ovulirate, kada ćete možda začeti i kada bi se vaše dijete trebalo roditi? Izračunajte pomoću kalkulatora.

Bijeli rastezljiv iscjedak

Tijelo se priprema za ovulaciju tako da proizvodi gusti iscjedak. Prije ovulacije je cervikalna tekućina ljepljiva i gusta. Ova vrsta tekućine je neprijateljsko okruženje za spermije jer zapinju u gustoj tekućini i ne mogu doći do jajašca. Tijekom ovulacije je cervikalna sluz rijetka, rastezljiva poput žvakaće gume i izgleda kao bjelanjak. Pomaže spermiju da klizne kroz vaginu i dođe do jajašca.

Isprobajte namirnice koje potiču plodnost!

Pojačana vlažnost

Cervikalna tekućina će postati rijetka, rastezljiva i puno obilnija. Možda nećete biti u stanju procijeniti je li se sluz promijenila, ali obratite pažnju na druge tjelesne signale. Tijekom ovulacije će vagina biti vlažnija i lubricirana. Tekućina će biti puno drugačija od one koju imate kada se uzbudite.

Osjetljivost grudi

Odmah nakon ovulacije se razina progesterona povećava, što može uzrokovati osjetljivost grudi sličnu onoj koju osjećate prije menstruacije. Neke žene osjetljivost grudi osjećaju prije i tijekom ovulacije, dok neke žene to osjećaju samo nakon ovulacije. U svakom slučaju, ako su vaše grudi osjetljive, velika je vjerojatnost da ovulirate ili ste ovulirali prije nekoliko dana.

Cerviks je povišen, mekan i otvoren

Plodne dane možete prepoznati prema položaju cerviksa. Odmah nakon menstruacije cerviks će biti spušten, tvrd i zatvoren. Kako se ovulacija bliži, tako će se cerviks podizati i postajati mekši. Polako će se sve više otvarati.

Saznajte sve o položaju cerviksa tijekom ciklusa!

Izražena želja za seksom

Tijekom ovulacije se povećava želja za seksom. Istraživanja su pokazala da je želja za seksom kod većine žena najizraženija upravo tijekom ovulacije.

Oskudno krvarenje usred ciklusa

Ako ste primijetili oskudno krvarenje usred menstrualnog ciklusa, velika je vjerojatnost da ovulirate. Do oskudnog krvarenja može doći prije ili nakon ovulacije i ono je u pravilu simptom visoke plodnosti.

Grčevi ili bolovi na jednoj strani tijela

Oko 20% žena tijekom ovulacija osjeća bolove koji su uzrokovani probijanjem jajašca. Grčevi se mogu pojaviti tijekom kontrakcija jajovoda. Bolove ćete u većini slučajeva osjetiti na samo jednoj strani tijela.

Nadutost

Jeste li primijetili da vam je odjeća postala tijesna i da ste pomalo naduti na području abdomena. Tijekom ovulacije dolazi do hormonalnih promjena koje vrlo često uzrokuju nadutost.

Isprobajte kalendar menstruacije, ovulacije, začeća i poroda!

Blaga mučnina

Jako puno žena osjeća mučnine prije menstruacije, što se vrlo često može zamijeniti za jutarnje mučnine. To je zato što prije menstruacije tijelo preplavljuju isti hormoni kao i tijekom trudnoće. Hormonalne promjene tijekom ovulacije također mogu uzrokovati blagu mučninu.

Glavobolja ili migrena

Oko 20% žena tijekom menstruacije osjeća migrenu ili glavobolje, a znanstvenici su ustanovili da će te žene vrlo vjerojatno osjetiti glavobolju i tijekom ovulacije.

Vezani sadržaj:

Vitashop