Prenatalni razvoj 3. tromjesečje

Prenatalni razvoj 3. tromjesečje

Prenatalni razvoj 3. tromjesečje
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

28. tjedan

Beba sada diše isto kao što će i nakon rođenja, samo što sada udiše i izdiše plodovu vodu. U određenim razmacima puni se mjehur i beba piški u plodovu vodu!

Veličina: 37 cm, težina 900g.

Blage vrtoglavice normalne su.

29. tjedan

Na ultrazvuku su vidljivi svi detalji građe pojedinih organa. Na glavici raste kosa. U slučaju trudova Vaša beba ima dobre šanse da preživi.

Veličina: 38 cm, težina 1000g.

Vaše tijelo koristi neke interesantne načine kako bi bebi ipak obezbijedilo još malo prostora za rast. Kada se svi organi koji se nalaze u vašoj trbušnoj šupljini potisnu ispod rebara, vaš grudni koš se proširuje za nekoliko centimetara i time pluća dobijaju više prostora. Pluća postaju efikasnija tako da sada udišu i izdišu više zraka nego što su to radila kada niste bili trudni.

30. tjedan

Raste količina masnoga tkiva ispod kože. Dijete otvara oči i gleda u maternicu. Tako vježba mišiće kojima će kasnije moći fiksirati sliku.

Veličina: 39 cm, težina 1100g.

Problemi sa spavanjem sve su izrazitiji! Smeta vam trbuh, na leđima ne možete ležati.

31. tjedan

Organi su gotovo zreli, a zaostaju samo pluća, čiju zrelost pospješuje surfaktant, tvar koja omogućuje širenje plućnih mjehurića; aveola, te zrak može prodirati u njih.

Veličina: 40 cm, težina 1400g.

U posljednjim tjednima beba izluči oko pola litre urina u plodovu vodu i proguta nešto manje od toga svakoga dana. Možda vam ovo zvuči pomalo neukusno, ali bebina je mokraća savršeno sterilna! Višak plododne vode može biti indikator da beba ne guta dovoljno i da se mogu javiti ozbiljni problemi.

Mogu se javiti i kontrakcije maternice.

32. tjedan

Koža gubi crvenkastu boju i postaje ružičasta. Beba zauzima određen stav u maternici, no ne mora biti konačan.

Veličina: 40,5 cm, težina 1600g.

Materica se podigla iznad visine pupka i zauzima najveći dio trbušne šupljine.

Otoci (naravno, umjereni) ruku i nogu normalni su. Ukoliko se jave na gornjem dijelu tijela i licu, posjetite odmah liječnika.

33. tjedan

Bijela obloga koja pokriva kožu djeteta je deblja. Noktići na prstima rastu. Vjerojatno će sada beba zauzeti konačan položaj, s glavom prema ulazu u zdjelicu.

Veličina: 41,5 cm, težina 1800g.

Pupak će vam izvađati neke zanimljive trikove: izbočit će se, kada se beba leđima nasloni na njega, te će se, svaki put kada se beba odmakne, vratiti na mjesto.

34. tjedan

Iako su pluća već gotovo zrela, još nije sigurno da dijete neće imati problema s disanjem.

Veličina: 43 cm, težina 2300g.

Umor i bolovi u križima pridonjet će značajno vašoj nestrpljivosti porodu.

35. tjedan

Smanjuje se količina plodove vode. Maternica se povremeno steže. Katkada micanje bebe i nije više onako ugodno.

Veličina: 44,5 cm, težina 2300g.

Nažalost, tegobe poput umora i bolova u križima pratit će vas i dalje.

36. tjedan

Beba ima praktički 100 %-tnu šansu da preživi.

Veličina: 46 cm, težina 2500g.

Posteljica je ostarila, kada biste je mogli vidjeti pod mikroskopom, vidjeli biste znake starosti! U toku posljednjih tjedana trudnoće više ne obavlja svoju ulogu tako dobro kao u ranijem periodu.

Vi ste do sada vjerovatno dobili 11-14 kilograma. Spuštanje bebine glave, kao priprema za porođaj, može se desiti nekoliko tjedana prije porođaja, ili tek kad on počne. Kada se beba spusti, lakše ćete disati i manje ćete osjećati žgaravicu, jer se pritisak ispod pluća i na trbuh smanjio. Ali, zato je sada donji dio prignječen, pa nemojte misliti kako ste se riješili tegoba! Sada će vas mučiti zrak i "probadanja" u trbuhu.

37. tjedan

Beba gubi dlačice kojima joj je bilo pokriveno cijelo tijelo.Još ih ima malo po ramenima, rukama i nogama. Sada već samo proizvodi hormone, a najvažniji je kortizonkoji pomaže u krajnjem sazrijevanju pluća. Okice su joj plave, boja se mijenja poslije rođenja.

Veličina: 47 cm, težina 2750g.

Spremite stvari! Pročitajte sve o trudovima i porodu.

38. tjedan

Vaša je beba gotovo spremna za porod.Crijeva su joj ispunjena prvom stolicom koja je zelenkaste boje, a naziva se mekonij. Sadržaj izaziva micanje crijeva, koje može potisnuti stolicu već za vrijeme poroda, no to se pretežno događa poslije rođenja. Dečkićima su se testisi već spustili u mošnju.

Veličina. 48 cm, težina 3000g.

Problemi sa stolicom, a upravo ste pomislili kako su ove tegobe i više nego dovoljne. Jedite suhe šljive (kompot) i kivi, šećite.

39. tjedan

Organi rade kao i što će nakon rođenja. Posteljica stari i više nije onako kvalitetna.

Veličina: 49 cm, težina 3200g.

40. tjedan

Dijete je zauzelo najpovoljniju poziciju za izlazak van. Tijelo mu je malo savijeno, ručice prekriženi na prsima, a nožice privučene tijelu.

Veličina: 50 cm, težina 3500- 4000g.

Vitashop