Znakovi koji upućuju da ćete tijekom trudnoće dobiti strije

Znakovi koji upućuju da ćete tijekom trudnoće dobiti strije

Znakovi koji upućuju da ćete tijekom trudnoće dobiti strije
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanja pokazuju da 9 od 10 žena tijekom trudnoće dobije strije, obično u 6. i 7. mjesecu trudnoće. Neke žene imaju veću vjerojatnost da će dobiti strije, a mi vam donosimo znakove koji upućuju da ste i vi među njima.

Vaša majka ih ima

Genetika igra veliku ulogu u gotovo svemu, a strije nisu iznimka. Ako ih je vaša majka imala tijekom trudnoće, velika je vjerojatnost da ćete ih i vi imati. To znači da je vašoj koži genetski nedostaje elastina (vezivno tkivo potrebno koži da ne puca). Upravo zbog toga možete očekivati iste posljedice na koži.

Mladi ste

Niz medicinskih razloga upućuje da je zasnivanje obitelji u mladosti bolje, ali ovo nije slučaj kada su u pitanju strije. Mlada koža je čvrsta pa će pod velikim pritiskom vjerojatno početi pucati. Kako koža stari, tako gubi čvrstoću pa je rizik od pucanja kože tijekom trudnoće puno manji.

U posljednje vrijeme ste nakupili veliki broj kilograma

Strije se javljaju onda kada koža ne može pratiti brzinu širenja tijela. Najbolja prevencija strija tijekom trudnoće je kontrola tjelesne težine. Sa svojim liječnikom porazgovarajte o tome koliko kilograma biste smjeli nakupiti tijekom svakog mjeseca trudnoće.

Dobili ste strije u pubertetu

Hormonalne promjene mogu kožu učiniti osjetljivijom i sklonijom pucanju. Ako još uvijek možete vidjeti strije na području kukova, abdomena, stražnjice i grudi, velika je vjerojatnost da će se povijest ponoviti. Neke žene tijekom trudnoće strije primijete preko noći, a obično se prvo počinju javljati na donjem dijelu abdomena.

Pročitajte kako trudnoća mijenja vašu kožu.

Kako možete smanjiti rizik od nastanka strija?

Posvetite pažnju prehrambenim navikama

Vjerojatno ste počeli veću pozornost posvećivati onome što jedete čim ste saznali da ste trudni. Povećanjem unosa nekih namirnica ćete smanjiti rizik od nastanka strija. U svoju prehranu uvedite sljedeće namirnice:

  • namirnice bogate antioksidantima, kao što su jagode, borovnice i špinat
  • namirnice bogate vitaminom E, kao što su brokula, avokado, sjemenke i orašasti plodovi
  • namirnice bogate vitaminom A, kao što su crvena paprika babura, batat, mrkva, bundeva i mango
  • namirnice bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao što su jaja, orasi, riblje ulje i masna riba.

Pročitajte koji su vitamini i antioksidansi potrebni za zdravu i lijepu kožu.

Povećajte unos tekućine

Adekvatan unos tekućine će potaknuti detoksikaciju tijela i hidratizirati kožu. Vaša koža će se puno prije oporaviti od svih oštećenja ako unosite dovoljnu količinu vode. Svaki dan pijte 8 čaša vode, to mogu biti i biljni čajevi koji ne sadrže kofein.

Jedite voće i povrće s visokim postotkom vode jer i ono potiče hidrataciju. Povećajte unos celera, svježih krastavaca, lubenice ili jagoda.

Radite vježbe umjerenog intenziteta

Redovita tjelovježba potiče cirkulaciju krvi i povećava elastičnost kože. Uz sve to, redovitim vježbanjem ćete lakše kontrolirati tjelesnu težinu. Radite vježbe za trudnice, kao što su kegelove vježbe, istezanja, pilates ili joga.

Obratite pažnju na tjelesnu težinu

Nemojte dopustiti da tijekom trudnoće nakupite veliki broj suvišnih kilograma. Izbjegavajte prejedanje i kontrolirajte žudnju za grickalicama. Ako ste trudni, to ne znači da morate jesti za dvoje. Kada osjećate žudnju za grickalicama, pojedite svježe voće ili povrće.

Kožu mažite prirodnim uljima

Prirodna ulja hidratiziraju i vlaže kožu. Ulja nanosite na područje donjeg dijela leđa, nogu, bedara, trbuha i ruku. Shea maslac, bademovo ulje i kokosovo ulje su među najpopularnijima za njegu kože trudnica. Čisti lanolin također može dobro poslužiti. Kožu mažite svako jutro i svaku večer. Ako ste primijetili stvaranje strija na nekim dijelovima kože, na tim mjestima počnite nanositi više ulja.