Potresna priča trudnice: Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće ako za to postoje medicinski razlozi

Potresna priča trudnice: Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće ako za to postoje medicinski razlozi

Potresna priča trudnice: Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće ako za to postoje medicinski razlozi
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Ivanaparadzikovic/Instagram

Kategorija: Trudnoća

Otkad je poznata novinarka Ivana Paradžiković podijelila na društvenim mrežama potresnu vijest o trudnici Mireli koja je na pregledu u 25. tjednu trudnoće saznala da joj dijete ima malignu bolest i kojoj je rečeno da dijete može umrijeti prije ili za vrijeme poroda, potaknula je temu o kojoj govori cijela država.

Prenosimo njenu objavu s Instagrama:

"Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće. 25 tjedana sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovan pregled kod ginekologa. Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednja 4 tjedna toliko je uznapredovao da su bebine šanse da preživi... nikakve. Ako kojim slučajem preživi, bit će s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama. Tumor je u glavi, pritišće mu mali mozak. Veći praktički od njega samoga. Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju nijedna majka ne može ni čuti niti prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre! Druga opcija koju joj je liječnica šapnula ispod glasa jest: neka ide u Sloveniju da joj tamo pomognu. Poput neke kriminalke. Da moli u drugoj državi da joj liječnici pomognu jer u njezinoj domovini ne mogu! Ne žele? U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. Nejasan, nedorečen. Pitanje kojim se nitko ne želi baviti. Jedno od onih zbog kojih se gube glasovi, nestaje podrška. Ali, pitam se taj netko koji odlučuje o tuđem životu, je li kada pogledao u oči trudnicu koja treba čekati mjesecima da joj dijete premine u trbuhu?! Pogledajte je. Iznutra je slomljena, a toliko je snažna i hrabra... da je stala pred kameru. Željela je da vidite njezinu tugu i da se pitate koju će još država osuditi na ovakvu agoniju? Vašu suprugu, sestru ili možda kćer? Koja od nas je sljedeća? Molim vas pomozite! Sherajte. Nemojte da ostane sama", napisala je Ivana Paradžiković na društvenim mrežama.

Ministarstvo zdravstva o abortusu u Hrvatskoj

Nakon što je ova vijest izašla u javnost, oglasilo se i Ministarstvo zdravstva čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon isteka deset tjedna ako za to postoje medicinski razlozi. Ministarstvo zdravstva je poduzelo sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmjerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć te ponovno skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama na obavezu pravovremenog i točnog informiranja pacijentica o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.

Naime, nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može se izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja, kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća.

Ministarstvo zdravstva je upravo u cilju osiguranja prava žene, za slučaj da prvostupanjska komisija odbije njen zahtjev, omogućilo osnivanje drugostupanjske komisije u KBC-u Zagreb.

Na temelju članka 36. stavka 2. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece ('Narodne novine', br. 18/78, 31/86, 47/89 i 88/99; u daljnjem tekstu: Zakon) ministar zdravstva je dana 24. ožujka 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja prema članku 13. i 24. Zakona odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlaštenja obaviještene su sve zdravstvene ustanove. Potrebno je iznova naglasiti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uvjeti. Stoga, Ministarstvo zdravstva ponovno apelira na sve zdravstvene ustanove da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj'.

Vezani sadržaj:

Vitashop