Priprema prije trudnoće

Priprema prije trudnoće

Priprema prije trudnoće
  • Objavljeno: Utorak, 26.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Prije negoli zatrudnite, možete poduzeti neke korake kako biste osigurali zdravu i lijepu trudnoću. Ne radi se o nečem previše zahtjevnom, samo je važno da vodite brigu o svom zdravlju, pobrinete se da vam tijelo prije same trudnoće bude u što boljem stanju te da izbjegavate lijekove i druge medicinske preparate.

Ovo su stvari o kojima trebate brinuti:

  1. pravilna prehrana
  2. njega vaše kože
  3. saniranje kapilara (ako su prisutni) da ne bi prerasli u žilice ili vene
  4. saniranje virusnih bradavica jer se zbog povećanja cirkulacije u organizmu one šire

Ako planirate trudnoću, izbjegavajte ove lijekove:

  • Izotretinoin (lijekovi za liječenje akni)
  • Tetraciklini (antibiotici koji se koriste za liječenje akni)

Prvo tromjesečje

Do 12. tjedna trudnoće

Tjelesne i emocionalne promjene normalan su dio rane trudnoće. Hormoni trudnoće utječu na zube, kosu, kožu i nokte. Hormon estrogen daje vašoj koži visoki sjaj, ali suha koža postaje još više suha, a masna još masnija. U ovom tromjesečju kožu biste trebali pripremati na rastezanje pa je pravilna njega kože od izuzetne važnosti.

Strije na grudima, bedrima i trbuhu uobičajene su u trudnoći. Povezane su sa snižavanjem proteina u koži, zbog visoke razine hormona u trudnoći, pa se tijekom trudnoće preporučuje puno veća briga o koži.

Barem jednom mjesečno napravite peeling cijelog tijela, zatim napraviti specijalnu aromaterapiju tijela za trudnice tako da se koža na tijelu dubinski nahrani. Kod kuće se obavezno mažite uljima svaki dan, a najbolje je mijenjati ulja tijekom trudnoće da se koža ne bi zasitila.

Drugo tromjesečje

Od 13. do 27. tjedna

Hormoni koji djeluju u tijelu tijekom trudnoće mogu dovesti do raznih promjena na koži. Jedna od promjena je kloazma, odnosno mrljice tamnijeg pigmenta koje se pojavljuju na licu i vratu. Ako imate takve tegobe izbjegavajte pretjerano sunčanje te kožu obavezno mažite najmanje zaštitnim faktorom 15. Za uklanjanje tamnih mrljica i sprječavanje njihovog širenja preporučuje se bezbolan i uspješan tretman mikrodermoabrazije kojeg mogu raditi i trudnice.

Drugi od problema je pojava akni koja se može objasniti porastom koncentracije progesterona koji stimulira sekreciju lojnih žlijezda. Kod pojave akni treba odmah reagirati kako bi se izbjegli ožiljci koje akne ostavljaju na koži. Za rješavanje problema akni sugerira se mikrodermoabrazija i specijalni tretman čišćenja lica.

Sljedeći problem jest pojava paukove mreže, odnosno sitnih proširenih kapilara na licu i tijelu koje se mogu uspješno ukloniti diodnim laserom, ali tek nakon poroda.

Još jedan od problema je bol u leđima tijekom trudnoće. Razlog je taj što zglobovi koji se nalaze između kostiju zdjelice postaju mekši i istežu se kako bi se omogućilo djetetu da prođe kroz zdjelicu za vrijeme porođaja. Kako biste olakšali bol u leđima pokušajte ići na par masaža leđa koje su posebno prilagođene trudnicama, bez straha. Postoje mnoge dobrobiti masaže kod trudnica, a ona pomaže i nerođenom djetetu i budućoj mami. Isto tako, masaža uvelike pomaže smanjiti dodatni stres i umor vezan uz trudnoću, smanjuje prirodnu tjeskobu tijekom tog perioda i pomaže pripremiti duh i tijelo za porod.

Treće tromjesečje

Od 28. do 40. tjedna

Nakon 28. tjedna dolazi do velike promjene u cirkulaciji, kojoj je svrha da stvori dodatnu opskrbu krvi fetusu, te do porasta tjelesne težine i otečenosti koje može prouzročiti pretjerano zadržavanje tekućine.
Kako biste olakšali zadržavanje tekućine sugeriraju se specijalni tretmani s hidratantnom kremom za masažu i učvršćivanje s velikom koncentracijom E vitamina, koji je bitan protiv nastanka strija, te hladeći gel za smanjenje otečenosti stopala, gležnjeva i nogu.

Sljedeći, vrlo ugodan tretman, je indijska masaža. Ima detoksifikacijski učinak, opušta i uravnotežuje um te pojačava osjetila. Bazirana je na ayurvedi-drevnoj životnoj filozofiji o dubokom skladu uma, tijela i duha.

Pripreme za odlazak u rodilište

Stigli ste do 36. tjedna trudnoće i vaš se termin sve više približava. No, prije odlaska u rodilište trebate obaviti neke tretmane, kao što su pedikura, manikura, depilacija i sređivanje kose (primjerice šišanje ili bojanje).

Nakon poroda

Ženinu tijelu treba više od devet mjeseci da se potpuno oporavi od trudnoće i poroda. Trudnoća i porod nisu bolest i vaše tijelo je predodređeno za prirodni oporavak, ali to ne znači da mu nije potrebna mala pomoć. Izgubiti na težini nije isto što i vratiti tonus mišićima. Vaši su trbušni mišići bili rastegnuti i razdvojeni da bi dali bebi mjesta, a mišićni tonus može se brže i lakše oporaviti ako nađete vremena za vježbu.

Najučinkovitiji i najbolji tretmni nakon poroda su oni koji eliminiraju masne naslage na željenim dijelovima tijela i vraćaju mišićni tonus. Uz takve se tretmane ubrzava bazalni metabolizam te se sklonost debljanju mijenja u sklonost mršavljenju. Tretmani traju do mjesec dana, a pozitivno djelovanje osjeća se dugo nakon tretmana s vidljivim i trajnim rezultatima.

Vitashop