Spontani i ponavljani pobačaj

Spontani i ponavljani pobačaj

Spontani i ponavljani pobačaj
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Broj pregleda: 4.643
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Tradicionalno, spontani se pobačaj definirao kao svaki neželjeni prekid trudnoće do navršenih 28 tjedana trudnoće, međutim, napretkom medicine i povećanjem mogućnosti preživljenja sve mlađih plodova, danas se spontani pobačaj definira kao neželjeni prekid trudnoće prije 24. ili čak 22. tjedna, odnosno one u kojih je plod lakši od 500 grama. Ukoliko se uzastopno izgube dvije ili više trudnoća, govorimo o habitualnom ili ponovljenom pobačaju.

Učestalost

Smatra se kako se na svakih 100 oplođenih jajnih stanica čovjeka rađa 10-25 djece koja su sposobna za život izvan maternice. Većina ostalih trudnoća gubi se spontanim pobačajem, tim češće što je trudnoća kraća.

Uzroci

Mogući uzroci spontanog i ponavljanog pobačaja su:

 • poremećaj građe zametka zbog poremećaja kromosoma, genskih poremećaja, infekcija, otrova, fizikalnih ili kemijskih faktora
 • imunološki poremećaj kada dijete ima antigene koje je naslijedilo od oca i majčino tijelo ga prepoznaje kao strano tkivo i razvija protutjela na njega
 • slabost vrata maternice
 • hormonski poremećaji: šećerna bolest majke, bolesti štitnjače, manjkavost žutog tijela koje proizvodi hormone potrebne u trudnoći
 • bolesti majke ili ploda koje dovode do nedovoljne funkcije srca, bubrega, jetre ili drugih organa, poremećaja zgrušavanja krvi, sistemske infekcije id.
 • poremećaj građe maternice
 • zagađenje okoliša
 • trauma ploda, osobito tijekom dijagnostičkih zahvata u ranoj trudnoći (biopsija, rana amniocenteza, placentocenteza)

Simptomi

Simptomi pobačaja su: krvarenje iz rodnice, stezanje maternice koje uzrokuje bolove u donjem dijelu trbuha, istjecanje plodne vode, izlaženje dijelova posteljice i ploda iz rodnice. Ovi se simptomi mogu javljati u raznim kombinacijama i biti različite jačine. Zbog toga je svako krvarenje u trudnoći znak koji obavezno treba razjasniti posjetom ginekologu.

OBLICI POBAČAJA

Prijeteći pobačaj (abortus imminens) - postoji samo krvarenje različite jačine. Ako je plod živ, trudnoću je moguće zadržati.

Započeti pobačaj (abortus incipiens) - krvarenje i bolovi su jači - ukoliko je plod još živ, trudnoću je moguće zadržati.

Pobačaj u toku (abortus in tractu) - krvarenje i bolovi su jaki, a plod ili njegovi dijelovi već u kanalu maternice.

Nepotpuni pobačaj (abortus incompletus) - krvarenje i bolovi traju neko vrijeme, trudnica je primijetila ispadanje tkiva ili ugrušaka iz rodnice; ušće maternice je još otvoreno.

Potpuni pobačaj (abortus completus) - bolovi i krvarenje su se smirili, maternica je veličine kao i prije trudnoće, ušće maternice je zatvoreno.

Anembrionalna trudnoća (graviditas anembrionalis, engl: blighted ovum, vještičino jaje) - trudnoća kod koje odumru embrijske stanice, ali hranidbene stanice oko njih nastave rast još neko vrijeme.

Zadržani pobačaj (abortus retenus, missed abortion) - mrtvi plod i mrtve hranidbene stanice (trfoblast) ostaju još neko vrijeme u maternici. Obično se ustanovi izostanak normalnog porasta maternice, plod je ultrazvučno bez srčane akcije, bez plodne vode ili se počeo razlagati.

Nekomplicirani febrilni pobačaj - spontani pobačaj kod kojeg se razvije povišena tjelesna temperatura do 38°C zbog blage infekcije unutarnjeg sloja maternice, endometrija. Infekcija se ne širi na ostale organe pa se zove nekomplicirana. Liječenje je antibiotsko.

Komplicirani ili septički pobačaj - nakon spontanog pobačaja nastaje upala koja se širi na okolne organe, prisutna je visoka tjelesna temperatura, opće loše stanje, bolovi. Liječenje se provodi kombinacijom antibiotika.

Cervikalni pobačaj - dijelovi odbačenog zametka nalaze se u donjem dijelu maternice i ne mogu izići jer je stisnuto ušće maternice. Cervikalni pobačaj ne smijemo zamijeniti s vrlo opasnom cervikalnom trudnoćom.

Dijagnoza

Dijagnoza spontanog pobačaja postavlja se uzimanjem detaljnih podataka o sadašnjoj i prijašnjoj trudnoći i simptomima, ginekološkim pregledom nakon kojeg slijedi ultrazvučni pregled i određivanje beta-HCG u krvi trudnice.

Liječenje trudnoća sa simptomima spontanog pobačaja

Prijeteći pobačaj kod kojeg je plod živ ima izgleda za liječenje u 50% žena; izgleda za nastavak trudnoće ima i kod započetog pobačaja. Ostale stupnjeve pobačaja ili prva dva uz ultrazvučno dokazan mrtvi plod, liječiti je besmisleno. Ukoliko je ultrazvučni nalaz nesiguran, nalaz se ponavlja za sedam dana i ako ne dođe do porasta ploda ili se i dalje ne mogu zabilježiti otkucaji srca, trudnoća se ne razvija kako treba i treba je prekinuti.

Načini dovršenja spontanog pobačaja ovise o trajanju trudnoće, simptomima i nalazu liječnika, a uključuju lijekove i kirurški zahvat (proširenje vrata maternice, odstranjenje ploda i posteljice, provjera kiretom je li materište prazno).

Ponavljani pobačaji

U mlađih osoba, preporučuje se obrada tijekom prvog tromjesečja nakon dav, a u žena starijih od 35 godina i nakon samo jednog spontanog pobačaja. Dijagnostički postupak uključuje:

 • detaljne informacije o supružnicima, bolestima njih i njihove rodbine
 • detaljan pregled
 • provjera kromosoma supružnika
 • provjera postojanja protutjela u krvi
 • mjerenje bakra u krvi
 • pretrage rodnice i vrata maternice na mikroorganizme
 • određivanje protoka krvi u ženskim spolnim organima
 • testove kojima je cilj isključiti druge bolesti koje možda uzrokuju pobačaj: šećerna bolest, bolesti štitnjače, funkcija žutog tijela)
 • provjera statusa jajnika

Ishod slijedeće trudnoće ovisi o nizu čimbenika, a povoljniji je ukoliko je žena mlađa od 30 godina, ako su izgubljene najviše tri trudnoće i ako je žena uključena u skrb visoko specijalizirane institucije. Njih 40-50% će normalno iznijeti slijedeću trudnoću. Istraživanjima nije pronađena nikakva povezanost psihičkih čimbenika i ponavljanog spontanog pobačaja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije