Pobačaj

Pobačaj

Pobačaj
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pobačaj je medicinski proces kojim se prekida trudnoća. Pobačaja se razlikuje od spontanog pobačaja, gdje trudnoća završava bez medicinske intervencije.

Odluka za pobačaj je teška. Ima mnogo razloga zašto se možda odlučite za pobačaj. Mnogi ljudi imaju snažne stavove i mišljenja o pobačaju (i za i protiv), koji se često temelje na vjerskim, kulturnim ili filozofskim uvjerenjima. Ako razmišljate o pobačaju, važno je javiti se liječniku što je prije moguće.

Pobačaj se izvodi do 24. tjedna trudnoće, ali većina žena se odluči mnogo ranije.

Donošenja odluke o pobačaju nije lako i prije nego što se odlučite trebate razgovarati o vašoj situaciji s liječnikom i partnerom. Pobačaj se mora provesti prije 24. tjedna trudnoće. Većina pobačaja (90%) se provodi prije 13. tjedna, a gotovo svi (98%) se obavljaju prije 20. tjedna. Što se ranije izvodi pobačaj, lakše je i sigurnije ga je obaviti. Međutim, morate si dati dovoljno vremena da razmotrite sve opcije.

Koliko je siguran pobačaj?

Pobačaj koji izvode liječnici je vrlo siguran. Manje od jedne žene od sto ima ozbiljnih problema kod pobačaja.

Najsigurnije vrijeme za pobačaj je obično tijekom prvog tromjesečja.

Prije pobačaja

Liječnik ili medicinska sestra, će vam postaviti pitanja o zdravstvenom stanju.
Također postoji niz stvari koje mogu biti učinjene prije pobačaja. One uključuju:

  • Ultrazvuk
  • Vaginalni pregled
  • Informacije i savjeti o metodi kontracepcije nakon pobačaja.

Metode pobačaja

Postoji niz različitih metoda pobačaja. Koji tip se preporučuje ovisi o tome koliko tjedana ste trudni.

Tri glavne vrste abortusa su navedene u nastavku:

Medicinski pobačaj (do 9. tjedna trudnoće)

Rani medicinski pobačaj uključuje uzimanje dvaju različitih lijekova u razmaku od 48 sati. Učinak lijeka će biti sličan ranom prirodnom pobačaju.

Liječnik će vam dati tabletu koja se naziva mifepriston,a blokira hormon koji čini sluznicu maternice pogodnom za oplođeno jajašce. Nakon uzimanja prve tablete, bit ćete u mogućnosti otići kući i možete nastaviti sa svojim normalnim, svakodnevnim aktivnostima.

Dva dana kasnije dobit ćete drugi lijek, prostaglandin. U roku od 4 do 6 sati od uzimanja prostaglandina, sluznice maternice se razgrađuje zajedno sa embrijem, kroz krvarenje iz vagine. Ovaj dio procesa može biti bolan.

Lijekovi koji se koriste tijekom ranog medicinskog pobačaja mogu izazvati povraćanje ili proljev.

Vakuumska aspiracija (od 7. do 15. tjedna trudnoće)

Vakuumska aspiracija je postupak koji uključuje uklanjanje fetusa iz utrobe usisavanjem. Postupak obično traje između pet i deset minuta, a može se obavljati pod lokalnom ili općom anestezijom.

Ulazu u maternicu (vrat maternice) je dilatiran (otvoren) da se omogući pristup sadržaju. Mala, plastična usisna cijev, spojena na pumpu, se umetne u maternicu te se koristi za uklanjanje fetusa i okolnog tkiva.

Nakon postupka obično se može kući isti dan. Međutim, nakon postupka, može doći do krvarenja koje može potrajati do 14 dana.

Kasni medicinski pobačaj (od 13. tjedna trudnoće)

Osim što se koristi za rani pobačaj, mifepriston i prostaglandin također se mogu koristiti za abortus kasnije u trudnoći. Međutim, pobačaj će trajati duže, a može biti potrebno više od jedne doze prostaglandina. Nakon postupka, možete biti u stanju vratiti se kući isti dan, ali ponekad je potrebno noćenje u bolnici.

Kirurška dilatacija (od 15. tjedna trudnoće)

Kirurška dilatacija je postupak koji se provodi pod općom anestezijom. Vrat maternice (cerviks) se lagano dilatira (otvara), a kliješta i usisna cijev se koriste za uklanjanje fetusa. Postupak obično traje između 10 do 20 minuta, a ako ste zdravi i nema nikakvih komplikacija, možete biti u stanju vratiti se kući isti dan. Može doći do krvarenja koje može potrajati do 14 dana.

Kasni pobačaj (20. do 24. tjedna)

Prostaglandin se ubrizgava u maternicu, uzrokujući da se snažno otvori kao kod porođaja. To može trajati između šest i 12 sati. Obično ćete morati prenoćiti u bolnici.

Ako nakon pobačaja bilo koje vrste imate teška krvarenja, boli vas ili imate visoku temperaturu nakon izlaska iz bolnice, odmah potražite liječničku pomoć.

Rizici od pobačaja

Nijedan klinički postupak nije potpuno bez rizika, ali pobačaj predstavlja nekoliko rizika za ženu , osobito kada je proveden nakon prvih 12 tjedana trudnoće. A u velikoj većini slučajeva, činjenica da je žena imala pobačaj ne utječe na šanse da ponovno zatrudni i ima normalnu trudnoću u budućnosti.

Rizici u trenutku pobačaj

Rizik od problema do kojih dođe za vrijeme pobačaja je nizak. Međutim, postoji veća vjerojatnost da će biti problema ako se pobačaj provodi kasnije u trudnoći. Niski rizici povezani s pobačajima su opisani u nastavku:

  • Krvarenje (pretjerano krvarenje) javlja se u oko jednom od 1.000 pobačaja
  • Oštećenja maternice nastaju u ne više od 10 na svakih 1.000 pobačaja
  • Oštećenja u maternici tijekom kirurškog pobačaja događaju se u četiri od 1.000 pobačaja
  • Oštećenja maternice javljaju se u manje od jednom na svakih 1.000 medicinskih pobačaja provedenih od 12. do 24. tjedna.

Rizici nakon pobačaja

Nakon pobačaja, glavni rizik je infekcija u maternici koja je obično uzrokovana nepotpunim uklanjanjem fetusa i okolnog tkiva. Ako imate infekciju nakon pobačaja, možete imati teška krvarenja iz vagine i osjećati bol. Antibiotici se obično koriste za liječenje infekcija.

Ukoliko se infekcija ne liječi, može dovesti do težih infekcija reproduktivnih organa, kao što je upalna bolest zdjelice, koja može uzrokovati neplodnost ili ektopičnu (izvanmateričnu) trudnoću. Međutim, rizik od infekcije može se smanjiti uzimanjem antibiotika u vrijeme pobačaja.

Ponovljeni pobačaj može uzrokovati oštećenja na vratu maternice (cerviksu), čime se povećava opasnost od kasnih pobačaja.

Može doći do bolova i vaginalnog krvarenja koje se postupno treba smanjivati nakon nekoliko dana. Većina žena su u stanju vratiti se svojim uobičajenim aktivnostima u roku od dan ili dva nakon pobačaja. Međutim, trebali biste potražiti liječničku pomoć ako imate jake bolove ili ako krvarenje ne prestaje nakon 14 dana.

Nakon što pobačaja može vam biti preporučeno da nemate spolni odnos do dva tjedna. Potražite savjet liječnika ako imate bilo kakve fizičke ili emocionalne probleme nakon pobačaja.

Vitashop