Ivan, Ana, Mia... Značenja popularnih dječjih imena

Ivan, Ana, Mia... Značenja popularnih dječjih imena

Ivan, Ana, Mia... Značenja popularnih dječjih imena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Trudnoća

Odabir imena za bebu jedan je od najslađih zadataka za buduće mame i tate. Svako desetljeće nosi neka najpopularnija imena za curice i dečke, tako su u prošlom stoljeću bila popularna tradicionalna imena, ali i imena iz knjiga i romana, dok su početkom ovog stoljeća popularna postala kratka imena od tri ili četiri slova. Danas se vraćaju i neka stara tradicionalna imena, ali svoju popularnost još drže i moderna imena. Saznajte značenja najčešćih imena za curice i dečke u Hrvatskoj.

Ivan/Ivana

Jedno je od najpopularnijih imena u Hrvatskoj, a smatra se imenom koje ima najviše inačica, poput: Ive, Ivo, Ico, Iko, Ine, Itan, Ivek, Ivica, Nino, Vanja, Jan i još mnogi drugi. Ivan je hrvatsko ime, a dolazi od latinskog Iohannes i grčkog Iochannes što znači „Bog je milostiv“. Ime Ivan je često u Bibliji pa se obilježava više blagdana, a oni koji nose ovo ime zapravo imaju dva imendana.

Neki slave „zimski“ imendan, 27. prosinca, odnosno Svetog Ivana Evanđelista, a drugi slave „ljetni“ imendan, 24. lipnja, kada se slavi blagdan Svetog Ivana Krstitelja.

Petar/Petra

Ime Petar dolazi od grčke riječi „petros“, što znači „kamen“ ili „stijena“. Sve one koji nose ime Petar ili Petra smatra se nepokolebljivima, odlučnima i čvrstima kao što je i sam simbol tog imena. Ime se često spominje u Bibliji jer je Petar bio jedan od Isusovih apostola. Imena Petar i Petra već su godinama među najčešćim imenima u Hrvatskoj, a razne varijante postoje i u drugim svjetskim jezicima i zemljama.

Petar i Petra slave imendan 29. lipnja na blagdan sv. Petra i Pavla.

Nikola/Nikolina/Niko

Ime Niko je grčkog porijekla, izvedeno od riječi „nike“ što znači „pobjeda“. Jedno je od najpopularnijih imena u Hrvatskoj, a osobe s ovim imenom su nadarene, komunikativne i očaravajuće. U Hrvatskoj postoje razne verzije ovog imena, poput: Niko, Nikola, Nika, Nikolina, Nikolas, Nikša, Nino, Nikica, Nina, Nikol, Nikoleta itd.

Niko je zapravo skraćena verzija imena Nikola pa svi koji nose ovo ili neko od navedenih imena, slave imendan na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, koji se slavi 6. prosinca.

Luka

Luka je ime grčkog porijekla koje dolazi od riječi „luks“ što znači svjetlost. Jedno je od najpopularnijih imena u Hrvatskoj, ali i u svijetu pa ima dosta inačica poput: Lukas, Lucijan, Lucijano. Ime je povezano s nadom i optimizmom zbog Svetog Luke evanđelista koji je bio ljekar i pomagao drugima, a svi koji nose ovo ime, slave imendan 18. listopada.

Marko

Značenje imena Marko dolazi od latinskog Marcus što znači mlat, čekić, ratnik. Ime Marko je naš oblik latinskog imena Marcus a izvedeno je od „mart-kos“ što znači "posvećen rimskom bogu rata Marsu". Ime se uglavnom davalo osobama koje su bile rođene u mjesecu ožujku (martu) jer je ovaj mjesec dobio ime po rimskom bogu rata, Marsu.

Ana

Ime Ana potječe iz starohebrejskog “Hannah” tj. “hanna” od korijena h-n-n, što znači “milost, zahvalnost”, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna". Ana je korijenska imenica koja znači milosrđe, blagost, svjetlost i dobrota. Popularnost imena Ana veže se za vjerovanje kako će sve djevojčice s ovim imenom biti lijepe, pametne, časne i poštene. Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Ana (hebrejski: חַנָּה, grčki: Αννα) nije spomenuta u četiri kanonska evanđelja, ali se spominje u nekoliko apokrifnih spisa 2. do 6. stoljeća u kojima se smatra Marijinom majkom i bakom Isusa Krista. Od srednjeg vijeka obožavana je kao svetac i često umjetnički prikazana. U posljednjih nekoliko desetljeća ovo ime je na samom vrhu najčešće davanih imena djevojčicama.

Blagdan sv. Ane obilježava se 26. srpnja.

Lucija

Ime Lucija dolazi iz latinskog jezika od riječi „lux“, što znači „svjetlost“ i „sjaj“. Osobe koje nose ovo ime zabavne su, opuštene i veoma osjećajne. U Hrvatskoj je ime Lucija dosta popularno, a početkom 21. stoljeća bilo je na vrhu najčešćih imena za curice. Postoji nekoliko inačica imena, a posebno se ističu Luce, Lucia, Luca, Lucijan i Lucijana, koji su popularni u Dalmaciji.

Svi koji nose neko od ovih imena slave imendan na sv. Luciju, 13. prosinca.

Mia

Mia je skraćena varijanta imena Marija. Na talijanskom "mia" znači "moja", a na grčkom"mea" znači "moja" i "samo jedna". Ime Mia može značiti jedinstvena, jedna, jedna jedina i posebna osoba, gospodarica i princeza.

Dva najznačajnija datuma i dana kada Mia slavi imendan su 15.8. i 8.9., dan Uznesenja i Rođenja Blažene Djevice Marije.

Ema

Ime Ema germanskog je porijekla i znači „prekrasna“, „velika“, „moćna“, „božanska“, a upravo ti epiteti opisuju osobe koje nose ove ime. Prema jednoj teoriji to je zapravo skraćena verzija germanskih imena koja počinju sa Erm ili Irm, a prema drugoj je to skraćeni oblik nekih imena, poput Emanuela, Emilija i Emina.

Prema katoličkom kalendaru, osobe s ovim imenom slave imendan 23. siječnja na blagdan sv. Emerencijane.

Vitashop