Koliko je anemija u trudnoći opasna?

Koliko je anemija u trudnoći opasna?

Koliko je anemija u trudnoći opasna?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Anemija je stanje u kojem nedostaje crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u tkiva u organizmu. Nedostatak kisika u tkivima negativno utječe na mnoge organe i njihovu funkciju. Anemija u trudnoći posebno zabrinjava jer se povezuje s niskom porođajnom masom i prijevremenim porodom.

Trudnice imaju povišen rizik od anemije zbog povećane količine krvi koju tijelo proizvodi kako bi osiguralo sve nutrijente za rast ploda. U trudnoći, potrebe za željezom rastu s 14 mg na 27 mg dnevno, a dodatno željezo potrebno je za proizvodnju dodatnih crvenih krvnih stanica, posteljice i za plod koji raste. Također, organizam u trudnoći proizvodi zalihu željeza kako bi bio spreman za veći gubitak krvi pri porodu.

U trudnoći je važno konzumirati namirnice bogate željezom poput škampa, govedine, puretine i drugog mesa te namirnica biljnog podrijetla poput graha i leće. Apsorpciju željeza iz namirnica biljnog porijekla povećava prisutnost mesa u istom obroku, ali i namirnica bogatih vitaminom C poput jagoda, brokule i paprike. Apsorpciju željeza ometaju određene tvari koje se mogu naći u hrani poput žitarica i mahunarki, mliječnih proizvoda, soje, kave i čaja.

Hranu koja ometa apsorpciju željeza savjetuje se konzumirati 1 do 2 sata prije konzumacije obroka bogatog željezom. Isto vrijedi i s unosom željeza u obliku dodatka prehrani kojeg se preporuča unositi uz manji obrok. Unos veće količine hrane ometa apsorpciju željeza.

Prilikom odabira vitaminsko-mineralnog dodatka prehrani za trudnice, savjetuje se odabrati onaj proizvod koji sadrži željezo visoke biološke raspoloživosti.

Pharmasov dodatak prehrani za trudnice Prenatas sadrži nutrijente važne za ovo osjetljivo razdoblje uključujući i željezo (AB-Fortis®) u količini od 25 mg u mikrokapsuliranom obliku.

Ovaj se oblik željeza odlikuje visokom biološkom raspoloživošću, brzim ulaskom u cirkulaciju nakon konzumacije te velikom stabilnošću u organizmu. Mikrokapsulirani preparati imaju nekoliko prednosti nad konvencionalnim oblicima željeza jer tijekom skladištenja zbog velike stabilnosti mikrokapsuliranog oblika ne dolazi do oslobađanja slobodnog željeza te nema pojave metalnog okusa u ustima, tamnjenja zubi, abdominalne boli, crne stolice i drugih gastrointestinalnih smetnji kod njegove konzumacije.

Više informacija o proizvodu potražite na www.prenatas.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop