Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koliko je anemija u trudnoći opasna?

Koliko je anemija u trudnoći opasna?

Koliko je anemija u trudnoći opasna?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.08.2017.
  • Broj pregleda: 677
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Koliko je anemija u trudnoći opasna?

Anemija je stanje u kojem nedostaje crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u tkiva u organizmu. Nedostatak kisika u tkivima negativno utječe na mnoge organe i njihovu funkciju. Anemija u trudnoći posebno zabrinjava jer se povezuje s niskom porođajnom masom i prijevremenim porodom.

Trudnice imaju povišen rizik od anemije zbog povećane količine krvi koju tijelo proizvodi kako bi osiguralo sve nutrijente za rast ploda. U trudnoći, potrebe za željezom rastu s 14 mg na 27 mg dnevno, a dodatno željezo potrebno je za proizvodnju dodatnih crvenih krvnih stanica, posteljice i za plod koji raste. Također, organizam u trudnoći proizvodi zalihu željeza kako bi bio spreman za veći gubitak krvi pri porodu.

U trudnoći je važno konzumirati namirnice bogate željezom poput škampa, govedine, puretine i drugog mesa te namirnica biljnog podrijetla poput graha i leće. Apsorpciju željeza iz namirnica biljnog porijekla povećava prisutnost mesa u istom obroku, ali i namirnica bogatih vitaminom C poput jagoda, brokule i paprike. Apsorpciju željeza ometaju određene tvari koje se mogu naći u hrani poput žitarica i mahunarki, mliječnih proizvoda, soje, kave i čaja.

Hranu koja ometa apsorpciju željeza savjetuje se konzumirati 1 do 2 sata prije konzumacije obroka bogatog željezom. Isto vrijedi i s unosom željeza u obliku dodatka prehrani kojeg se preporuča unositi uz manji obrok. Unos veće količine hrane ometa apsorpciju željeza.

Prilikom odabira vitaminsko-mineralnog dodatka prehrani za trudnice, savjetuje se odabrati onaj proizvod koji sadrži željezo visoke biološke raspoloživosti.

Pharmasov dodatak prehrani za trudnice Prenatas sadrži nutrijente važne za ovo osjetljivo razdoblje uključujući i željezo (AB-Fortis®) u količini od 25 mg u mikrokapsuliranom obliku.

Ovaj se oblik željeza odlikuje visokom biološkom raspoloživošću, brzim ulaskom u cirkulaciju nakon konzumacije te velikom stabilnošću u organizmu. Mikrokapsulirani preparati imaju nekoliko prednosti nad konvencionalnim oblicima željeza jer tijekom skladištenja zbog velike stabilnosti mikrokapsuliranog oblika ne dolazi do oslobađanja slobodnog željeza te nema pojave metalnog okusa u ustima, tamnjenja zubi, abdominalne boli, crne stolice i drugih gastrointestinalnih smetnji kod njegove konzumacije.

Više informacija o proizvodu potražite na www.prenatas.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari