Vodič kroz prehranu u trudnoći

Vodič kroz prehranu u trudnoći

Vodič kroz prehranu u trudnoći
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća je zasigurno jedno od najčudesnijih razdoblja u životu svake žene. Tijekom ovog osjetljivog razdoblja povećavaju se potrebe za određenim hranjivim tvarima i energijom. Kako bi se osigurao adekvatan rast i razvoj bebe, od izuzetne je važnosti konzumirati hranjive, visokokvalitetne namirnice, ali i izbjegavati one namirnice koje bebi mogu naškoditi.

Treba li jesti za dvoje?

Porast na tjelesnoj masi u trudnoći je sasvim normalna stvar. Odnosno, to je ujedno najbolji pokazatelj da beba raste.

Zbog povećanih potreba za energijom i hranjivim tvarima, potrebno je konzumirati nešto više hrane nego obično. Međutim, jesti za dvoje tijekom razdoblja trudnoće ne znači da doslovno morate udvostručiti svaku porciju.

Zanimljivo je kako se tijelo žene na trudnoću, između ostalog, prilagođava i na način da može učinkovitije u apsorpciji hranjivih tvari. Međutim, tijekom prvog tromjesečja nije potrebno povećavati energetski unos. Povećanje energetskog unosa odnosi se tek na razdoblje drugog tromjesečja, kada je dnevno potrebno unijeti dodatnih 340 kilokalorija, te na zadnje tromjesečje koje zahtijeva dodatnih 450 kilokalorija na dan.

Osigurajte dovoljan unos proteina

Adekvatan unos proteina tijekom trudnoće jednako je važan i za majku i za bebu. Proteini su neophodni za razvoj bebinih organa i tkiva, ali i za rast posteljice i održavanje tkiva kod majke.

Birajte namirnice bogate kvalitetnim proteinima poput mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, mahunarki, tofua, sjemenki i orašastih plodova.

Jedite dovoljno ugljikohidrata i vlakana

Ugljikohidrati predstavljaju glavni izvor energije za vas i vašu bebu. Veliku važnost u razdoblju trudnoće ima i unos vlakana koja pomažu u održavanju stabilne razine glukoze u krvi te sprječavaju pojavu konstipacije koja se često javlja u trudnoći.

Zbog toga u svaki obrok pokušajte uključiti što više namirnica bogatih složenim ugljikohidratima i vlaknima kao što su cjelovite žitarice, mahunarke, povrće te voće.

Birajte dobre masnoće

Adekvatan unos masnoća u trudnoći od esencijalne je važnosti. Posebice se to odnosi na unos omega – 3 masnih kiselina koje su neophodne za pravilan razvoj bebinog mozga i očiju. Osim toga, smanjuju rizik od pobačaja i postporođajne depresije.

Dobar izvor omega – 3 masnih kiselina su namirnice poput masne ribe, oraha te lanenih i chia sjemenki.

Unosite dovoljno željeza i vitamina B12

Željezo je mineralna tvar potrebna za prijenos kisika do stanica. S druge strane, vitamin B12 je potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica te rast i razvoj živčanog sustava bebe. Pošto se tijekom trudnoće povećava volumen krvi, rastu i potrebe za željezom i vitaminom B12.

Meso, jaja, riba i morski plodovi su dobri izvori i željeza i vitamina B12. Osim toga, dobar izvor željeza predstavljaju i mahunarke, cjelovite žitarice, sjemenke, sušeno voće, špinat, kelj te šparoge.

Osigurajte dovoljan unos folata

Folat možemo smatrati jednim od najvažnijih vitamina u razdoblju trudnoće – neophodan je za rast stanica i razvoj živčanog sustava. Važan je i za stvaranje crvenih krvih stanica koje su zadužene za prijenos kisika do stanica. Osim toga, dokazano je da adekvatan unos folata, odnosno folne kiseline putem hrane i dodataka prehrani u razdoblju prije i tijekom trudnoće smanjuje rizik od porođajnih defekata.

Namirnice koje su dobar izvor folata predstavljaju mahunarke, zeleno lisnato povrće i pšenične klice.

Unosite dovoljno kalcija i vitamina D

Kalcij i vitamin D igraju važnu ulogu u razvoju bebinih kostiju i zubi. Također, poznato je kako dovoljan unos ovih hranjivih tvari može smanjiti rizik od koštanih bolesti, karcinoma, dijabetesa i depresije.

Dovoljan unos kalcija osigurat ćete konzumacijom mliječnih proizvoda, biljnih napitaka obogaćenih kalcijem, mahunarki, zelenog lisnatog povrća i soka od naranče.

Pijte dovoljno tekućine

Adekvatna hidratacija važna je za zdravu trudnoću. Unos dovoljne količine tekućine tijekom trudnoće pomaže u prevenciji prijevremenih kontrakcija, smanjuje konstipaciju, oticanje i umor.

Trudnicama se preporučuje unositi otprilike 2,3 l (10 čaša) tekućine na dan.

Što je s dodacima prehrani?

Prenatalni multivitaminski dodaci prehrani predstavljaju jednostavan način kako da povećate unos hranjivih tvari i obogatite svoju prehranu tijekom razdoblja trudnoće.

Ako odlučite posegnuti za dodacima prehrani, pripazite da to budu dodaci prehrani osmišljeni upravo za razdoblje trudnoće, poput PrenataSa. PrenataS iz PharmaSa je multivitaminsko – mineralni dodatak prehrani koji sadrži aktivni oblik folne kiseline, 5 – metiltetrahidrofolat. Osim toga, sadrži i vitamine C, D, B6, B12 te željezo, cink, kalcij, magnezij, bakar i jod – hranjive tvari koje igraju važnu ulogu u razdoblju trudnoće.

Više informacija potražite na www.prenatas.hr.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop