Kako vam Donat Mg može pomoći kod čestih trudničkih tegoba?

Kako vam Donat Mg može pomoći kod čestih trudničkih tegoba?

Kako vam Donat Mg može pomoći kod čestih trudničkih tegoba?
  • Objavljeno: Utorak, 09.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Probava i uspavani metabolizam

Od prvog dana trudnoće, hormoni vladaju vašim tijelom. U prvom redu to je progesteron, hormon koji još nazivamo “zaštitnikom” trudnoće. On opušta glatke mišiće pa posljedično tome vrlo često uzrokuje usporeno kretanje hrane u probavnom traktu. Stoga, ne kažemo bez razloga kako su zatvor, žgaravica, želučane tegobe i nadimanje neugodni pratioci gotovo svake trudnoće. Probavni sustav je usporen, hrana se duže zadržava u želucu, opušteni su mišići između želuca i jednjaka, maternica raste i “pomiče” organe prema gore. A ako hormonskom vrtlogu pridodamo još neuravnoteženu prehranu, nedovoljan unos tekućine te nedostatak tjelesne aktivnosti, tegobe postaju još neugodnije.

Prirodna mineralna voda Donat Mg bogata je mineralima i sadrži bikarbonate. Zbog svog posebnog sastava blago potiče probavu i može olakšati hepatobilijarne funkcije (izlučivanje žuči i pražnjenje žučnog mjehura). Može imati laksativni učinak.

Umor i iscrpljenost

Osjećate se umorno i iscrpljeno. Pitate se zašto ste stalno bezvoljni? Zašto se jedva kontrolirate da ne zaspete na radnom mjestu? Sve vam je čudno jer čini vam se da ipak dovoljno spavate. Umor je vrlo česta pojava, posebice u 1.trimestru trudnoće. I nije čudno da se upravo u tom periodu osjećate umorno i iscrpljeno. Vaše tijelo marljivo radi kako bi vaša beba nesmetano rasla i razvijala se. Treba stvoriti i posteljicu koja hrani vašu bebu i donosi joj kisik. S druge strane, stres, mučnine, emocije i mnoštvo pitanja oduzimaju vam poletnost i energiju i crpe snagu. A na neki način, tijelo vam umorom govori da trebate usporiti. Pravilan izbor namirnica svakako vam može pomoći da se osjećate bolje. Neka na vašem tanjuru svakodnevno budu integralne žitarice, mahunarke, sjemenke suncokreta, mnoštvo voća i povrća, male količine suhog voća, orašasti plodovi, namirnice bogate željezom i magnezijem.

Magnezij je mineral koji uvelike doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Već 3-4 dcl mineralne vode Donat Mg zadovoljiti će vaše dnevne potrebe za magnezijem. Prirodna mineralna voda Donat Mg preporuča se uz uravnoteženu i raznoliku prehranu i zdrav način života.

I ne brinite, u 2.trimestru trebali biste se osjećati bolje, stoga taj period iskoristite za sve što ste propustili u „umornoj“ fazi. Tada je vrijeme za „energetsku injekciju“.

Grčevi u mišićima

Jeste li znali da magnezij doprinosi normalnom funkcioniranju mišićnog i živčanog sustava?

U trudnoći se nerijetko događa da osjetite bolno stezanje mišića, poznato svima kao grč. Grč nastaje kada živci šalju nekontrolirane signale stanicama mišića te se mišići ne mogu opustiti. U većini slučajeva glavni uzrok pojavi mišićnih grčeva je neravnoteža elektrolita. Stoga, da bi bilo u tjelesnoj, ali i psihičkoj ravnoteži, vaše tijelo svakodnevno treba mikro i makroelemente. Među prvima je tu magnezij koji uvelike doprinosi ravnoteži elektrolita. U povrću zelenih listova magnezij je sadržan u klorofilu, sadrže ga mahunarke i integralne žitarice, suho voće, soja, bademi, orasi, no otprilike 70 posto magnezija iz namirnica uništava se njihovom obradom. Prema nekim procjenama uobičajenom, mediteranskom prehranom moguće je organizmu osigurati tek nešto više od 200 mg magnezija dnevno. Magnezij sadrži i obična voda za piće, no u 1 litri ima ga, ovisno o kvaliteti vode, tek 1 – 50 mg.

Stoga vam savjetujemo svakodnevno konzumiranje Donata Mg. Već 3-4 dcl prirodne mineralne vode Donat Mg dnevno, osigurat će vašem organizmu dovoljnu količinu magnezija.

Preporučene dnevne količine Donata Mg:

  • Za poticanje probave: 0,2 do 0,3 L ujutro prije jela te 0,1 L u podne i navečer
  • Za nadoknadu magnezija u redovnoj prehrani: do 0,3 L

Sadržaj magnezija u vodi Donat Mg primjeren je u slučajevima povećane potrebe za magnezijem.

Napomena

Trudnice i dojilje kojima se u tijelu zadržava voda moraju izbjegavati pijenje mineralne vode. Ukoliko imate problema sa bubrezima, patite od usporenog rada srca ili narušene kiselo-bazne ravnoteže (alkaloza), konzumiranje Donata Mg nije preporučljivo. Ako bolujete od težih bolesti, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom o pijenju Donata Mg.

Za više informacija posjetite www.donatmg.net

Vitashop