Što trebate znati o vježbanju u trudnoći?

Što trebate znati o vježbanju u trudnoći?

Što trebate znati o vježbanju u trudnoći?
  • Objavljeno: Srijeda, 25.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vježbanje tijekom trudnoće može učiniti čuda za vaše i bebino zdravlje. Vaše tijelo će se jako brzo mijenjati i te promjene ćete itekako dobro primjećivati. Trebate ostati aktivni onoliko koliko vam tijelo dopušta.

Postoji mit da žene koje su vježbale prije trudnoće mogu više vježbati tijekom trudnoće. Naravno, to u nekim slučajevima je istina, ali većinom nije tako. Količina vježbanja tijekom trudnoće ovisi o brojnim faktorima, a vježbanje prije trudnoće je samo jedan od njih.

Važno je posavjetovati se s liječnikom o svim prethodnim navikama vježbanja i prehrani. Tek tada će vas moći uputiti na pravilan program vježbanja koji će odgovarati vašem fizičkom i mentalnom stanju.

Vaše tijelo će vam dati signale

Neke žene već na samom početku trudnoće osjećaju da nemaju jednaku izdržljivost kao prije. Vrlo vjerojatno ćete osjetiti poteškoće s disanjem tijekom uobičajenih kardio vježbi. Osluškujte tijelo jer ono prolazi kroz velike promjene. Fizička kondicija može pasti za čak 50%, a za vas je važno da se ne forsirate.

Pročitajte još informacija o vježbanju u trudnoći.

Možda ćete biti više umorni tijekom i nakon treninga

Mnoge žene se tijekom trudnoće, naročito tijekom prvog tromjesečja, osjećaju izrazito umorno tijekom i nakon treninga. Možda će vas to malo frustrirati, ali trebate se prilagoditi onome što vam tijelo govori. Nemojte biti razočarani zbog slabijeg intenziteta treninga. Zapamtite da i manje fizičke aktivnosti donose prednosti za vas i bebu.

Možda ćete u potpunosti morati promijeniti trening

Krajem prvog tromjesečja će izvođenje rutinskih treninga postati previše intenzivno. Možda ćete morati prijeći na neki laganiji trening potpuno drugačijeg oblika. Primjerice, prije trudnoće ste svaki dan trčali, a možda ćete tijekom trudnoće htjeti ići na pilates. To je potpuno normalno i ne znači da niste uporni, već da reagirate sukladno onome što vam tijelo govori.

Trebat ćete ići na zahod više puta usred treninga

Tijekom jednog treninga ćete u prosjeku trebati otići 2 puta na zahod. Ponekad 3 do 4 puta. Hidratacija tijela je naročito važna tijekom trudnoće, stoga nemojte dopustiti da vas česti odlasci na zahod obeshrabre.

Trebat će vam drugačija majica

Kako će vam trbuh rasti, tako ćete sve više htjeti biti u širim majicama. To nije niti malo neobično, već i poželjno. Šira majica će pratiti pokrete tijela, a neće vas žuljati dok vježbate. Najvažnije od svega je da majica bude od laganog i prozračnog materijala.

Pripremite se na uspone i padove

Možda ćete na početku trudnoće imati jutarnje mučnine pa te dane nećete ni moći vježbati. Sve poteškoće se ublažavaju na kraju prvog tromjesečja. Osjećat ćete se bolje i naviknut ćete se na trudnoću. Energija će se vratiti pa ćete se bez problema posvetiti vježbanju.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE