Kako znati kada počinje porođaj?

Kako znati kada počinje porođaj?

Kako znati kada počinje porođaj?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kakav je to osjećaj kad porođaj krene?

"Osjetit ćeš," kažu žene koje već imaju djecu. No, kako taj savjet može pomoći dok se na dijete čeka nestrpljivo, pomalo i sa strahom? Kad se termin rođenja približi, samo manji broj budućih majki uspijeva zadržati mir. Nažalost, sustav medicinske preventive trudnice ne čini opuštenijima. Naprotiv, doveo je do toga da trrudnice jure liječniku zbog i najmanje neobičnosti. Dobro upoznati sebe, imati povjerenja u svoje tijelo, mnogim ženama je to luksuz kojeg si mogu priuštiti tek kad se medicinski sve provjeri. Posljedica je da danas više od polovice žena u bolnicu juri čim počnu trudovi, ma kako neredoviti ili slabi bili. Grlić maternice je otvoren samo jedan do dva centimetra, a za to vrijeme se može još opušteno ležati kod kuće u sofi ili u kadi.

Provjerite kako biti od pomoći partnerici koja rađa!

Ipak većina budućih roditelja ostaje u klinici i dok porod još zapravo nije ni počeo. Jedan od razloga je zabrinutost posebno mladih roditelja, a drugi razlog je strah bolnica od mogućih komplikacija i njihove odgovornosti za njih, bez obzira što su prave komplikacije iznimno rijetke. Mnogi budući roditelji sa zahvalnošću prihvaćaju ponudu bolnice da ostanu. U stanju uzrujanosti pred nadolazeći porod bolnica im se čini kao luka spasa.

Saznajte sve što ste htjeli znati o porodu!

To je razumljivo, no ne nužno i dobro. Zapadnoeuropske statistike govore da su porođajne operacije poput izazivanja trudova, vakuum ekstrakcije, prođajnih kliješta ili carskog reza tim vjerojatnije što par dulje boravi u bolnici čekajući dijete. Razlog je prilično prozaičan: babice i liječnici vole da porodi završe što je moguće prije i ako ste u predrađaoni nekoliko sati, velika je mogućnost da će liječnik odlučiti "ubrzati stvar". Tako se, dakle, s vremena na vrijeme daju sredstva protiv bolova, iako to, medicinski gledano, nije nužno. Posljedice su fatalne. Jer ako se trudovi izazovu umjetno, žena treba duplo više sredstava protiv bolova nego prilikom prirodnog porođaja. Usisno zvono vakuuma ili kliješta se pri tome duplo češće primjenjuju.

Imajte povjerenja! Vaše tijelo zna što se sada mora raditi

Još je alarmantnija situacija ako par u bolnici provede više od 24 sata. Iste zapadnoeuropske statistike govore da se dijete se u svakom trećem slučaju rađa carskim rezom. Dakle, što mogu učiniti budući roditelji, kako bi rođenje lijepo počelo i sretno završilo?

Najvažnije je - imajte povjerenja u svoje tijelo! Rođenje nije upala slijepog crijeva, kod koje iz minute u minutu raste opasnost za život. U bolnici ne očekujte spašavanje, nego stručnu pomoć.

Saznajte što možete očekivati ​​nakon vaginalnog poroda!

Porod vam nitko neće oduzeti. Vaša je odluka koliko dugo ćete biti bez pomoći za vrijeme trudova.

A ovako vam tijelo pokazuje da se bliži porod:

Trudovima

Proteklih tjedana stekli ste određeno iskustvo s tim kontrakcijama, u ovom slučaju predtrudovima: trbuh postaje tvrd, probada vas u leđima i donjem dijelu trbuha, a ponekad se probadanje proteže do nogu. Početak trudova izgleda točno tako stoga je važno pratiti jesu li kontrakcije pravilne i učestale. Trudovi, osim toga, najčešće traju između 30 i 60 sekundi, a pri tom se osjećate kao da ostajete bez daha, kao da ste se upravo uspeli uz stepenice. Mnoge žene kažu da kod trudova imaju potrebu brzo izdahnuti. To su dobri znaci, govore vam da je porod počeo. Prije nego krenete u bolnicu, priuštite si toplu kupku. Osim što bi vam toplina mogla umanjiti bol i nelagodu, potaknut će brže trudove.

Provjerite što vas sve može iznenaditi pri porođaju!

Puknućem vodenjaka

Rijetko se dogodi da se vodenjak otvori prsnućem, većinom on malo po malo kapa. Ali čim iscuri plodna voda, znači da je porod započeo. Često trudovi započnu neposredno nakon puknuća vodenjaka. Kada vodenjak pukne, odmah krenite u bolnicu. Jer, plodna voda je topla tekućina, bogata hranjivim tvarima i u njoj se bakterije brzo razmnožavaju. Postoji opasnost od infekcije.

Krvarenjem

Kod oko četvrtine budućih majki početak poroda se objavi laganim krvarenjem. Izlučevina je pomiješana sa sluzi. Ako se grlić maternice počne otvarati, oslobodit će se sluzni čep koji ga je zatvarao. Trudovi većinom počnu dva ili tri dana nakon toga. Još niste sigurni? Nerado sami odlučujete o tome hoćete li još moći ostati kod kuće ili biste već trebali u bolnicu? Nazovite liječnika ili najbližu dežurnu bolnicu. Oni će vam dobro znati objasniti na što trebate pripaziti. Mnoge žene se još tijekom trudnoće dogovore s liječnikom koji će ih pratiti u rađaoni: ako ste među njima, sada je trenutak da ga nazovete i zatražite savjet.

Vitashop